Főoldal > EGÉSZSÉG > Sok a jóból – hány csésze zöld tea fér bele egy nap?

Sok a jóból – hány csésze zöld tea fér bele egy nap?

egészségkoffeinteinzöld tea
0

Írta:

A zöld tea igazi csodaital – de vajon mennyit szabad inni belőle egy nap?

Csodaszer akcióban

Legyen szó kezdődő megfázásról, vagy csak egyszerű immunrendszer-erősítésről, a zöld tea szó szerint csoda a csészédben. Mivel meggyorsítja az anyagcserédet, fogyókúrához is kitűnő választás, valamint számos fertőző betegség ellen véd magas antioxidáns-tartalmával és stresszoldó hatásával (igen, ne felejtsd el, hogy a fertőzések akkor a legveszélyesebbek rád, amikor a stressz miatt legyengül a szervezeted). De ha ilyen szuper, akkor mi a baj vele?

Hány csésze naponta?

Igazából semmi – amennyiben tartani tudod a mértéket. Az UCLA rákkutatással foglalkozó intézetében nemrég végzett kísérletek szerint ugyanis napi két-három csésze (nem bögre!) teánál több már komoly egészségügyi kockázatokkal járhat a számodra. Például, ha öt csészével vagy annál többel fogyasztasz egy nap (ez különösen diéta idején lehet veszélyes, amikor amúgy is csökken a bevitt tápanyag mennyisége), az nagy mértékben növeli a gyomorrák kialakulásának esélyét. Vannak ugyan olyan tanulmányok, amelyek szerint napi tíz csésze az abszolút felső határ, de gondolj csak bele, mennyi tein és csersav van tíz csésze teában, ezek pedig a gyomornyálkahártya legádázabb ellenségei. Nem is beszélve arról, ha mondjuk alvási problémáid vannak: ebben az esetben tényleg maximum három csészével ajánlott fogyasztanod egy nap, mert a zöld teában jócskán van koffein (ugyanezért javasolják, hogy a napi mennyiséget nagyjából délután 5 óráig fogyaszd el).

zold2.jpg ()

Egyéb mellékhatások

Szóval bármennyire is istenítik a különféle fogyókúrás módszerek a zöld tea fogyasztását, légy nagyon óvatos, mert a gyomorproblémák és az alvási zavarok mellett a teában lévő tein nevű vegyület (ami a fekete teában is ugyanígy megtalálható) meggátolja például egy nagyon fontos vitamin, a folsav felszívódását a szervezetedben. A folsav – egyéb előnyein túl – az egészséges magzatkihordásban is nagy szerepet játszik, ezért ha kisbabát vársz, illetve éppen teherbe szeretnél esni, mindenképpen csökkentsd a zöld tea fogyasztását, sőt, ha lehet, egy időre teljesen szüntesd is be.

Amennyiben pedig (esetleg kórosan) vashiányos vagy, ugyanez a helyzet: a tein sajnos a vas felszívódásának sem ad sok teret, ezért a kutatók azt ajánlják, hogy ha magas vastartalmú ételt eszel, vele egy időben ne fogyassz zöld teát, és ha lehetséges, evés után is várj pár órát, hogy a vasnak legyen ideje felszívódni. Ám ne ijedj meg, nem kell teljesen lemondanod a zöld teáról: ha betartod a limitet, számos áldása van, szóval teázz bátran!

Fotó: Pinterest


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X