Főoldal > DIÉTA > 3 nyomós indok, amiért érdemes avokádót fogyasztani

3 nyomós indok, amiért érdemes avokádót fogyasztani

avokádógyümölcskozmetikumvitaminzöldség
0

Írta: and

Ez a trópusi körte alakú, eredetileg Mexikóból származó, zöldes gyümölcs a 16. századtól vált ismertté Európában. Kevésbé ismert tény, hogy már időszámításunk előtt is előszeretettel termesztették az inkák, sőt egyes források szerint afrodiziákumnak tartották. A mai napig nem eldöntött, hogy igazából zöldség vagy gyümölcs, de ez a népszerűségét egyáltalán nem veszélyezteti. Ma már szinte bármelyik […]

Ez a trópusi körte alakú, eredetileg Mexikóból származó, zöldes gyümölcs a 16. századtól vált ismertté Európában. Kevésbé ismert tény, hogy már időszámításunk előtt is előszeretettel termesztették az inkák, sőt egyes források szerint afrodiziákumnak tartották. A mai napig nem eldöntött, hogy igazából zöldség vagy gyümölcs, de ez a népszerűségét egyáltalán nem veszélyezteti.

avokadocikketto.jpg ()Ma már szinte bármelyik nagyobb közértben beszerezhető, általában több, a zöld különböző árnyalataiban játszó fajtája közül is válogathatunk. Vásárlás előtt győződjünk meg, hogy tapintásra puha, érett-e, ha nem, az ablakpárkányon magunk is beérlelhetjük pár nap alatt. Érdemes tudni, hogy a felszeletelt avokádó hamar megbarnul, így ha vendégeket várunk érdemes frissen készíteni.

Vitaminok tárháza

Az avokádó gazdag a szervezetre jótékony hatást gyakorló telítetlen zsírsavakban, emellett segítségével számos vitaminnal tankolhatsz fel egy-egy étkezés után. A-, E-, B- és C-vitaminban gazdag, valamint jelentős a kálium-, vas-, foszfor-, nátrium-, kalcium- és magnéziumtartalma is. Kitűnő antioxidáns, és jó hatással van a szív és érrendszeri problémákra, serkenti az idegrendszer működését, valamint csökkenti a koleszterinszintet. B-vitamin tartalma miatt még az elalvásban is segítségedre lehet, ugyanis hozzájárul a melatonin (alváshormon) termelődéséhez. Bár kalóriatartalma meglehetősen magas, a benne lévő zsírok az egészséges fajtához tartoznak.

Wellness Cafe tipp: A tavaszi lúgosító kúrákhoz is ajánlott, mivel jelentéktelen a sav- és cukortartalma, de annál több értékes anyaggal rendelkezik.

Feszesíti a bőrt

E-vitaminban gazdag, ezért a kozmetikai ipar egyik kedvelt alapanyaga. A gyümölcsből készült olaj számos krém összetevői között felbukkan, de találkozhatsz vele testolaj formájában is. Eredményesen veszi fel a harcot a száraz bőrrel és az UV sugarakkal egyaránt. Segítséget nyújthat az ekcéma, az ízületi fájdalmak és a kipirosodásra hajlamos bőr kezelésében is.  

avokadocikk.jpg ()Egészséges nass

Az avokádó tökéletes helyettesítője a vajnak vagy margarinnak, könnyen elkészíthető, ízletes tízórait készíthetsz belőle. A mag mellett kettévágva távolítsd el a magot és az avokádó húsát felszeletelve rakd a salátába. Villával összetörve kenyérre is kenheted. A mexikóiak kedvelt csemegéje a guacamole: avokádókrém egy kevés citromlével, szeletelt paradicsommal, sóval, borssal, és fokhagymával megbolondítva. Zöldségekhez vagy tortilla chipshez remek mártogató.

Menedzser szex szindróma, csökken a nemi vágy?


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X