Főoldal > EGÉSZSÉG > Ismerd meg a levendula 5 jótékony hatását!

Ismerd meg a levendula 5 jótékony hatását!

betegségegészséggyógynövénygyógyuláslevendula
0

Írta:

A levendula egyike azoknak a sokoldalú és hasznos gyógynövényeknek, amelyet régóta használnak a gyógykezelésekben. Gyógyító ereje rendkívül magas fokú, emellett a levendulát a szépségiparban is gyakran használják népszerű illata miatt.

 

Eredetileg a mediterrán térségekben volt őshonos növény, de manapság Európában, Ausztráliában és az Amerikai Egyesült Államok déli részén is megtalálható. Nálunk a tihanyi levendula ültetvény a legismertebb, de azt ott megtalálható növény a te kertedben vagy balkonodon is remekül megél.

Számos tanulmány bebizonyította, hogy a levendula illóolajai sok betegség esetén hasznosak, például a migrén, a fejfájás, a depresszió, a szorongás, a hangulatingadozás, a félelem és a kimerültség kezelésében. A növényt olyan kémiai elemek alkotják, mint az illóolaj (linalool, linalil-acetát), a rozmaringsav, a fitoszterolok vagy éppen a flavonoidok. Ezeknek köszönheti a gyógyító erejét.

1. Antibakteriális, fertőtlenítő hatás

Remek hatásfokkal alkalmazható légzőszervi panaszok esetén. Csillapítja a torokfájást, a gége- és a mandulagyulladást. Enyhíti az izomfájdalmakat és az izomgörcsöket, segíti a horzsolások, zúzódások, nagyobb sebesülések és kisebb sebek gyógyulását, továbbá csökkenti a rovarcsípések fájdalmasságát. Jelentősen csökkenti a fáradtságot és annak kísérőjelenségeit, élénkíti az immunrendszert.

2. Kezeli a vérnyomást

Segítséget nyújt a szív-, és érrendszerhez kapcsolódó panaszok – így az alacsony vérnyomás – enyhítésében. Teája pedig a stressz okozta magas vérnyomást is gyógyítja. A teája elkészítéséről fontos tudni, hogy az edényt mindig érdemes lefedni, hogy az illóolaj ne távozzon el.

levendula2.jpg ()

3. Étvágysegítő

A levendula élénkít, serkenti az étvágyat és megszűnteti a felfúvódást. Ez hasznos, ha sűrűn vannak gyomorpanaszaid, vagy ha hosszabb betegség után a legyengült szervezetedet szeretnéd feltölteni.

4. Nyugtatja a bőrt

A levendula olaja megnyugtatja a gyulladásos bőrt, beleértve a pikkelysömör, az ekcéma és egyéb hasonló bőrbetegségek lobos állapotait. Csillapítja a napozás okozta leégést, és hűti a herpeszeket. Sokféle gyermekbetegség kezelésére alkalmas, és mert enyhe, kíméletes hatású, nyugodtan alkalmazható kisbabáknál is.

5. Álmatlanság ellen

Aromaterápiában használva feszültségoldó, idegerősítő, nyugtató hatású. Ezeket erős illatának köszönheti. Enyhíti a fejfájást, a depresszív kedélyállapotot, sőt segíti az elalvást, és az esetleges alvászavarokat megszüntetésében is bevethető. Ilyenkor mindig az esti órákba fogyaszt a teáját, és a hatást érezni fogod.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X