Főoldal > EGÉSZSÉG > Fáradt vagy? Így frissülj fel gyorsan!

Fáradt vagy? Így frissülj fel gyorsan!

aktivitásébrenlétegészségenergiafrissességmemória
0

Írta: and

Hanyag és unott vagy? Rossz a memóriád? Azt sem tudod, hol áll a fejed? Néha állj meg pár percre &

Hanyag és unott vagy? Rossz a memóriád? Azt sem tudod, hol áll a fejed? Néha állj meg pár percre és lazíts. A munka nem rohan el, és ha te sem leszel túlterhelt, jobban végzed majd a napi feladataid, ha megfogadsz párat az alábbi tippek közül.

Ha elfáradtál munka közben, vagy érzed, hogy nehezednek a szempilláid, érdemes felállni az asztaltól és szívni egy kis friss levegőt, szellőztetni egyet, vagy átmozgatni az elgémberedett végtagjaidat. Nem félórás szünetekre kell gondolni, csak pár percre. Sokan a meditációra esküsznek, mivel utána kipihenve állnak neki a munkának.

Ha éhes vagy, könnyen emészthető ételt fogyassz, amitől nem álmosodsz el, miközben emészted. Gyümölcs, teljes kiőrlésű kenyér, tojás, saláta, melyek leginkább szóba jöhetnek.

A munkahelyen elvégzett torna a vérkeringésed frissíti fel, úgyhogy néha ezt is beiktathatod a napirendedbe. Biztos találsz néhány gyakorlatot az internetes böngészés közben.

S ha már az okostelefonok világában élünk, miért ne találtak volna ki erre is applikációt? Különböző feladatokkal mérheted fel az agyad működését a Fit Brains nevű ingyenes app-pal, vagy esetleg virtuális memóriakártyákkal is fejlesztheted magad, a Memorama nevű applikáció segítségével.

Nem csak azzal lehet javítani memóriánkat, hogy megtanulunk, megjegyzünk néhány versszakot. Kutatások bizonyítják, hogy hatékonyabb gondolkodásra leszünk képesek, ha megfelelő ételeket eszünk. Sokszor elcsépeltnek tűnhet, hogy milyen fontos a reggeli, de ez valóban így van: a megfelelő étkezés a memóriát és koncentrációt is javíthatja. Tehát kelj fel hamarabb, és szánj időt a kiadós első étkezésre.

energikus2.jpg ()

Vannak különösen jótékony hatásúak a zöldségek, melyek kiválóan serkentik a memóriát, ilyen például a spenót, amely a szellemi képesség ébren tartásáért felelős.

A telített zsírsavakban gazdag avokádó, és a cékla serkentik az agy vérkeringését, tehát mindennemű agyi tevékenység jobban fog menni, ha belecsempészed étrendedbe ezeket az ételeket.

Az agy működését továbbá a megfelelő vízfogyasztás is védi, segíti. Ezen kívül egy kis rágcsálnivaló gyanánt, a dió javítja például az agy oxigénellátását, a búzacsíra pedig serkenti a memóriát.

Köztudott, hogy a fűszernövényeknek, gyógynövényeknek is vannak agyserkentő hatásai; a bazsalikom például stresszoldó és idegerősítő is, a gyömbérnek pedig antioxidáns és gyulladásgátló hatása is van.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X