Főoldal > DIÉTA > Fogyj okosan a szülés után!

Fogyj okosan a szülés után!

egészségfitneszfogyásmozgásszépségtáplálkozásterhesség
0

Írta: and

A sztárok szülés után két héttel már bomba formában pompáznak a kifutókon, te meg

A sztárok szülés után két héttel már bomba formában pompáznak a kifutókon, te meg rágod a dívány szélén a körmöd, hogy miért nem lehet már soha többé olyan alakod, mint szülés előtt? Nem feltétlenül kell, hogy így legyen. Kövesd tanácsainkat, az eredmény sem marad el!

Soha többé?

Lehet, hogy kisebb sokkot kapsz, mikor szülés után először nézel a tükörbe, s egy elhízott, széles csípőjű, megereszkedett mellű, megnyúlt bőrű, lógó hasú, szinte ismeretlen nő néz vissza rád? Hát igen, szembe kell nézned a ténnyel, hogy a szülés a legtöbbünknek végérvényesen megváltoztatja az alakját. Még az egészségesnek számító 8-10 felszedett kiló sem tűnik el általában nyomtalanul. Óhatatlanul szélesedik a csípőd a kilenc hónap alatt, hiszen a méhedben az apró embrióból szépen lassan  egy 3-3,5 kilós baba válik, ami miatt a szeméremcsontod is előbbre kerül, hogy elférjen csemete. A melled pedig megnő és meg is ereszkedhet. Ráadásul a legtöbb kismamán – mivel megváltozik a kötőszövet és a bőr rugalmassága – megjelennek a vöröslő striák.

Ám ne keseredj el, ha azonnal teljesen vissza nem is nyerheted, de közelíthetsz a régi kinézetedhez! Már a terhesség alatt érdemes a bőrödet speciálisan erre fejlesztett olajjal vagy krémmel kenned, ezzel enyhítheted a striák látható jeleit.

A mellizom megnyúlása ellen védekezhetsz mellizom-gyakorlatok végzésével, illetve megfelelő tartást biztosító melltartó viselésével. A sokaknál óhatatlanul kialakult kötényhas legjobb ellenszere pedig a jól megválasztott és kitartóan végzett hasizomgyakorlatok sora, melyek, ha nem is tüntetik el a pocakod, de feszesebb kontúrt adnak az alakodnak, ezzel pedig a közérzetedet is javíthatják.

Adj időt magadnak!

Ez talán a legfőbb szabály a szülés után régi alakja után sóvárgó nő számára. S mit is jelent ez a hétköznapokban? Hogy eszedbe se jusson diétázni! A szülés utáni időszak egyébként is stresszes! Képzeld el, ha még a kajáról is le kellene mondanod. Lehet, hogy így pont azt érnéd el, hogy a feszültség miatt még inkább ennél és híznál! Ehelyett táplálkozz egészségesen, csak annyit egyél mindig, amennyire szükséged van, egészséges nasikkal vedd körbe magad otthon, s ha szoptatsz, eszed ágában se legyen kevesebb energiát bevinni naponta 1800 kalóriánál. (Márpedig jót tesz az alakodnak is, ha saját anyatejeddel táplálod kicsinyed, hiszen ez a művelet napi 300 plusz kalóriát igényel!)

Mennyiség helyett minőség

Tápanyagban gazdag, zsírban és kalóriában szegény étrendet tarts! Szinte korlátlan mennyiségben jöhet az omega-3-ban gazdag hal, az olyan csonterősítő kalciumforrások, mint a tej és a joghurt; a kevés zsírt, de sok fehérjét tartalmazó  sovány húsok, mint a csirke, valamint a jóllakottság érzétet keltő, kitűnő fehérje- és rostforrásnak számító hüvelyesek, mint a babfélék (ez utóbbit szoptatás ideje alatt azonban csak óvatosan!).   

Fontos a folyadékpótlás

A sok víz nem csak a kiszáradást segít megelőzni, de növeli a teltségérzeted és serkenti az anyagcseréd is! Ha nehezen megy a folyadékpótlás, akkor figyelj oda, hogy legalább napi 8 háromdecis pohár vizet megigyál.

anya2.jpg ()

Egy kicsi mozgás mindenkinek kell!

Persze mint minden fogyás esetében, úgy ebben az esetben is igaz, hogy a megfelelő táplálkozás mellett megfelelő módon kell mozognod, hogy eredményt érj el. Ám nem kell rögtön edzőterembe rohannod, hogy kardió és erősítő gyakorlatokat végezz kombinálva. Az első időszakban bőven elég, ha a babakocsival heti ötször fél órás tempós sétát teszel. Ez a heti legalább 150 perc mozgás felpörgeti a pulzusod és megdolgoztatja az izmaid is. Persze újszülött mellett még sokszor ezt is nehéz lehet megvalósítani. Ha nincs ennyi időd sem, akkor bontsd szét a napi adagot 10 perces időszakokra, amit majd később fokozatosan 30 percre emelsz. A mozgással egyébként nem csak az alakodnak teszel jót, hanem a lelkednek is, hiszen csökkenti a depressziót, az alvászavart és még a stresszt is.

Pihenj eleget!

Nyilván nem könnyű egy újszülött mellett a napi 8 óra alvást megvalósítani, de mivel a tartós kialvatlanság megnehezíti a fogyást, mindenképp fontos, hogy annyit pihenj, amennyit csak tudsz. Használd ki az időt: ha alszik a pici, te is dőlj le szundítani többször is a nap folyamán, amikor csak teheted.

Ha egyedül nem megy 

Amennyiben küszködsz a fogyással, ne habozz bátran szakemberhez fordulni, legyen az orvos, dietetikus vagy személyi edző. Ők segítenek meghatározni, hogy mit, hogyan, mennyit és mivel egyél, s milyen mozgásfajtát végezz, a hatékonyság érdekében. 
S ha még midig kételkedsz? Nézz szét magad körül, s érezd a csodát: egy boldog családanya – alaktól függetlenül – sokszor sugárzóbb lehet, mint egy gyermektelen, egyedülálló, de feszes hasú nő!

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X