Főoldal > DIÉTA > 4+1 tipp, hogy még jobban felturbózd az anyagcseréd

4+1 tipp, hogy még jobban felturbózd az anyagcseréd

anyagcserecsípősételfogyásizomzatvíz
0

Írta:

Ne hagyd, hogy az anyagcseréd lelassuljon: turbózd fel még jobban ezekkel a tippekkel!

Egyél több fehérjét!

A szervezetnek sok fehérjére van szüksége ahhoz, hogy szálkás izomzatot tudjon építeni. A korábban ajánlott, kilogrammonként 0,8 gramm napi fehérjebevitel már elavult adat, siralmasan kevés egy olyan embernek, aki rendszeresen edz. A kutatók mostani álláspontja alapján 1,8 és 2,2 gramm közötti fehérjevitelt ajánlanak kilónként. Ez plusz 45 gramm sovány húsnak, egy kis maroknyi diónak, 200 gramm zsírszegény joghurtnak felel meg étkezésenként. A fehérje fogyasztása nemcsak szép szálkás izomzatot, hanem 35%-kal gyorsabb kalóriaégetést is eredményez.

Egyél organikus ételeket!

A nem organikus ételekben található rovarirtó-szerek a zsírszövetekben raktározódnak el. Az ilyen ételeket fogyasztók sokkal nehezebben fogynak, mert a méreganyagok gátolják az anyagcsere-folyamatokat. A rovarirtó-szerek az elhízásért is felelősek. Természetesen nem könnyű mindenből organikus terméket vásárolni. Tudni kell, hogy mely ételeknél számít leginkább, hogy organikus legyen. Organikus grapefruit, avokádó vagy hagyma? Ezek azok, amik nem igazán számítanak. Válassz biót azonban, ha eperről, áfonyáról, barackról, almáról, szőlőről, zellerről, spenótról vagy krumpliról van szó. Ezekben található ugyanis a legtöbb rovarirtószer.

anyagcs2.jpg ()

Igyál hideg vizet!

Aki sportol, az tudja, mennyire fontos a folyadékpótlás, azonban az sem mindegy, hogy milyen hőmérsékleten fogyasztod. 6 pohár hideg ital napi 50 kalóriát képes elégetni. Ez nem csekély mennyiség, mivel ez évente már 2,5 kilót jelent. A magyarázata az, hogy a szervezetnek testhőmérséklet-melegre kell felmelegítenie a hideg vizet. Egyetlen pohár hűtött víz természetesen nem elég hatásos. Ha szokásoddá válik a hideg víz kortyolása, az eredményez fogyást, ráadásul nulla erőfeszítéssel.

Egyél csípőset!

A kapszaicin, amely a csípős paprikában található, annak az erejét adó molekula, az anyagcseréd is feltüzeli. Egy evőkanál vágott zöld vagy piros chili növeli a tested hőtermelését és az idegrendszer aktivitását, amelynek eredményeként az anyagcsere ideiglenesen 23%-kal növekszik. Tegyél chilit és piros paprikát az ételeidbe, különösen a pizzára, tésztákba és a hasábburgonyára jó választás.

Plusz Wellness Cafe tipp: Feküdj le korán!

Nem kell mindig aktívnak lenni, bármilyen hihetetlenül is hangzik, az alvás éppen olyan fontos tényezője a gyors anyagcserének, mint a napközbeni, mozgásban gazdag életmód. Egy finn vizsgálat során egypetéjű ikreket figyeltek meg, és azt találták, hogy az ikerpár azon tagja, aki kevesebbet aludt, és több stresszhatás érte, több zsigeri zsírral rendelkezett.  Ha nem alszunk eleget, a leptin hormonnak köszönhetően, a jóllakottság-érzet nem működik, és az anyagcsere is lelassul.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X