Főoldal > EGÉSZSÉG > Ezekkel a fűszerekkel gyógyítsd magad!

Ezekkel a fűszerekkel gyógyítsd magad!

aromafűszergyógyításrecept
0

Írta: and

Az egzotikus, aromás fűszerek közül többet már évszázadok óta előszeretettel használnak, nem csak különleges ízük, hanem gyógyító hatásuk miatt is. Erőteljes, jellegzetes aromájukkal remekül helyettesítik a sót, képesek tartósítani az élelmiszereket, de emellett nagyon sok jó hatásuk van a szervezetre is. Cayenne bors A trópusi chilipaprika őrleménye. Segíti az emésztést, így nagyon jó gyomorrontás esetén, […]

Az egzotikus, aromás fűszerek közül többet már évszázadok óta előszeretettel használnak, nem csak különleges ízük, hanem gyógyító hatásuk miatt is. Erőteljes, jellegzetes aromájukkal remekül helyettesítik a sót, képesek tartósítani az élelmiszereket, de emellett nagyon sok jó hatásuk van a szervezetre is.

Cayenne bors

A trópusi chilipaprika őrleménye. Segíti az emésztést, így nagyon jó gyomorrontás esetén, de fokozza a vérkeringést is. Légúttisztító hatása remekül kezeli az erős náthát is.

Feketebors

Gyorsítja az emésztést. Használható puffadás vagy székrekedés enyhítésére, emellett javítja a vérkeringést is.

Kömény

Remekül hat gyomor- és bélproblémákra, mint a puffadás vagy a görcs, és javítja az étvágyat. Alkalmazható menstruációs görcsök enyhítésére is.

Sáfrány

Rendkívüli fűszer, ami több problémát is képes orvosolni. Enyhíti a menstruációs görcsöket, a változókor tüneteit, de jól használható depresszió, hasmenés és idegfájdalom ellen is.

Szerecsendió

Nagy mennyiségben mérgező a benne található hallucinációt okozó vegyület, a miriszticin miatt, azonban kis mennyiségben enyhíti a hasmenést és a puffadást, csillapítja a hányást és a hányingert.

fuszerekcikk.jpg ()Kurkuma

Segíti a májműködést és a vérkeringést, enyhíti az emésztési zavarokat. Antibakteriális és gyulladáscsillapító hatású.

Fahéj

Használható gyomorrontás, puffadás és hasmenés kezelésére, emellett segít megszüntetni az orrdugulást.

Koriander

Segíti az emésztést, kiváló hasmenés enyhítésére. Alkalmazzák még hólyaghurut és húgyúti fertőzések kezelésére.

Gyömbér

Elsősorban hányinger és hányás enyhítésére alkalmazzák, de jót tesz emésztőszervi fertőzések ellen, puffadás enyhítésére, valamint javítja a vérkeringést is.

Kardamon

Segíti az emésztést, csillapítja a hányást, és a gyomorsav felöklendezését. Használják még megfázás, köhögés és hörghurut kezelésére.

Szegfűszeg

Antibakteriális hatású, így nagyon jó mindenféle gyomor- és bélrendszeri fertőzés enyhítésére. Gyenge érzéstelenítő és gyomorerősítő hatású is.

Gyógyító receptek

Körtekompót

Hozzávalók:

fél kg érett körte
2 evőkanál barna cukor
3 dl víz
2 rúd fahéj
2-3 szem szegfűszeg
1 kávéskanál reszelt citromhéj

A körtét mosd meg, és szeleteld fel. Ha nem szereted a héját, akkor meg is hámozhatod. A vizet forrald fel a cukorral, a szegfűszeggel és a fahéjjal, majd tedd bele a körtedarabokat. Takard le, és főzd körülbelül 10-15 percig, amíg a körte megpuhul.

Sajtos burgonyás felfújt

Hozzávalók:

fél kg burgonya
4 tojás
1 dl tej
2 teáskanál vaj
só, feketebors
1 csipet szerecsendió
10-15 dkg reszelt ementáli

A burgonyát párold meg, majd nyomd át krumplinyomón. Keverd össze a tojások sárgájával, a tejjel, a sóval, a borssal és a szerecsendióval. A tojásfehérjét verd kemény habbá, majd óvatosan forgasd össze a krumplival, végül lassan keverd hozzá a reszelt sajtot is. Kis, egyadagos tűzálló tálakat vajazz ki, majd töltsd meg a tésztával a háromnegyedükig. Körülbelül 200 fokon, 35-40 percig süsd, míg szép, aranybarna nem lesz.

Paradicsomszósz paprikával

Hozzávalók:

2 piros kaliforniai paprika
olívaolaj
1 vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
fél teáskanál kömény
fél teáskanál koriander
fél kg darabolt paradicsom
negyed teáskanál pirospaprika
só, bors
1 evőkanál koriander

A paprikákat nagy lángon süsd a sütőben, míg a héjuk felpúposodik, és enyhén megbarnul. Ha kész, húzd le a héjakat, és szeleteld fel vékony csíkokra a paprikákat. Egy nagy serpenyőben melegítsd fel az olajat, tedd bele a felaprított hagymát és fokhagymát, párold körülbelül 10 percig. Ezután tedd hozzá a köményt és a koriandert, majd melegítsd fel újra. Keverd hozzá a paradicsomot, ízesítsd pirospaprikával, sóval, borssal, ezután letakarva főzd sűrű szósszá, körülbelül 15 perc alatt. Ha kész, botmixerrel pürésítsd, majd add hozzá a felcsíkozott paprikákat, és az egészet forrald fel még egyszer. Tálalhatod rizzsel, vagy tésztával.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X