Főoldal > AKTUÁLIS > Vigyázat, támadnak a kórokozók!

Vigyázat, támadnak a kórokozók!

kórokozómegbetegedésmegelőzéstünet
0

Írta:

  Az alábbiakban dr. Nagy Judit, a Budai Egészségközpont háziorvos, belgyógyász szakorvosa ismerteti a leggyakoribb hurutos megbetegedéseket, azok tüneteit, valamint azt, hogy hogyan tudunk ellenük hatékonyan védekezni. „A tél leggyakoribb megbetegedései közé tartozik a nátha, megfázás és az influenza. Az évszaknak és az időjárásnak megfelelő, réteges ruházattal, egészséges életmóddal és változatos, vitamindús táplálkozással elkerülhetjük a […]

 

Az alábbiakban dr. Nagy Judit, a Budai Egészségközpont háziorvos, belgyógyász szakorvosa ismerteti a leggyakoribb hurutos megbetegedéseket, azok tüneteit, valamint azt, hogy hogyan tudunk ellenük hatékonyan védekezni.

„A tél leggyakoribb megbetegedései közé tartozik a nátha, megfázás és az influenza. Az évszaknak és az időjárásnak megfelelő, réteges ruházattal, egészséges életmóddal és változatos, vitamindús táplálkozással elkerülhetjük a megbetegedést. Ha mindezek ellenére kimerültek, levertek és gyengék vagyunk, maradjunk otthon pár napig” – mondta dr. Nagy Judit.

A felső légutak hurutos megbetegedése a megfázás és a nátha, amelynek kialakulásában nagy szerepet játszik a hideg levegő belélegzése, vagy a nem megfelelő öltözék. Legjellemzőbb tünetei az orrfolyás, fejfájás, gyengeség és a rossz közérzet, de láz kíséretében akár kaparó torokfájás is jelentkezhet. Ha a fent említett panaszokat tapasztaljuk, célszerű pár napig otthon maradni. Annál is inkább, mivel a legyengült immunrendszer a komolyabb betegséget okozó baktériumok és vírusok támadása ellen nem tud kellőképp védekezni. Nátha és megfázás esetén nem szükséges antibiotikumot szedni, a betegség pihenéssel, meghűlés elleni mézes tea fogyasztásával, és lázcsillapító szedésével pár napon belül elmúlik. Szövődmények elkerülésére praktikus az orrcsepp használata, valamint a száraz köhögés oldására váladékoldók alkalmazása. A nyálkahártya vizenyő oldására számos receptnélküli készítmény kapható, de kiváló hatású a kalcium pezsgőtabletta használata is.
Három napot meghaladó láz, zöld orrváladék vagy köpet, garatmandulán látható fehér tüszők esetén feltétlenül forduljunk orvoshoz, mivel antibiotikum kezelés szükséges. Ne felejtsük, hogy antibiotikum mellé korszerű szemlélettel a bélflóra védelmében kiegészítő készítmények alkalmazása javasolt.

Ha az orrfolyás, fejfájás, gyengeség és a rossz közérzet, néhány nap elteltével erősödnek, vagy mindehhez magas láz és izomfájdalom is társul, akkor mindenképp orvoshoz kell fordulni, hiszen ezek az influenza tünetei. Javasolt a szigorú ágynyugalom és a tüneti gyógyszeres kezelés, mert egy ki nem kezelt betegségnek olyan komoly szövődményei is lehetnek, mint például tüdőgyulladás, arcüreggyulladás vagy középfülgyulladás. Mindhárom betegség kísérő tünete lehet a köhögés, amely lehet száraz, vagy hurutos. A száraz köhögést köhögéscsillapítóval, a hurutos köhögést nyákoldó-köptető készítményekkel enyhíthetjük. Betegség esetén ajánlott a bő folyadékfogyasztás.

„Ha követjük a korábban említett megelőzési tanácsokat, rendszeresen sportolunk és a pihenésre is fordítunk időt, akkor szervezetünk ellenállóbb lesz a kórokozókkal szemben” – tette hozzá a doktornő.

Forrás: Budai Egészségközpont


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X