Főoldal > DIÉTA > Méregteleníts medvehagymával!

Méregteleníts medvehagymával!

medvehagymaméregtelenítéstáplálkozás
0

Írta: and

Az elmúlt pár évben újra megsokszorozódott az érdeklődés a medvehagyma iránt. Tavasszal

Az elmúlt pár évben újra megsokszorozódott az érdeklődés a medvehagyma iránt. Tavasszal rengeteg helyen árulják csokrokban, és egyre több bioételt is ízesítenek vele. Népszerűsége nem véletlen, hiszen rengetegféle ételhez felhasználható. Azt azonban kevesen tudják, hogy gyógyító- és méregtelenítő hatása is van. Irány tehát a piac, még nem késő beszerezni pár csokor medvehagymát!

Tisztít és gyógyít

Ez az erdők aljában növő hagymaféle nevét onnan kapta, hogy a néphiedelem szerint, amikor a medvék előbújnak téli álmuk után, ezt a növényt keresik és eszik, hogy gyomrukat, vérüket és belüket megtisztítsák. Természetesen gyógyhatása emberekre is ugyanúgy érvényes.  Remek salaktalanító, segít megszabadulni a felgyülemlett méreganyagoktól, javítja a bélműködést és emésztést, tisztítja a vesét és a húgyhólyagot. Ha nagyvárosban élsz, akkor mindenképp iktasd be a tavaszi étrendedbe, mivel a szervezet ólommentesítését is segíti. Fontos azonban, hogy véralvadásgátló gyógyszert szedőknek nem ajánlott a medvehagyma fogyasztása, mert enyhe vérlemezke-összecsapódást gátló hatása van, így fokozhatja a vérzés kockázatát.

medve2.jpg ()Mártástól a turmixig

A medvehagymát bárki könnyen beillesztheti étrendjébe, hiszen felhasználása rendkívül változatos. Hagyma íze (és szaga) ugyan intenzív, de azért enyhébb a fokhagymáénál. Készíthetsz belőle mártásokat különféle húsokhoz, pástétomnak és krémlevesnek is kiváló, ízesíthetsz vele pogácsát és sajtokat is, a medvehagymás pesto pedig bármilyen tésztaételt feldob. Ha diétázol, akkor keverd a salátádhoz, vagy szórj pár levelet a grillezett csirkemelled mellé, de akár turmixot is készíthetsz belőle almával és mézzel. Elsőre bizarrnak hangzik, de remek reggeli vitaminbomba, az almának és méznek köszönhetően pedig a hagyma íze sem dominál.

Erkélyen, piacon, üvegben

Ezt az értékes és finom növényt sajnos csak viszonylag rövid ideig lehet beszerezni a piacokon és zöldségeseknél. Márciustól április végéig tart a szezonja, bár ez idén az elhúzódott télnek köszönhetően biztos kitolódik. Ha megszeretted az ízét, ne aggódj, mivel remekül tartósítható, így egész évben élvezheted majd. Felaprítva és gondosan bezacskózva a mélyhűtőben is eláll, de olajban és sóban pácolva is elteheted egy befőttes üvegben. Sőt, készíthetsz medvehagyma-eszenciát és bort is. Ha kedvet kaptál hozzá, akkor kerted vagy erkélyed árnyékos részén termesztheted is, mivel évelő és télálló növény.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X