Főoldal > DIÉTA > Finom rost- és vitaminbomba: ezért egyél gesztenyét

Finom rost- és vitaminbomba: ezért egyél gesztenyét

diétaétkezésfogyásgasztrogesztenyetáplálkozás
0

Írta:

Manapság a gesztenyefogyasztás elsősorban szezonális, és leginkább ínyenc desszertként kerül az asztalra. Ráadásul nem árt tudni, hogy amíg a szelídgesztenye ehető, sőt egészséges, addig a vadgesztenye mérgező!

 Ha eddig kevésbé ismerted ezt a gyümölcsöt, és nem tudtál a jótékony hatásairól, akkor semmiképp ne hagyd abba az olvasást!

Gesztenyés emlékek? Sült gesztenye a hideg téli napokon, esetleg a gesztenyepüré karácsonykor, na meg a fogpiszkálós gesztenyefigurák barkácsolása az óvodában. Ezek rémlenek neked is? Pedig a kettő nem ugyanaz. Az ehető gesztenye, vagy más néven maróni a nemes jóféle gesztenye. Semmiképp nem keverendő össze a parkjainkat díszítő vadgesztenyével, melynek gyümölcse nem ehető, sőt mérgező!

gesztenye2.jpg ()

Az ehető szelíd gesztenye  gyümölcse antioxidáns hatású, E-vitaminban gazdag. A belőle készített hagyományos gesztenyemassza, püré is számottevő mennyiséget tartalmaz ebből az értékes vitaminból (persze csak azok, melyek valódi gesztenyéből készültek). Meglehetősen magas benne a vízben oldódó vitaminok közül a B1-vitamin (tiamin), a B2-vitamin (riboflavin), valamint a B6-vitamin (piridoxin) mennyisége is. Ráadásul a C-vitamin tartalma is jelentős, majdnem akkora számban van jelen, mint amennyit a málnában vagy a ribizliben találunk.

Gazdag zsír-, olaj- és fehérjeforrás, ennél fogva nem kifejezetten fogyókúrás étel, de a többi hasonló felhasználású maghoz képest valamivel soványabb. 100 grammja feldolgozatlanul, azaz például cukor hozzáadása nélkül 180-210 kcal (mintegy 700-800 kJ) energiát tartalmaz. Magas szénhidráttartalmának köszönhetően étrendedben helyettesítheted vele a gabona- és burgonyaféléket.

A rostfogyasztás segít a túlzott inzulintermelés visszaszorításában, amely a szív- és érrendszeri betegségek egyik fő kockázati tényezője. Az ásványi anyagok közül sok káliumot, foszfort, kalciumot és magnéziumot tartalmaz. A nyomelemek közül a vas, cink, mangán és a réz található meg benne jelentősebb mennyiségben.

A gesztenye nagyon érzékeny gyümölcs, ezért mindenképpen a hűtőszekrény zöldséges rekeszében ajánlott tárolni. Ha már túl sokáig volt ott, és ellenőrizni akarod, hogy jó-e még, erre van egy tuti módszer: vízbe dobva ellenőrizheted, hogy jó-e még a gesztenye. A víz felszínén úszókat ki kell dobni, a többi még fogyasztható. Nem is feltétlenül kell megsütni, nyersen is ehető. Lisztes, édeskés, burgonyára emlékeztető íze van. A gesztenye húsát kemény barna héj és vékony, keserű burok fedi, amelyeket – minden esetben – el kell róla távolítani.

És nem csak fogyasztásra ajánlott… Tucatnyi házi praktika ismert a gesztenyével kapcsolatosan. Ha néhány szem zöld szelídgesztenyét raksz a gyümölcsöstálba, akkor eltűnnek az arra ólálkodó muslicák. A barna gesztenyék pedig a ruhásszekrényben a molyokat zavarják el. A gesztenye-keményítővel ruhák kemények lesznek, így a mosógépbe is mehetnek, sőt maghéja és leveleiből sampont is lehet készíteni, melytől a hajszálak fényesen csillogók lesznek.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X