Főoldal > DIÉTA > Nassolj tudatosan és egészségesen!

Nassolj tudatosan és egészségesen!

diétatáplálkozás
0

Írta: and

Csaknem minden fogyókúra alapja, hogy megvonjuk magunktól a nassolnivalót, amit csak az evés öröm&eacute

Csaknem minden fogyókúra alapja, hogy megvonjuk magunktól a nassolnivalót, amit csak az evés öröméért fogyaszt az ember, kitöltve az űrt a két nagyobb étkezés között. Épp ezért a legtöbbünknek lemondani is erről a legnehezebb. Pedig sokszor fölöslegesen tesszük, hiszen csak azt kellene megválogatnunk, milyen falatkákkal örvendeztetjük meg magunkat. Vannak ugyanis olyan egészséges csipegetnivalók, amelyeket akár bele is építhetünk a napi menünkbe.

Rágcsálni szeretünk

Azt már az elején leszögezhetjük, hogy akkor egészségesek a nassolnivalók, ha alacsony energiatartalmúak. Nyilvánvaló tehát, hogy az alábbi felsorolásban hiába keresed a ropikat vagy épp a csokikákat, mert a mi listánkon csupa olyat találsz, amire lehet, hogy nem is gondoltál volna, ám nyugodtan felveheted az étlapodra.

Egészséges nasik 

1. Zöldségek

Itt az ideje, hogy felfedezd a szeletelt zöldségfélékben rejlő lehetőségeket. Próbáld ki a káposztatorzsa vagy a zellerszál rágcsálását, ezzel nemcsak az egészségednek, de a fogadnak is jót teszel. És persze örök recept a saláta is, melynek gyakorlatilag végtelen a tárháza. Ha nem buzdít nyersen való fogyasztásra az egész répa, az uborka, a retek, a zöldpaprika vagy épp a paradicsom látványa, turbózd fel. Készíts belőle rudacskákat, szabdald csíkokra vagy épp cikkekre ezeket a zöldségeket, meglátod, sokkal étvágygerjesztőbbnek fogod találni. 

Ha mindenáron ellenállsz annak, hogy nyersen fogyaszd ezeket a zöldségeket, készíthetsz belőlük házi chipset is. Ennek lényege, hogy minél vékonyabbra szeleteld a keményebb zöldségeket. Erre legjobb az uborkaszeletelő. Figyelj arra, hogy a sütéshez minél kevesebb zsiradékot használj, és ne feledd, hogy az alaposan megtörölt egy adag zöldség a forró olajban fél perc alatt elkészül. Készítheted a sütőben is a snack-keket, ez lassúbb, de egészségesebb. Jó tanács, hogy mindig tálalás előtt fűszerezz, de csak keveset, ha ugyanis még a sütés előtt teszed, befolyásolod a sütési időt, és könnyen megéghet a zöldségchipsed.  

dietagyumolcs2.jpg ()2. Gyümölcsök

A gyümölcsök nyersen vagy salátának elkészítve, illetve gyümölcsturmixként eleve közkedvelt ételnek számítanak. Ám ezekből is készíthetsz chipseket, hogy a gyári rágcsálnivalókat lecseréld velük.

Tulajdonképp bármilyen gyümölcsöt használhatsz, amit szívesen fogyasztanál aszalva, így például a körte, a kivi, az ananász, a banán, vagy épp az alma is kiváló választás, melynek vékony szeletkéiből pillanatok alatt elkészül az almachips a sütőben, amit mézzel és fahéjjal ízesítve különlegesen egészséges snack-ként fogyaszthatunk. Elkészítéskor arra figyelj, hogy a  gyümölcsöket egy jó éles gyaluval 2 mm-es, illetve ennél vékonyabb szeletekre szelj, amit aztán úgy helyezz sütőpapírral bélelt tepsire vagy rácsra, hogy ne fedjék egymást. Jöhet is a szárítás, amit sima sütőben maximum 75-80 fokon végezz.

3. Egyebek

Az utóbbi évtizedekben egyre inkább közkedvelt rágcsálnivalókká váltak a különféle müzliszeletek, natúr gabonapelyhek, puffasztott gabonaszeletek, extrudált kenyérfélék, korpás kekszek és a sovány tej- és tejtermékek. Gondoltad volna például, hogy ha cukor hozzáadása nélkül készítesz gyümölcsös, tejtermékalapú édességeket, mint a például a puding, a palacsinta, a gyümölcsös rizs vagy a töltött sült alma, már egészségesen nassolsz? Ugyanez vonatkozik a zsírszegény tejtermékek és zöldfűszerek felhasználásával készült sós és édes öntetekre, szószokra, amelyekbe a friss zöldségeket, gyümölcsöket és energiaszegény kekszeket belemártogathatod. Amennyiben szeretsz elkalandozni a müzlik, gabonapelyhek és szeletek világába, úgy jól teszed, ha minél természetesebb változatban fogyasztod őket, cukor hozzáadása nélkül.

Ezek a falatkák egészségesebbé tehetik étrended, de a táplálkozási szakértők mindezek mellett azt is javasolják, hogy az étkezések alatt mindig igyunk elég folyadékot, ami lehetőleg natúr ásványvíz, csapvíz, természetes gyümölcslé, teaféle vagy zsírszegény tejtermék legyen. Ha pedig a nassolást is beiktatod az étrendedbe, akár tízórai vagy uzsonnaként, akkor ezekből az egészséges ételekből válogass, de ezek mennyiségét se vidd túlzásba. Azt se feledd, hogy az egészséges rágcsák sem mentenek fel a napi legalább fél óra aktív mozgás alól, amivel végképp megelőzheted a nassolásod esetleges káros következményeit.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X