Főoldal > DIÉTA > 4 étel, amit a dietetikusok soha nem ennének meg

4 étel, amit a dietetikusok soha nem ennének meg

dietetikusgabonakukoricapuffasztott rizs
0

Írta:

Jobban jársz, ha te sem fogyasztod ezeket az ételeket – a táplálkozási szakemberek egyáltalán nem ajánlják őket!

1. Puffasztott rizs

Talán a legalapvetőbb diétás ételek között tartották számon az alacsony zsírtartalmú/zsírmentes termékeket a késő 80-as és 90-es években, azonban ne hagyd, hogy ez megtévesszen. A rizzsel készült sütemények és rágcsálnivalók glikémiás indexe 91 is lehet (összehasonlításképpen a tiszta glükóz értéke 100), ezáltal pedig olyan szénhidrátot veszel magadhoz, ami a vércukorszintedet felteszi egy hullámvasútra. Ez pedig nem csak a fogyókúrádra, hanem az egészségedre nézve is káros.

2. Zsírmentes salátaöntet

A zsírmentes salátaöntetek tökéletesen példázzák, hogyan válhat egy alapvetően egészséges étel egészségtelenné. A salátaönteteket az ecet (ami segít kontrollálni a vércukorszintet) és a növényi olajok (tele vannak esszenciális zsírsavakkal és néha még antioxidánsokkal is) kombinációja alkotja. Ugyanakkor a zsíroktól való irracionális félelem arra kényszerítette az élelmiszer-ipari vállalatokat, hogy módosítsanak ezen a tökéletes keveréken. Az így keletkező zsírmentes salátaöntetek rengeteg cukrot és fruktózszirupot tartalmaznak, valamint más adalékanyagokat, és kiejthetetlen nevű emulgálószereket, hogy a természetellenes ízt természetessé varázsolják.

ricecake2.jpg ()

3. Finomított gabonafélék

A finomított szénhidrátok olyan gabona alapú élelmiszerek, mint a legtöbb reggeli gabonapehely, a tészta és a rizsből készült termékek, amelyekből a finomítás során eltávolították a természetes formában előforduló rostokat, vitaminokat és ásványi anyagokat. Sajnos így kizárható a legtöbb szénhidrát, ami az áruházak polcain található. Érdemes ezért kizárólag ellenőrzött biogazdálkodásból származó, teljes kiőrlésű termékeket fogyasztani.

4. Kukoricadara

A kukoricadara szintén egy hiper-finomított szénhidrát, a kukorica feldolgozása során keletkező maradék darabkákból származik. Táplálkozási szempontból elmondható, hogy a kukoricadara nem tartalmaz nagy mennyiségben vitaminokat és ásványi anyagokat. Csupán kevés rost található benne és hiányt szenved esszenciális zsírsavakban is. Nem túl finom, semleges ízzel rendelkezik, és ugyan a vaj vagy a tejszín segítségével ízletesebbé tehető, azonban az egyszerű szénhidrátok és a telített zsír kombinációja a lehető legegészségtelenebb megoldás.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X