Főoldal > EGÉSZSÉG > Így előzd meg a gyomorégést!

Így előzd meg a gyomorégést!

étkezésgyógymódgyomorégésgyomorsavmegelőzés
0

Írta:

A gyomorégés rendkívül kellemetlen panasz, ha teheted, tegyél azért, hogy elkerülhesd.

Miért ég?

A gyomorégés a mindennapi stressz, a helytelen életmód velejárója, melyet a nyelőcsőbe visszaáramló fokozott savmennyiség is okoz. Így a mellkasban, valamint a has felső részén égető, fájdalmas érzés keletkezik. A gyomor nyálkahártyája állandó támadásnak van kitéve, és a bélflóra egyensúlyának felborulására érzékenyen reagál.

Ha a gyomorban több sav termelődik az ideálisnál, a nyálkahártya könnyen felmaródik, a gyomorfal simaizmai a gyomorsavval való közvetlen érintkezés hatására görcsbe rándulnak és kellemetlen tüneteket (böfögés, hányinger, savvisszaáramlás) produkálnak.

Wellness Cafe tipp: A gyomorégés megelőzésének egyik leghatékonyabb módja, ha eldobod a cigit, és megszabadulsz a súlyfeleslegtől!

Változtass étkezési szokásaidon!

A gyomorégést a csípős, fűszeres ételek, a szénsavas italok, az édesség, az alkohol, ám örökölt gének is előidézhetik. A tünetek általában lefekvés vagy evés után jelentkeznek. Ha nem étkezel tudatosan, az elfogyasztott étel akár napi rendszerességgel is visszajuthat a nyelőcsőbe. Helyes táplálkozással és rendszeres mozgással a gyomorégés kellemetlen jeleit csökkentheted, illetve megakadályozhatod a további szövődmények kialakulásának kockázatát.

Kerüld a gyomrot terhelő, savas ételeket (narancs, citrom, paradicsom, csokoládé, mentol, zsíros ételek) és igyekezz étrendedbe zsírszegény, összetett szénhidrátokban gazdag, rostdús táplálékokat beiktatni, melyek gyorsabban emésztődnek a zsíros ételeknél. Ne igyál erős teát, gyümölcslevet, és felejtsd el a kelt tésztát, a nyers hagymát, vagy a meleg péksütiket!

Fogyassz minél több friss zöldséget, gyümölcsöt, valamint teljes kiőrlésű gabonából készült ételeket, lehetőleg kis adagokban, lassan, alaposan megrágva. A gyomorégés elleni küzdelemben fontos szabály, hogy lefekvés előtt 2-3 órával már ne egyél, mert a bevitt táplálék tovább növelheti a savvisszaáramlás veszélyét.

shutterstock_69731962.jpg ()

Hívd segítségül a természetet!

A gyomorégés elleni gyógyszerek sok esetben mellékhatásoktól sem mentesek, ezért érdemes kipróbálod alternatív megoldásokat, mielőtt pirulákkal tömnéd a testedet.

A citromfű a savas érzés ellen gyors segítséget jelent. Három evőkanálnyit tegyél egy csésze forró teába, hagyd állni 5 percig, szűrd le, és fogyassz belőle napi 3 csészével.

A gyömbér kiváló gyulladáscsökkentő, ezért hatékony megoldás a különböző gyomor- és bélrendszeri problémák kezelésére, de akkor is segíthet, ha hányingerrel küzdesz! Ha nyersen, vagy reszelve fogyasztod, sokat tettél gyomrod védelméért.
A kamilla nyugtató gyógynövény, magas kalciumtartalma csökkenti a gyomorsavat, a nyelőcső irritáló érzetét, és elősegíti a megfelelő emésztést.

Ha ég a gyomrod, kombináld a borsmentát édesgyökérrel, és e kettő főzetéből fogyassz minden étkezés után egy csészével.

Az angosztúra emésztést elősegítő, görcsoldó, hasmenés elleni elixír, az apróbojtorjánból készült teát pedig gyomor-, bél-, máj- és epezavarok ellen használhatod!

Wellness Cafe tipp: Fordulj orvoshoz, mielőtt a különféle gyógynövényekkel kísérletezel! Így biztonsággal megtudhatod, hogy ezek nem befolyásolják a már folyamatban levő orvosi kezelések hatását. A szakorvos további tanácsokkal is szolgálhat a gyógynövények alkalmazását illetően.

Konzultálj szakemberrel!

Ha gyomorbántalmaid nem múlnak el pár nap alatt, vagy gyakori rendszerességgel újra jelentkeznek, feltétlenül keress fel egy szakembert, mert a tünetek reflux (GERD) betegséget is jelezhetnek. A patikákban vény nélkül kapható savlekötők csökkentik és közömbösítik ugyan a gyomor savtartalmát, ám a bennük lévő antacidok túlzott fogyasztása a szervezet lúgosodását eredményezheti, ezért csak alkalomszerű szedésük javasolt!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X