Főoldal > EGÉSZSÉG > Így lehet mindig friss a leheleted

Így lehet mindig friss a leheleted

frissleheletszájszag
0

Írta: and

Ma már szinte társadalmi elvárás a megfelelő személyi higiénia, amibe bizony a friss lehelet is beletartozik. Lehet valaki kedves, empatikus, jó beszélgetőpartner, viszont ha rossz a szájszaga, valószínűleg kerülni fogják. A drogériák polcai roskadásig tele vannak különféle ízesítésű fogkrémekkel és szájvizekkel, de egy idő után azok is veszítenek hatásukból, ezért érdemes olykor a rágógumin kívül […]

Ma már szinte társadalmi elvárás a megfelelő személyi higiénia, amibe bizony a friss lehelet is beletartozik. Lehet valaki kedves, empatikus, jó beszélgetőpartner, viszont ha rossz a szájszaga, valószínűleg kerülni fogják.
A drogériák polcai roskadásig tele vannak különféle ízesítésű fogkrémekkel és szájvizekkel, de egy idő után azok is veszítenek hatásukból, ezért érdemes olykor a rágógumin kívül más praktikákhoz is folyamodni!

Hogyan tudod megállapítani, hogy milyen a leheleted?

Sajnos az orr egy idő után hozzászokik a szagokhoz, illatokhoz, ezért nehéz megállapítani, milyen is az ember saját lehelete. Ritka az az eset, mikor közvetlenül szólnának érte, maximum a rágógumi folyamatos kínálgatása ébresztheti fel a gyanút. Viszont ha biztosra akarsz menni, dörzsöld meg a nyelved alsó részét egy gézlappal, várj fél percet, majd szagold meg! Amennyiben kellemetlen az illata, valamint sárgás elszíneződést is találsz rajta, akkor ideje extra figyelmet fordítanod a szájápolásra!

Fogmosáshoz szódabikarbóna

A házi praktikák kedvelői körében a szódabikarbóna kulcsfontosságú anyag, mivel felhasználása igen széles skálán mozog. A száj- és fogápolásban aranyérmes, amellett, hogy elűzi a rossz leheletet, ragyogóan fehér mosolyt eredményez. Nem kell mást tenned, csak szórj belőle egy keveset a fogkrémedre, és azzal moss fogat! Amennyiben az étkezések után is frissességre vágysz, viszont nem szeretnél a munkahelyi mosdó felé fogkefével rohangálni, akkor oldj fel egy teáskanálnyi szódabikarbónát langyos vízben és gargalizálj vele!

Fokozd a nyáltermelést!

lehelet2.jpg ()A szájszárazság köztudottan kedvez a kellemetlen leheletért felelős baktériumoknak, ezért van az, hogy rossz szájszaggal ébredünk – ugyanis a nyáltermelődés az éjszaka folyamán lelassul. Sajnos nemcsak reggelente fordulhat elő ilyesmi, hanem szomjazás, stressz és nyitott szájjal való lélegzés (pl. orrduguláskor) miatt is. Ekkor a leghatásosabb módszer az, ha valamilyen savanykás cukrot szopogatsz, vagy egy citromkarikát nyalogatsz. Ez rohamosan beindítja a nyáltermelést, így a probléma rövid időn belül orvosolható.
Természetesen, ha kevés vizet iszol, akkor ez a tünet időről időre visszatérhet, ezért próbálj odafigyelni a kellő mennyiségű folyadékfogyasztásodra is!

Öblögess olívaolajjal!

A frissen préselt olívaolajjal hatékonyan megszabadulhatsz a szájban lerakódott lepedékektől és mérgektől, mivel kioldja azokat az anyagokat is, amelyek a vízzel nem biztos, hogy el tudnak távozni. Igaz, nem a legjobb ízű praktika, de érdemes vele olykor egy alapos öblögetést végezni. Az eredmény: az íny egészséges színűvé, a fogak felszíne simábbá válik, a leheletünk pedig felfrissül. Már az első alkalom után is érezheted a változást, sőt, a légcsőhurut és az megfázás tüneteinek enyhítésében is segítséget nyújt!

Kerüld az alkoholos szájvizeket!

Manapság hatalmas népszerűségnek örvendenek az alkoholos szájvizek, viszont a fogorvosok óvva intenek tőlük. Igaz, hogy ideig-óráig elűzik a rossz szájszagot, viszont ez csak tüneti kezelés. Ezek a termékek ugyanis szárítják a nyálkahártyát, ami szájszárazságot eredményez, illetve klórhexidin-glükonát  tartalmuknak köszönhetően a fogakon elszíneződéseket is okozhatnak.

További tanácsok a friss leheletért:

– mondj le a késő esti nassolásról, mivel akkor a gyomornak éjszaka is dolgoznia kell, ami szagokat áraszthat!

– diétádat jól válaszd meg, ne sanyargasd magad, mivel ha felborul az anyagcseréd, az hatással lehet a leheletedre is!

– néha csepegtess a nyelvedre borsmenta olajat, mivel kitűnően megszűnteti a kellemetlen szagokat, emellett fertőtlenít is!

– igyál sok zöld teát, mivel a benne található enzim gátolja a baktériumok fogzománchoz való tapadását!

Itt a Vitálkonyha, teszteld! 

C-vitaminnal az immunrendszerünkért

Curver Grand Chef ételtartó (x)


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X