Főoldal > EGÉSZSÉG > 8 érv az olajbogyó mellett

8 érv az olajbogyó mellett

diétaegészséges táplálkozásegészséges zsírolajbogyóolívaolívaolajomega-3 zsírsavstressz
0

Írta: and

Nyugat-Ázsiában és a mediterrán országokban már többezer éve rájöttek, hogy az olajbogyó és az olívaolaj jótékonyan hat testünk számos funkciójára.

 Nem véletlen,  hogy az onnan származó emberek majd’ kicsattannak az egészségtől. Most megtudhatod, miért van igazuk abban, hogy sok zöldséget, olajbogyót és olívaolajat fogyasztanak. Mi ellen véd az olajbogyó?

1.    Szív-és érrendszeri betegségek

Az olajbogyóban lévő vegyületek gátolják a vérrögök kialakulását, így a trombózis megelőzésében is segíthetnek. Az olajban és a bogyóban is telítetlen zsírsavak vannak, amik segítségével a zsírok nem tudnak lerakódni, az érrendszer lassabban meszesedik, a vérnyomás pedig csökkenhet.

2.    Elhízás

Ha fogyni szeretnél egy kicsit, nyugodtan fogyaszd a bogyót és az olajat is. Egyrészt azért jó, mert hamar úgy érzed majd, hogy elteltél, így nem kérsz majd még egy tányérral az ételből. Ezenkívül az olajbogyótól gyorsabban működik majd az anyagcseréd és javítja az emésztést is.

3.    Gyomor-és bélbántalmak

Két-három kanál, akár önmagában, rendszeresen elfogyasztott olívaolaj megnyugtatja a gyomrot is, segít a gyomorfájás a puffadás leküzdésében is.

4.    Bőröregedés

Az olajbogyó E-, A-, D-vitamin és béta-karotin tartalma miatt antioxidáns hatású, az antioxidánsok pedig megvédik a bőrszövetet a károsodástól. Nem véletlen, hogy ma már nagyon sok krém tartalmaz bőrnyugtató, bőröregedés gátló és hidratáló hatású olívakivonatokat.

olajbogyo2.jpg ()5.    Reuma

Az zöld, fekete vagy lila bogyóban nem csak sok vitamin rejlik, hanem omega-3-zsírsavakat is tartalmaz, amik bizonyítottan csökkentik a reumás panaszokat. Persze ehhez folyamatosan, sok zöldséggel kiegészítve kell fogyasztani az olívaolajat és magát, a gyümölcsöt is.

6.    Cukorbetegség

A cukorbetegség gyakran ún. vérlipidszint zavarral jár. Az olívaolaj telítetlen zsírsavai kedvezően befolyásolják ezt a lipidszintet.

7.    Rákos daganat, emlőrák

Az olajbogyó viaszos héjában található egy ún. maslinsav nevű anyag, amely befolyásolja a sejtek növekedését. Így befolyásolhatja, meggátolhatja a sejtek – így a rákos sejtek – túlburjánzását is, és spanyol kutatók szerint az emlőrák kialakulását is. Ezek még nem egészen bizonyított tények, de az biztos, hogy a jó minőségű, extra szűz olívaolajban megtalálható ez az anyag, tehát fogyasztása rosszat semmiképp sem tehet.

8.    Stressz

Az már önmagában jó kedvre deríthet minket, ha különlegesen finom és egészséges ételekkel dobjuk fel a hideg, téli napokat. Ezt fokozza, hogy az olajbogyó bizonyítottan nyugtató hatású anyagokat tartalmaz.

Wellness Cafe extra tipp: Csak az extraszűz olívaolajat válaszd, mert ezt az olajbogyó első préseléséből készítik, és benne van minden hatóanyag, ami a fenti bajokra gyógyírt jelenthet!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X