Főoldal > EGÉSZSÉG > 7 tipp a trombózis megelőzéséhez

7 tipp a trombózis megelőzéséhez

betegségegészségérszűkületfájdalomgyógyulásmegelőzéstrombózisvérvérrög
0

Írta:

Bár a trombózist az öröklődést is befolyásolja, megfelelő életmóddal és ellát&aacute

Bár a trombózist az öröklődést is befolyásolja, megfelelő életmóddal és ellátással az esemény megelőzhető lehet, és egyszerű szűrésekkel a hajlam előre is jelezhető. Hava Róbert, az Oxygen Medical vezető asszisztense a trombózis jeleiről és a prevenció lépéseiről beszélt. 

Milyen jelekre kell figyelnünk?

A trombózis leggyakrabban az alsó végtag vénáiban fordul elő, de kialakulhat a szív pitvaraiban, az agyi erekben, a tüdőben, a méhben, a méh körüli vénákban, a végbél körüli vénákban, a felső végtagokban vagy akár a szemben is. Tisztában kell lenni azzal, hogy a későbbiekben az ismétlődő trombózis mindig az előző talaján alakul ki, hiszen például az alsó végtag vénabillentyűi mindig tönkremennek!

Egyes tünetek esetén feltétlenül gyanakodni kell a trombózisra és mielőbb orvoshoz kell fordulni. Ilyen például, ha a láb dagadni kezd, bőre puha, tészta tapintatú, fájdalmas és meleg lesz, ha a boka környékén barnás elszíneződés alakul ki, ha hirtelen, átmenetileg elveszik a látás, ha szélütés következik be, ha rendszeres vetélés történik, illetve ha átmeneti végtaggyengeség, beszédzavar jelentkezik.

Orvos-beteg együttműködés

A fokozott véralvadási képesség sok esetben előre képes jelezni a problémát. Az örökletesen fokozott rizikót előre jelzi, ha a család felnőtt tagjaiban fiatal korban, vagy szokatlan helyen többször már trombózis fordult elő. Ennek tudatában a megfelelő életmóddal jelentősen csökkenthető a tromboembóliás megbetegedések kialakulásának kockázata. A szűrés elsősorban genetikai alapú, de speciális vizsgálatokkal a vér alvadékonyságának mértéke is meghatározható.

Fokozott rizikójú betegeknél az orvosi követés mellett nagy hangsúlyt kell fektetni a vérrögképződés megelőzésére, ezért tartós fekvés esetén (pl. műtét után, vagy súlyos megbetegedésben) a láb felpolcolására vagy az ágy lábának megemelésére, és más megelőző intézkedésekre.

Trombózis megelőző tippek

1.  Ha alvadásgátlót szed, különösen figyeljen az azonos intenzitású K-vitamin bevitelére, ez a vitamin ugyanis gátolja a kumarin-tartalmú gyógyszerek hatékonyságát. K-vitaminban gazdag élelmiszerek a zöld levelű növények, a repce- és a szója-olaj.
2. Ülőmunka esetén rendszeresen tornáztassa a vádli izmait, legalább óránként álljon fel és járkáljon egy kicsit. Ha erre nincs lehetősége, ülő helyzetben emelkedjen a lábujjaira, megemelve a sarkát, majd fordítva a sarkára támaszkodva emelje fel a lábujjait.
3. A mozgás szerepe minden szempontból döntő. Még ha egy műtét vagy betegség ágyba kényszeríti is, minél hamarabb kezd mozogni, annál kevesebb az esély a vérrögök kialakulására.
4. Az életmódbeli változtatásokat nem szabad halogatni. A legfontosabbak a súlycsökkentés, a dohányzás abbahagyása, és a vérnyomás beállítása.
5. Amennyiben az orvos is javasolja, a kompressziós zoknik, harisnyák megelőzhetik az újabb vérrögök kialakulását.
6. Mindenképpen forduljon orvoshoz, ha erős vérzést tapasztal, ugyanis ez az alvadásgátlók mellékhatásaként jelentkezhet. A véraláfutásokat és kisebb vágásokat is komolyan kell venni, mert a legkisebb sérülés is súlyossá válhat ilyen.
7. A trombózisra való hajlam egy egyszerű vérvétellel, majd az ezt követő speciális laboratóriumi vizsgálatokkal kimutatható – ismerteti Hava Róbert, az Oxygen Medical vezető asszisztense. – Ez kiemelten fontos szűrési lehetőség, hiszen ha valakinél bebizonyosodik az érintettség, a trombózis megelőzhető az időben elkezdett véralvadásgátló készítményekkel.

Forrás: www.oxygenmedical.hu

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X