Főoldal > EGÉSZSÉG > 99 betegséget képes gyógyítani a kókusz

99 betegséget képes gyógyítani a kókusz

betegségegészséggyógyuláskókuszolaj
0

Írta:

Indiában úgy tartják, aki kókuszpálmát ültet, az egész életére gondoskodott a csal

Indiában úgy tartják, aki kókuszpálmát ültet, az egész életére gondoskodott a családjáról. Olvasd végig, milyen felbecsülhetetlen ereje van a kókusznak!

A kókuszpálma nagy előnye, hogy egy évben nemcsak egyszer virágzik, lehetőség van rá, hogy többféle módon és időpontban szüreteljenek róla a virágtól a dióig. Nálunk – sajnos – még a diója is igen ritka gyümölcsnek számít, a többi részéről nem is beszélve. Pedig olyan különleges csonthéjasról van szó, mely fontos szereplője kell, hogy legyen mindennapi étrendünknek, még ha nem is a trópusokon élünk.

Mit gyógyít?

A hindu néphagyomány szerint 99 féle betegség gyógyítására jó a kókusz. Rostban és ásványi anyagokban gazdag. Tartalmaz magnéziumot, kalciumot, cinket, szelént, foszfort és vasat is. Telítetlen zsírsavakban is gazdag, ezért a szívbetegségek kialakulásának esélyét is jelentősen csökkenti. Kiváló csonterősítő.

A kókuszlé vizelet- és hashajtó, vértisztító és emésztést segítő hatású. A kókuszolaj zsírsavainak 50 százaléka laurinsav, mely az anyatejben is megtalálható. Éppen ezért felbecsülhetetlen az immunrendszer védelmében, és a cukorbetegségben szenvedőknek. Kiváló hatása van a haj- és bőrápolásban, az asztma, a rák, valamint az allergiás betegségek kezelésében és megelőzésben.

kokusz2.jpg ()

Mitől a legjobb?

 

A kókuszolajban található közepes láncú zsírsavak gombaölő és antibakteriális hatását már régóta ismerik a kutatók. Az általuk inaktivált mikroorganizmusok közé tartoznak a baktériumok, élesztő-, és egyéb gombák, valamint burkolt vírusok. A közepes láncú trigliceridek a szénhidrátokhoz hasonlóan azonnal az izomsejtekbe jutnak, kikerülve a hagyományos zsírok feldolgozásához szükséges anyagcsere-folyamatokat, így zsírként nem tárolódik a szervezetben és a májat sem terheli meg, sőt nem emeli a koleszterin-szintet sem.

A zsiradékban gazdag bélből világszerte ismert étkezési zsírt préselnek. A legjobb sütőolaj, melynek oxidációs pontja 198 C fok, a növényi olajok közül a legmagasabb. Ez azt jelenti, hogy hevítés esetén sem indít be káros oxidatív folyamatokat, vagyis kóros sejtburjánzást, nem képez a sejteket károsító szabadgyököket.

Így vásárolj!

Ha a piacon, vagy a szupermarket polcain felfedezed, ne hagyd ott! De nem mindegy, hogy melyiket vásárolod meg. Figyelj arra, hogy csak a teljesen ép héjú példány kerüljön a kosaradba. Repedés nélküli héj, ép szemek, friss illat és viszonylag nehéz súly jellemzi az egészséges kókuszdiót. Szobahőmérsékleten hetekig tárolható. Akkor a legjobb, ha van benne még egy kis kókuszvíz, ami frissen tartja a gyümölcshúst. A túl sok kókuszvíz az éretlen kókuszdió ismérve.

A jövő energiaitala?

A kókuszvíz valójában egy üdítőital és nem azonos a kókusztejjel. A vizének sokkal jelentősebb egészségügyi előnyei vannak. Akut hasmenés kezelésére kiválóan alkalmas, de kutatások azt bizonyítják, hogy a kókuszvíz ugyanolyan elektrolit egyensúllyal rendelkezik, mint az izotóniás vizek, amelyek hasznosak egy hosszú, fárasztó testmozgás utáni folyadékpótlásra.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X