Főoldal > DIÉTA > Sózzunk, vagy ne? – A szakértő válaszol

Sózzunk, vagy ne? – A szakértő válaszol

folyadékpótlás
0

Írta: and

A konyhasó legtöbbször bányászott kősó. Gyakori még a konyhában az ásványi anyagokban némileg gazdagabb tengeri só is. A kereskedelemben ezen a két fő típuson kívül még sokféle só kapható, amelyek az eredet, szemcsefinomság, tisztaság, adalékanyagok tekintetében térhetnek el egymástól. Magyarországon a lakosság 80%-a jódhiányos területen él, így tanácsos jódozott sót használni a konyhában! A csökkentett […]

A konyhasó legtöbbször bányászott kősó. Gyakori még a konyhában az ásványi anyagokban némileg gazdagabb tengeri só is. A kereskedelemben ezen a két fő típuson kívül még sokféle só kapható, amelyek az eredet, szemcsefinomság, tisztaság, adalékanyagok tekintetében térhetnek el egymástól. Magyarországon a lakosság 80%-a jódhiányos területen él, így tanácsos jódozott sót használni a konyhában! A csökkentett nátriumtartalmú sók és ételízesítők általában káliumot illetve fűszereket tartalmaznak. Alkalmazásuk bizonyos betegségek (például magasvérnyomás) esetén lehet indokolt, előtte azonban ki kell kérni szakember tanácsát is! A sónak nem csak ártó, de gyógyító hatása is lehet: az asztmás, allergiás emberek számára akár javulást is hozhat a sóbarlangok mélyén töltött hosszabb idő.

0017383_1.jpg ()

A só szerepe a táplálkozásban 

Ki ne ismerné a mesét a királylányról, aki úgy szerette édesapját, mint a levesben a sót? A konyhasó (melynek fő összetevője a nátrium-klorid) valóban az egyik legfontosabb és az egyik legkedveltebb ételízesítő, amely nélkül el sem tudnánk képzelni az életünket, és ami nélkül nehezen is élhetnénk! A só fő összetevőire szükség van az élet fenntartásához, mert hiányuk izomgyengeséget, görcsöket sőt akár halált okozhat. A só hiánya vérnyomáscsökkenést okozhat, míg túlzott bevitele megemelheti a vérnyomást, és növelheti a csontritkulás kialakulásának a kockázatát is. A hiányállapot kialakulásának kicsi az esélye, mert az ételekkel általában a kelleténél több sót viszünk be a szervezetbe (ételeinkkel együtt többet, mint napi 4-5-6 g konyhasó).

Sópótlás nyáron – tényleg indokolt?

Nyaranta számtalanszor hallhatsz a folyadék- és sópótlás szükségességéről, de vajon tényleg indokolt a sózásra buzdítani mindenkit? Természetesen nem. Hosszú ideig tartó, vagy igen megterhelő testmozgás esetén a nátriumpótlást is meg kell oldani, mivel a verejtékezéssel történő sóvesztés, a vér nátriumkoncentrációjának csökkenése komoly, akár életveszélyes egészségügyi problémákat okozhat. Sópótlásra szerencsére nincs szükség akkor, ha nem nagy melegben (pl. kohók mellett vagy pékségben, mezőn) dolgozol, és nem futsz 10-20 kilométereket. A folyadékpótlás nyáron, hőségben szükséges, ám az ételek  sótartalma az átlagos aktivitású ember számára – aki ráadásul gyakran egy légkondícionált irodában ül a monitor előtt – tökéletesen fedezi az igényeket! A veszteség pótlására szabadidősportolók, nem túl intenzív testmozgást végző emberek számára megfelelő a víz, ásványvíz, gyümölcslé, de hosszú ideig tartó vagy nagy intenzitású terhelések esetén ez már kevés lehet. Amíg a testmozgás a 60-90 percet nem haladja meg, a víz tökéletes lehet a folyadékpótlásra, ám ezen túl már ügyelni kell a sópótlásra sportitalok illetve dietetikus segítségével megtervezett sópótlással!

Ne feledd: A sóra szükség van egészség megőrzéséhez, túlzott fogyasztása azonban ártalmas lehet, így - ha nincs különleges indok a pótlásra – érdemes odafigyelni arra, hogy minél kevesebb sóval készítsd el az ételeidet.

Képek forrása: Profimédia


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X