Főoldal > MOZGÁS > Kellékek sportoláshoz – Praktikusak vagy feleslegesek?

Kellékek sportoláshoz – Praktikusak vagy feleslegesek?

sporteszközök
0

Írta:

Sportnapszemüveg Abban különbözik a napszemüvegtől, hogy izzadáskor sem csúszik le, kényelmesen ül az orron, és a kerete nem gátol a látásban, hiszen úgy tervezték, hogy minél nagyobb távolságot lássunk be vele. Különösen praktikusak azok a modellek, amelyek üvege az időjárási viszonyok függvényében cserélhető. (0 = nagyon világos, 4 = nagyon sötétre színezett üveg).– Mikor hasznos?A […]

Sportnapszemüveg

Abban különbözik a napszemüvegtől, hogy izzadáskor sem csúszik le, kényelmesen ül az orron, és a kerete nem gátol a látásban, hiszen úgy tervezték, hogy minél nagyobb távolságot lássunk be vele. Különösen praktikusak azok a modellek, amelyek üvege az időjárási viszonyok függvényében cserélhető. (0 = nagyon világos, 4 = nagyon sötétre színezett üveg).
– Mikor hasznos?
A futáshoz vagy a gyalogláshoz kényelmes, de nem elengedhetetlen tartozék. Kerékpározáshoz, síeléshez, snowboardhoz vagy vízisíhez viszont jól jöhet. Erős napsütésben, szélben vagy 10 km/óránál nagyobb sebesség mellett a szokásosnál nagyobb koncentrációra van szükségünk, ehhez nagyszerű a sportnapszemüveg, amely ráadásul véd az UV-sugárzás, a homok és a repkedő rovarok ellen is. Ha színezett üveget választunk, olyat vegyünk, amiben meg tudjuk különböztetni a színeket, különben közlekedéskor nem viselhetjük majd. Ez a legsötétebb, 4-es színfokozatra is érvényes.

Izotóniás ital

0007826_1.jpg ()

A sportolók italában vitaminok (például B1 és B2), valamint ásványi anyagok (kalcium, magnézium, kálium és nátrium) speciális keveréke található. Az izotóniás ital 100 ml-enként ugyanannyi szénhidrátot és elektrolitet tartalmaz, mint a testfolyadékaink. Ezáltal a víznél gyorsabban szívódik fel, és testünk optimálisan tudja felhasználni.
– Mikor hasznos?
Profi sportolók számára fejlesztették ki ezeket az italokat, viszonylag magas kalóriatartalmuk miatt azonban szabadidősportokhoz nem igazán ajánlott. A hobbifutók ezzel a szomjoltóval általában több kalóriát vesznek magukhoz, mint amennyit futás közben elégetnek, ezért a várt fogyás elmaradhat. Ha viszont olyan sportot űzünk, ami alaposan megizzaszt, vagy nagy a hőség, célszerű izotóniás italt inni, mert az elektrolitok pótlásával az izzadás okozta magas víz- és ásványianyag-veszteség gyorsan kiegyenlíthető. Jó választás még a szénsavmentes ásványvíz.

MP3 lejátszó

A monotonabb edzésformákat (például a kardiózást) sokan unalmasnak tartják. Ilyenkor gyorsabban telik az idő, ha a kedvenc számainkat hallgatjuk sportolás közben. Ma már kifejezetten sportoláshoz ajánlott MP3-modellek is kaphatók, ezeket speciális fejhallgatóval szerelték fel, és akár az edzésidő is beállítható rajtuk.
– Mikor hasznos?
Kutatási eredmények bizonyítják, hogy a kitartást igénylő sportok esetén hasznos segítségünkre lehet a zene motiváló ereje. Túllendít a holtponton és nagyobb teljesítményre ösztönöz. Figyelni kell azonban a hangerő mértékére, nehogy halláskárosodás legyen a vége. Balesetveszéllyel járhat, ha utcai kerékpározás vagy futás közben hallgatunk zenét, ilyenkor elterelheti a figyelmünket a muzsika

Légáteresztő sportruházat

A layer 1-es jelzésű felsők és topok olyan szabásúak, amelyek szorosan illeszkednek a testhez, és az izzadtságot a bolyhokon keresztül kifelé vezetik. Layer 2-es jelzésű (gyapjú) ruhákat akkor célszerű viselni, ha a hidegtől szeretnénk megóvni a testünket. A layer 3-as réteget kabátként hordhatjuk, ezek víztaszító hatásuk miatt elsősorban esős-szeles időben jöhetnek jól.
– Mikor hasznos?
Annak, aki rendszeresen sportol, ajánlott beruházni ilyen öltözékre, hiszen komfortosabbá teszi az edzéseket, és a bőrünknek is kedvezünk vele. Nagy előnyük az izzadságot magukban tartó pamut holmikkal szemben, hogy könnyebb bennük mozogni, és segítségükkel a megfázást is elkerülhetjük.

Gumiszalag

Valamennyi izomcsoport megdolgoztatására alkalmas. Eredetileg a fizikoterápiás kezelések során használták, de manapság már szinte minden fitneszterem és személyi edző felszerelése között megtalálható.
– Mikor hasznos?
Jól jöhet például, ha elutazunk valahová, de nem szeretnénk súlyzókat magunkkal cipelni. Az edzőtermi súlyzós edzést is kiválthatjuk vele néhány napra. Többféle erősségben kapható (a színárnyalatok jelzik a fokozatokat), így mindenki megtalálhatja az edzettségi szintjéhez illőt.

A cikk teljes terjedelmében a Wellness magazin januári számában olvasható.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X