Főoldal > EGÉSZSÉG > Táplálkozásunk titkai: fűszerek- és gyógynövények

Táplálkozásunk titkai: fűszerek- és gyógynövények

fűszerektáplálkozás
0

Írta:

Utazás kiállítás március első hétvégéjén[x] A hazánkban megtermő fűszereket m&

Utazás kiállítás március első hétvégéjén[x]

A hazánkban megtermő fűszereket már elődeink is előszeretettel termesztették és fogyasztották.

A fűszerek jelentős szerepet játszanak táplálkozásunkban, mivel kellemes aromájuknak és zamatuknak köszönhetően amellett, hogy élvezetesebbé teszik ételeinket, elősegítik az emésztési folyamatokat. Fontos megemlíteni, hogy egyes – főleg a meleg égöv alatt termesztett egzotikus fűszerek – gyakran igen erősek, csípősek, irritáló hatásúak. Így nem tanácsos túl nagy mennyiséget fogyasztani ezekből.

Akiknek emésztőrendszeri problémáik vannak, esetleg valamilyen betegségben szenvednek, egyenesen kerüljék az erős, fűszeres ételeket. Az egzotikus fűszerek nagy része helyettesíthető hazaiakkal, melyek hatása kevésbé izgató.

Hazai fűszernövényeink szerencsére teljesen ártalmatlanok, amellett, hogy kellemes ízt kölcsönöznek az ételeinknek, a szervezetünkre is jó hatással vannak, hiszen ezek általában gyógynövények is egyben. Következzenek tehát a hazai fűszer- gyógynövények.

Ánizs, kömény és édeskömény: kenyerekbe, süteményekbe sütik, valamint saláták, főzelékek, mártások, pörköltek fűszerei lehetnek. Teájuk szélhajtó, emésztést serkentő hatású. Érdemes a puffasztó ételekhez (kelkáposzta, karfiol, hüvelyesek) mindig tenni ezekből.

fuszer2.jpg ()Bazsalikom: elsősorban a déli országok kedvelt fűszere, de hazánkban is egyre elterjedtebb. Mártások, főzelékek, mediterrán jellegű tészta- és húsételek készíthetőek vele. Mindig a sütés, főzés legvégén adjuk az ételhez, hogy jellegzetes aromáját megőrizze. Étvágygerjesztő, nyugtató és gyomorerősítő hatású.

Borókabogyó: Fűszerkeverékek, pácok és pástétomok fontos alkotóeleme. Elsősorban a vadhúsokhoz illik. Vizelethajtó és izzasztó hatású, jó hatással van az emésztésre.

Borsikafű: Kiválóan alkalmas a bors helyettesítésére, érzékeny gyomrúak diétás étrendjében. Teáját alacsony vérnyomás, felfúvódás, gyomorrontás ellen isszák. Csökkenti a felfúvódást, ezért ajánlatos a hüvelyesekből készített ételekbe tenni belőle.

Izsóp: Enyhén kesernyés ízű fűszernövény, burgonyával készült ételekhez és salátákhoz használják, illetve a húspácok összetevőjeként. Légúti megbetegedések és étvágytalanság esetén hatásos.

Kakukkfű: Erős aromájú fűszer, mártások, saláták, főzelékek ízesítője. Köhögéscsillapító, emésztésserkentő, erjedésgátló hatása közismert.

Kapor: Savanyúságok és főzelékek fűszere, de jól illik a túrós ételekbe is, illetve kapormártás is készíthető. Előnyösen hat étvágytalanság, felfúvódás és gyomorrontás esetén.

Koriandermag: Savanyúságok, pácok, húsételek és saláták ízesítésére használható. Emésztést segítő, szélhajtó hatása miatt is fogyasztják.

Majoránna: Levesek, főzelékek, mártások és húsételek – elsősorban szárnyasok és vadhúsok – fűszere, de húskészítmények (májas hurka, kolbász, pástétomok) ízesítésére is alkalmazzák. Teája nyákoldó, görcsoldó, köhögéscsillapító és idegnyugtató hatású.

Medvehagyma: Saláták, mártások, krémlevesek készíthetőek belőle, de belesütik kenyérbe, sós süteményekbe is. Kedvezően hat az emésztőrendszerre, javítja a bélműködést, vizelethajtó, tisztító hatású.

Oregánó: Pácok, húsételek ízesítésére használják, a mediterrán konyha nélkülözhetetlen fűszere. Étvágygerjesztő és nyugtató hatású.

Rozmaring: Dél-Európában őshonos növény, de hazánkban is megél. Vadhúsok, szárnyasok, bárány-, és birkahúsból készített ételek fűszerezésére használjuk. Gyomorerősítő, epehajtó, görcsoldó hatása ismert.

Tárkony: Levesek, vadételek és savanyúságok fűszere, de népszerű ízesítő a tárkonyecet is. Teája vizelethajtó, étvágygerjesztő hatású.

Zsálya: Mártásokba, salátákba használható. Egyes országokban vajban kisütve köretként fogyasztják. Légzőszervi megbetegedések és szájüregi gyulladások ellenszere, külsőleg pedig sebkezelésére alkalmazható.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X