Főoldal > EGÉSZSÉG > Tisztítsd a szervezeted bojtorjánnal!

Tisztítsd a szervezeted bojtorjánnal!

bojtorjánegészséggyógynövénygyógyulásméregtelenítésnövényszervezettisztítás
0

Írta: and

A bojtorján termését biztos, hogy ismered, még ha nem is tudod, hogy a bojtorjánról van szó. A ruh&

A bojtorján termését biztos, hogy ismered, még ha nem is tudod, hogy a bojtorjánról van szó. A ruhába, állatok szőrébe beleragadó bogáncsot senki nem kedveli, éppen ezért kellemes meglepetést okozhat, hogy a növénynek terápiás és gyógyító tulajdonságai vannak.

Mindennapi ismeretek

A bojtorján gyökerét ősidők óta használják a népi gyógyászatban, ugyanis az epére és a vesére gyakorolt jótékony hatása miatt kiváló vértisztító és vizelethajtó növény. Európa, Ázsia mérsékelt égövi területein őshonos, de az egész világon elterjedt. Útszéleken, folyópartokon, gyorsan növekszik, egyedül a sötét, árnyékos helyeket nem kedveli.

Hatóanyagai és gyógyhatása

A gyökér inulint, nyálkaanyagokat, keserűanyagot és szerves savakat tartalmaz, sőt a kávésavszármazékok és a triterpének is megtalálhatók benne. A népi gyógyászat legkorábban a vizelethajtó, vértisztító, epe- és vesekőoldó tulajdonságát ismerte fel. Mivel a szervezet számos, felesleges anyagát el tudja távolítani tökéletes megoldás, ha tisztítókúrában gondolkozol. Főzetét magában vagy teakeverékben érdemes használni, kiváló izzasztószer.

bojtorjan2.jpg ()

Külsőleg bőrbetegségek kezelésére ajánlott, valamint hajápoló-szerként is népszerű, kifejezetten a zsíros hajra ajánlott. Torokgyulladás esetén a teájával érdemes gargarizálni, mert a vírusokat, baktériumokat is gyorsan pusztítja el. Emellett nagyon jó hatással van az izom- és az ízületi fájdalmakra is.

Fogyókúra idején is hasznos

A bojtorján gyökerének fő hatóanyaga az inulin, amely egy rostanyag, melynek fogyasztása cukorbetegek és fogyókúrázók részére kifejezetten ajánlott. Az inulin javítja a vércukoregyensúlyt és csökkenti az étvágyat. A hasnyálmirigyet azáltal kíméli, hogy felszívódásához nincs szükség inzulinra, ugyanis az inulin csak a vastagbélben szívódik fel. A rostoknak köszönhetően pedig segíti az emésztést, a méreganyagok megkötését és eltávolítását.

Felhasználási ötletek

A friss hajtását egyes európai országokban – Portugália vagy éppen Görögország – zöldségként is használják. Készíthető belőle főzelék vagy saláta, de nem az ételformája terjed el. Az első éves, még nem virágzó növények gyökerét kell gyűjteni, melyek tömörek és húsosak. A gyűjtés ideje októbertől áprilisig esik. A gyökér íze keserű, de mivel szárított formában hasznosítják így ez az íz elveszik. A bojtorjántea fogyasztása felér egy kiadós szaunázással, ugyanis izzasztó hatása révén méregteleníti szervezetedet, és megerősíti az immunrendszert.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X