Főoldal > DIÉTA > Az őszi esték csodaszere, a sütőtök

Az őszi esték csodaszere, a sütőtök

diétaétkezésfogyásgasztroreceptsütőtöktáplálkozás
0

Írta:

Mikor kint már a hideg, szürke, nyirkos időjárás tombol, a lakás melegében érdemes a sütőbe helyezni az indiánok kedvelt csemegéjét. A sütőtök nem csak finom, hanem egészséges is, alacsony kalória- és magas rosttartalma miatt pedig a fogyni vágyóknak is ideális táplálék.

 A sütőtök jótékony élettani hatását hosszan lehet sorolni: erősíti az immunrendszert, rákmegelőző hatású, megfázásos betegségek hatékony ellenszere, segít a szívműködési zavarok ellen, kiváló hashajtó, vízhajtó és béltisztító, meggátolja a szervezet túlsavasodását, allergia és bőrpanaszok ellen is bevethető, de régen az indiánok még a kígyómarást is ezzel kúrálták.

Magas vitamin- és ásványianyag-tartalma van. Cink, mangán, réz, vas, foszfor, C-vitamin, karotin, biotin, niacin, pantoténsav, A-, B1-, B2-, B6-vitaminok és folsav is van benne, ezeknek köszönhetően igazi egészségmegőrző csodaszer.
Fogyasztása szebbé teszi a bőrt, különösen a pattanások kezelésében jelenthet nagy segítséget. Fogyasztása jótékony hatást eredményez az emésztési gondokkal küszködőknek. Serkenti a máj működését, segít a szív- és koszorúér-problémák megelőzésében is.

tok2.jpg ()

Ez az a zöldség, ami a téli betegségek elleni Jolly Joker lehet. Magas káliumtartalmának köszönhetően a sütőtök vértisztító, méregtelenítő hatású. A sütőtökben lévő lutein nevű karotinoid csökkenti a sárgafolt-elfajulás kockázatát, de más szembetegségek – például a szürkehályog – kialakulását is megelőzi. A sütőtökben található béta-karotin is ugyancsak látásjavító hatású.

Talán sütve a legfinomabb, de készíthető belőle ízletes leves, főzelék, sütemény, lekvár, és ivólé is. Harry Potter és barátai mindig sütőtöklevet fogyasztottak a Roxfortban, ami nem csoda, hiszen egy kis fahéjjal fűszerezve nem csak finom, de egészséges is. Alacsony kalóriatartalma miatt bármelyik diétába beleilleszthető.

Sütőtökös bögrés zabkása

Hozzávalók:

fél bögre zab
1 bögre víz
1/8 bögre darabolt sütőtök vagy püré
1 teáskanál mézeskalács fűszerkeverék
1 teáskanál barnacukor
édesítő ízlés szerint

Elkészítés: 
Helyezd egy lábasba valamennyi összetevőt. Pár perc alatt melegítsd meg a tűzhelyen (vagy mikróban), de vigyázz, hogy ne forrjon fel! Keverd össze alaposan, mindössze öt perc és már fogyasztható is. Egy frissen facsart narancslével ideális reggeli.

Sütőtökös rizs

Hozzávalók:
30 dkg sütőtök
1 fej vöröshagyma
2,5 dl zöldségleves
5 dkg rizs
5 dkg sajt
2-3 dkg csirkemell sonka
petrezselyemzöld

Elkészítés:
Főzd fel a zöldséglevest és a hagymát, majd szórd bele a rizst. Alacsony hőfokon kb. 25 percig hagyd benne főni. A sütőtököt hámozd meg, darabold fel, add hozzá a rizshez, és további 10 percig hagyd főni. A petrezselymet vágd apróra, és a sajttal együtt keverd a zöldséghez. Végül jöhet a csirkemell sonka, ha megpirítod, akkor még finomabb!

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X