Főoldal > EGÉSZSÉG > Jót tesz a szívnek, megelőzi a gyomorfekélyt: ezért fogyassz több olívaolajat

Jót tesz a szívnek, megelőzi a gyomorfekélyt: ezért fogyassz több olívaolajat

ásványi anyagbetegségegészséggyógyulásolajolívaolívaolajvasvitamin
0

Írta: and

Az egyik legrégebben egészségesként számontartott és ismert elem az olívaolaj. Mutatjuk, miért kell még több olívaolajat fogyasztanod!

 

1. Rézben gazdag:
– Egy csésze olíva a napi rézszükséglet 38%-át fedezi
– Egészséges szöveteket épít
– Vérképző, energiával látja el a sejteket
– Fontos alapja a kollagénképzésnek

2. Omega-9 zsírsavban (oleinsavban) gazdag:
– Az olívaolaj omega-9 tartalma 75% – Ez a zsírsav hozzájárul az egészséges koleszterinszint kialakulásához.
– Segíti a csontok egészségét
– Megelőzi az oxidációt, segíti az emésztést

3. Vasban gazdag:
– Egyetlen bögre olíva fedezi a napi vasszükségleted
– A leggazdagabb vas-forrás

Az olívabogyók, melyekből az olajat nyerik, magas tápanyagtartalommal rendelkeznek, vitaminban gazdagok, segítik a látást és az emésztést. Az olívában található vitaminok és tápanyagok nagyon értékesek a bőr és haj számára. Olyan tápanyagokban is rendkívül gazdag, mint a béta-karotin, omega-3, klorofill, D-, K-, E-vitamin, flavonoidok.

oliva2.jpg ()

Az olíva előnyei

1. Segít megelőzni a rákot

Amellett, hogy antioxidáns és gyulladáscsökkentő, számos olyan tulajdonsággal rendelkezik, mely leköti a szabad gyököket a szervezetben.

2. Jó a szívnek

Az olívabogyó biofenolban gazdag, mely csökkenti a vérnyomást, és stimulálja a lipoproteinek sűrűségét. A lipoproteineket rossz koleszterin néven is szokták emlegetni. A biofenol csökkenti a rossz koleszterin szintjét, és megakadályozza az érelmeszesedést.

3. Segíti a fogyást

Az olíva serkenti az inzulintermelést, ezzel elősegítve a cukrok lebontását a szervezetben. Ha olívát fogyasztasz, a tested több cukrot bont le, így ugyanannyi étel fogyasztása mellett segíti a fogyást.

4. Megelőzi a gyomorfekélyt

A gyomorban számtalan baktérium található, de csak egy felelős a gyomorfekélyért, ez pedig a helicobacter pylori. Az olíva pedig felveszi a harcot ezzel a baktériummal, mert elpusztítja nyolc rétegét. Kiváló módja a gyomorrák elkerülésének, ha megakadályozzuk a fekély kialakulását.

Még számos egészségügyi problémával veszi fel a versenyt az olíva és az olívaolaj. Ezek közül néhány: reuma, láz, stressz, ízületi gyulladás, pattanások, PMS, bőr, stroke, napégés, impotencia, és még sokan mások. Az olívának jó az íze és még egészséges is, miért ne fogyasztanád?!

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X