Főoldal > AKTUÁLIS > Egészséges, diétás hozzávalók az ünnepi menühöz

Egészséges, diétás hozzávalók az ünnepi menühöz

adventkarácsonytáplálkozás
0

Írta: and

Ha te sem akarod jó pár plusz kilóval befejezni az idei évet és indítani az újat, akkor idejé

Ha te sem akarod jó pár plusz kilóval befejezni az idei évet és indítani az újat, akkor idejében gondoskodj arról, hogy az ünnepi fogások diétás és tápanyagban gazdag hozzávalókból készüljenek. Töltsd fel a konyhád az alábbi élelmiszerekkel, gondoskodva saját és családod egészségéről!

Teljes kiőrlésű tönkölyliszt

Ki mondta, hogyha diétázol, akkor teljesen el kell felejteni a karácsonyi süteményeket és pékárukat? Élvezd te is a sütés, és persze az evés, örömét, de fehérliszt helyett használj teljes kiőrlésű tönkölylisztet! A tönköly az egyik legegészségesebb gabona, fehérje-, vitamin- és ásványi anyagtartalma kiemelkedő. 20%-a fehérje, már napi 20 dkg tönkölybúza fogyasztásával fedezhető az aminosav-igényünk. Rosttartalma is magas, amely segíti a fogyást. Ráadásul étkezési panaszokat sem okoz a nagy lakoma részeként, hiszen az egyik legkönnyebben emészthető gabonaféle. Süsd tehát belőle a házikenyeret, az elmaradhatatlan beiglit, a kalácsot, a piskótát vagy akár a mézeskalácsot.

oatmeal2.jpg ()Zabpehely

A rendszeresen edzők egyik kedvenc ételüket, a zabpelyhet karácsonykor se felejtsék el beszerezni. Gabona létére kifejezetten nagy a fehérjetartalma, fogyasztása hamar teltségérzetet okoz. Jótékony hatással van az egészségre: csökkenti a koleszterinszintet, stabilizálja a vércukorszintet (erre Karácsonykor különösen nagy szükség van), természetes lúgosító és rákmegelőző. Nagyon finom ízt ad a süteményeknek, de a hagyományos karácsonyi étel, a rakott káposzta is finomabb lesz, ha rizs helyett zabpelyhet rakunk bele.

Karob

A csoki egészséges alternatívája, a karob remek alapanyaga lehet a karácsonyi finomságoknak. A szentjánoskenyérfa termése feldolgozva is megőrzi természetességét, mivel csupán szárítják és őrlik, semmilyen mesterséges adalékanyagot nem adnak hozzá. A bio élelmiszerek híveinek így kifejezetten ajánlott, akárcsak a gluténérzékenyeknek (egyáltalán nem tartalmaz glutént).  Kalória- és zsírtartalma jóval alacsonyabb, mint a kakaóé. Kevésbé édes az íze, így a receptek mennyiségét módosítani kell, nagyjából másfélszeres mennyiség kell belőle.

Sztívia

A bevásárlólistádról végérvényesen húzd le a mesterséges édesítőszereket! Ezek egytől egyig szintetikus vegyületeket tartalmaznak, amelyek megterhelik a szervezetet és puffadást is okoznak, ráadásul többen próbálják bizonyítani rákkeltő hatásukat is. A sztívia velük szemben egy eredetileg édes, dél-amerikai gyógynövény. Kétszázszor édesebb, mint a cukor, de mégsincs benne kalória, hát nem remek? Folyadék vagy por formájában sütésre is bátran használhatod, hiszen édes íze meleg hatására se bomlik le.

Kalciton

A kalciton még kevésbé ismert hazánkban, te mégis feltétlenül szerezd be a bioboltokból. Két fő alkotóeleme a zabkorpa és a szezámpehely. Leginkább magas kalciumtartalma kiemelendő, a szervezet sokkal jobban be tudja építeni a csontokba, mint a tejtermékekből. Magas élelmi rost tartalma miatt fogyókúrázóknak is ajánlott. A karácsonyi rántott halat panírozzuk kalcitonba, de a karácsonyi keksz tésztájába is keverhetjük, illetve az újévi lencsefőzelék is sűríthető vele.

Kókuszzsír

Azt hinnénk, a főzéshez-sütéshez használt zsírnak nincs egészséges alternatívája, pedig igenis létezik, és ez a kókuszzsír. Közepes lánchosszúságú zsírsavakból áll, amelynek emésztéséhez nincs szükség enzimre. Bármilyen hihetetlen, a kókuszzsír segíti a fogyást, égeti a zsírt, gyorsítja az anyagcserét. Sajnos egy hátránya azért van, mégpedig az, hogy nem olcsó, viszont stabil szerkezete miatt többször is felhasználható, nem keletkeznek benne káros anyagok, mint például az olajban.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X