Főoldal > EGÉSZSÉG > Pörgesd fel az emésztésed étkezéssel!

Pörgesd fel az emésztésed étkezéssel!

anyagcserediétaedzésemésztésétkezésfogyásmetabolizmusmozgástáplálkozás
0

Írta:

Azt már régóta tudjuk, hogy vannak olyan fűszerek, amelyek megemelik a testhőmérsékletet és fokozzák a kalóriaégetést.

Ezek az ízesítők segítenek átalakítani a fehér zsírt barna zsírrá, ezzel megelőzve a cukorbetegséget, magas vérnyomást, és a szív- és érrendszeri betegségek kialakulását. A csípős ételek és a fogyás közötti kapcsolat nem újdonság, de talán időszerű, hogy egyéb ételekből is szó essen az anyagcsere-serkentés kapcsán.

1. Kókuszolaj

Nagyon sokan lelkesednek a kókuszolajért, mert igazi csodakajaként ismert. Kisebb mértékű hatással bír, mint például az olívaolaj vagy napraforgóolaj, így kisebb eséllyel hízunk meg tőle. Az érem másik oldala, hogy telített zsírokban gazdag.

A lényeg: az egészséges zsírok jól fokozzák az anyagcserét. Ez azért van, mert a nem jó zsírok felnyomják a szénhidrát- és cukorszintet, és túl magasan tartják a vércukorszintet. Ha a jó zsírral együtt szénhidrátot is viszel be, a vércukor szinted stabilizálódik, így gyorsulhat az anyagcseréd is.

2. Avokádó

Egy kutatás során kimutatták, hogy azoknak, akik rendszeresen fogyasztanak avokádót, 13,5 %-kal nőtt a fizikai aktivitásuk és 4,5%-kal az anyagcseréjük is gyorsult.

A lényeg: Fogyassz sok avokádót és avokádó olajat!

3. Papaja

Egy keményre főzött tojás és papaja reggelire igazi anyagcsere-növelő.

A lényeg: A papin nevű enzim, mely a papajában található, az anyagcsere-növelés és a zsírégetés kulcsa. Reggelire egy keménytojás és papaja hatására jelentősen felgyorsul az anyagcsere. Ha soha nem hallottál erről a kombinációról, mindenképp próbáld ki!

4. Kávé

A napi kávé gyorsítja az anyagcserét. A kávé stimulálja a központi idegrendszert, ettől az anyagcsere-gyorsító hatás.

A lényeg: Nem minden kávé segíti az anyagcserét. Egy nagy habos tejeskávé fagyival és 5 kanál cukorral nem fog segíteni!

emesztes2.jpg ()

 5. Természetes édesítők

A anyagcseréd gyorsíthatod természetes édesítők használatával.

A lényeg: A mesterséges édesítők leállítják az anyagcserét, mert a szervezet nem érzékeli őket, így nem próbálja meg lebontani. Használj inkább steviát és növényi eredetű ízesítőket, hogy az anyagcseréd gyorsítsd!

6. D-vitamin

Ha figyeled az újdonságokat, úgy tűnik, a D-vitamin mindenre jó, nem igaz? Az elmúlt években a kutatások számos jótékony hatását tárták fel a D-vitaminnak.

A lényeg: Jól tudjuk, a D-vitamin több, mint a kalcium segédje, mely szintén fokozza az anyagcserét. Amikor az a kellettnél alacsonyabb mennyiségű D-vitamint viszel be (50-80 nanogramm/mililiter), akkor lassabb lesz az anyagcseréd.

7. Étkezz rendszeresen!

Reggelizz, majd bizonyos időközönként egyél egész nap, hogy az anyagcseréd folyamatosan működjön.

A lényeg: A folyamatos étkezéssel nem hagyod a vércukorszinted leesni. Ez azt jelenti, hogy a glukagon – a zsírégető hormon – felszabadul a szervezetben. És fontos, hogy ne hagyd ki a reggelit! Az éjszakai pihenő után a reggeli azért jó, mert egyből beindítod az emésztőrendszered is.

+1. Edzés

A diétád során az edzés elkezdi égetni a kalóriákat. Egy magas intervallos edzés kis szünetekkel igazán felpörgeti az emésztést, mert ilyenkor növekedési hormont termel a szervezet. Egy ilyen edzés során felgyorsítod a szívritmusod, majd megállsz, pihensz. A szakértő szerint a lassú, hosszú edzés lelassítja az emésztést, mert gyulladásszerű állapotot okoz.

A lényeg: A növekedési hormon termelése 450 %-kal megnő az edzést követő 24 órában. Ez a hormon pedig nagyon hatékonyan gyorsítja az anyagcserét.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X