Főoldal > EGÉSZSÉG > Így kezeld a bőröd, ha leégtél!

Így kezeld a bőröd, ha leégtél!

bőrleégésnap
0

Írta: and

Most, hogy lassan belecsöppenünk a nyárba, érdemes felkészülnünk az évszak veszélyeire, mint például a leégésre. A húzó, feszülő, égető érzés akár az egész napunkat elronthatja, mert egyrészt gyakran megmozdulni – de még kényelmesen ülni – sem tudunk a fájdalomtól, másrészt nem szívesen megyünk emberek közé, ha arcunk rákvörös árnyalatot öltött. Nemcsak esztétikai, de egészségügyi probléma […]

Most, hogy lassan belecsöppenünk a nyárba, érdemes felkészülnünk az évszak veszélyeire, mint például a leégésre. A húzó, feszülő, égető érzés akár az egész napunkat elronthatja, mert egyrészt gyakran megmozdulni – de még kényelmesen ülni – sem tudunk a fájdalomtól, másrészt nem szívesen megyünk emberek közé, ha arcunk rákvörös árnyalatot öltött. Nemcsak esztétikai, de egészségügyi probléma is, mivel sokaknál olyannyira nagy az égési sérülés, hogy hólyagok is jelentkeznek a bőrfelületen. Hogy mégis milyen otthoni módszerekkel csillapíthatunk a fájdalmunkon és tüntethetjük el új színünket?

Mindent a megelőzésért

Mint már írtuk, van, hogy a legjobb megelőzés ellenére is leégünk, de ez még nem jelenti azt, hogy fontossága elhanyagolható. Erős sugárzásban nemcsak akkor kell bekenni magunkat, mikor napfürdőzni megyünk, hanem minden esetben, mielőtt kilépünk otthonról. Ha lehet, eleinte, amíg nem szokik hozzá a bőröd, magasabb faktorszámú napvédőt válassz, csak utána használd az alacsonyabbat!

leeges2.jpg ()Nem csak hűteni kell

Ha már megtörtént a baj, akkor ne csak azt tartsd szem előtt, hogy minél hamarabb lehűtsd a felületet, hanem tápláld és hidratáld is, hogy gyorsabban tudjon regenerálódni. Először persze hideg vízzel nyugtasd meg a leégett részt, utána pedig ügyelj arra, hogy minél táplálóbb anyagokat tegyél rá, valamint gondoskodj a megfelelő B- és E- vitamin bevitelről, melyek nagy mértékben segítik a hámképződést.

A legnépszerűbb: tejfölös pakolás

Szinte nincs is olyan ember, aki ne hallott volna a tejföl leégésre gyakorolt pozitív hatásáról. Persze önmagában is elég, ha rákenünk belőle egy keveset a bőrfelületre, de ha szeretnénk, felturbózhatjuk egy értékes tejfölös pakolássá. Keverj össze egy tálban tejfölt és natúr joghurtot, majd adj hozzá reszelt kígyóuborkát és csepegtess bele egy kevés paradicsomlevet. Hagyd állni egy darabig a hűtőben, majd kenheted is fel a bőrre. Alkalmazd reggel és este, ameddig jónak érzed.

Végy egy nyugtató fürdőt!

Többféle fürdő segíthet a leégés ellen, ezek közül az egyik a rozmaring, illetve a levendula illóolajos, melyek nyugtató hatásukról ismertek. Mivel ezek vízben nem oldódnak, csupán lebegnek a felszínén, mielőtt beletennéd őket, oldd fel tejben, vagy tejszínben, így annak tápláló anyagai is fel tudnak szívódni a bőrbe.

Ügyelj arra, hogy a fürdővíz langyos legyen – de inkább hidegebb -, így extrán hűtheted a megégett testrészeidet. Sokan javasolják, hogy szódabikarbónát is tegyünk bele, viszont nem árt vele vigyázni, mivel igaz ugyan, hogy csillapítja a viszketést, viszont a gyógyulást nem segíti elő, ráadásul még szárítja is az eleve dehidratált bőrfelületet.

Teafiltert az arcra

Amennyiben arcodat érte a leégés, főzz le egy teát (a legjobb erre a célra a zöld, a bodza, illetve a zsálya tea), majd miután a filter kihűlt, helyezd az égett testájékra. A kamilla is hatásos lehet, de amellett, hogy nyugtat, sajnos erősen szárít is, így inkább enyhe sérülés esetén alkalmazd, és fontos, hogy csak rövid ideig hagyd rajta a bőrödön!

Miket kerülj?

– meleg vizes zuhanyozás
– arctonikok
– sós víz
– közvetlenül ne tegyél jeget a sérülésre
– alkohol (igaz, hűsít, de szárít is!)

Fotó: Profimedia – Red Dot

Nézd meg a következő videót a napfényvédőkről és a napsugarak öregítő hatásáról!

Hidratálás belülről: A gyönyörű és egészséges bőr egyik titka


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X