Főoldal > EGÉSZSÉG > Ezeket ne tedd soha a kávédba!

Ezeket ne tedd soha a kávédba!

egészségétkezéskávékávéfogyasztáskoffein
0

Írta:

Valójában egyáltalán nem rossz dolog kávét inni, mert ez az ital lendületet ad a napodnak, felfrissíti a memóriád, a hangulatod, sőt a cukorbetegség kockázatát is csökkentheti. Tehát a probléma nem magában az italban rejlik, hanem az adalékokban, amikkel ízesítjük.

Sok esetben sajnos a kávézás után a pocak háborogni kezd. Az emésztéssel lenne gond? Összeszedtünk néhány hozzávalót, amit kerülj, ha kávézóban jársz.

Kávétejszín

Sokan szeretik ezzel ízesíteni feketéjüket, viszont nem a legjobb megoldás. Általában mindegyikben megtalálható növényi zsír és kukoricaszirup, ezek adják a tejszín ízvilágát. A kukoricaszirup olyan, mint a cukor, ha nem rosszabb; a növényi zsiradék pedig zsírtartalmát tekintve (és a hozzáadott mesterséges anyagokat), nem éppen az egészséges életmód jelképe. Be kell vallanunk, hogy nem sok tejszín található benne. Amiből viszont összetevődik, olyan problémákat okozhat, mint a cukorbetegség és a szívbetegségek.

Ízesített kávék

Elmerülni a kávédban egy kis vanília, mogyoró, karamell vagy fehércsoki harmóniával – lehet, hogy jól hangzik, de egyáltalán nem egészséges. A nádcukor és egyéb mesterséges adalékanyagok, melyektől „finomabb” és „színesebb” lesz a kávéd, több cukrot tartalmaz, mint gondolnád. Felejtsd el a cukorszirupokat! Ha nem bírsz ellenállni a kedvenc ízesítésednek, akkor természetes hozzávalókat tegyél bele, például egy kicsit a vaníliarúdból, fahéjat, picit kakaót. De biztosan találsz valamit a kamrádban, amivel feldobhatod az „átlagos” ízt.

kavebane2.jpg ()

Mesterséges édesítőszerek

Tanulmányok kimutatják, hogy a legtöbb mesterséges édesítőszer a cukorbetegek számára nagyon is káros, ezenkívül agyrákot és görcsös rohamokat is kiválthat. Sőt, nagyobb mértékben okoznak súlygyarapodást, mint ha cukrot fogyasztanál. A természetes  édesítőszerek nincsenek olyan hatással a vércukorszintünkre, mint az igazi cukor, és cukorbetegek is biztonsággal fogyaszthatják őket, válassz inkább ezek közül.

Cukor

Ha csak egy kicsit használsz belőle, az még nem jelent nagy gondot. Viszont ha több csésze kávét iszol egy nap, amit telepakolsz cukorral, na, akkor viszont már baj lehet. Képzeld csak el, hogy ha két teáskanál cukrot teszel a kávédba napi háromszor, az legalább 48 grammot jelent összesen. Sokkal több, mint  egy doboz kólában! De hogy egy alternatívát is felhozzunk: adj hozzá némi fahéjat, aminek van természetesen édes íze van. Egyébként tanulmányok során rájöttek, hogy a fahéj segít csökkenteni a vércukorszinted, vagy legalábbis normális szinten tartani. Ha pedig egy kicsit is kísérletező típus vagy, tégy a kávédba kardamom magot. Ettől egzotikusabbá válik a feketéd, mintha Közel-Keleten lennél!

Zsírszegény tej

Ha választani kéne, nem ezt tennénk először a nagyon rossz kategóriába, viszont kutatások bizonyítják, hogy a magas zsírtartalommal rendelkező tejek sokkal inkább ajánlottak, mint a zsírszegény társaik. Egy friss tanulmány szerint azok az emberek, akik rendszeresen fogyasztottak magas zsírtartalmú tejtermékeket, kevesebb szénhidrát került a szervezetükbe, mint azoknak, akik zsírmentes fajtákat ettek. Ezek tehát olyan ételekben rejlenek (cukrozott müzli, gabonapehely), amivel nem mindig számolunk, tehát plusz kilókhoz is vezethetnek. Egy másik tanulmány viszont arra mutatott rá, hogy akik zsírosabb tejtermékeket esznek, hajlamosabbak a kettes típusú cukorbetegségre. A zsírszegény vagy zsírmentes tejtermékek  esetében viszont nem így van. A savak, melyek a tejben vannak, segítenek megelőzni a betegséget.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X