Főoldal > EGÉSZSÉG > 4 vitamin, melyből valószínűleg nem szedsz eleget

4 vitamin, melyből valószínűleg nem szedsz eleget

ásványi anyagC-vitaminvitamin
0

Írta:

Változatosan és egészségesen eszel, így azt gondolod, minden tápanyagot és vitamint beviszel az ételeiddel. Nos, ez valószínűleg nem igaz.

A napi vitaminszintnek megfelelően igen nehéz vásárolni. Nem úgy megy ez, hogy megveszed a kelkáposztát, a napi K-vitamin pedig kellő szintre emelkedett a szervezetedben. Sajnos az egészséges és tudatos táplálkozás nem mindig elég. Megmutatjuk azt a 4 vitamint, melyekből a szervezeted valószínűleg hiányt szenved.

1. B6-vitamin

Ez a fontos vitamin segíti a szervezet szerotonin és norepinefrin termelését, melyek nagyon fontosak az agy és sejtek közötti kommunikációt. A B6-vitamin segíti az immunrendszer működését. Kutatások bizonyították, hogy a B6-vitamin hiánya összefüggésbe hozható az idegek és bőr problémáival.

Honnan tudhatod, hogy hiányzik: Nagy az esélye a B6-vitamin hiányának, ha vegetáriánus, vegán vagy, esetleg laktóz-intoleranciában szenvedsz, mert ez a vitamin tejtermékekben, húsokban és tengeri ételekben található leginkább.

Mennyire van szükséged: Felnőtteknek 19 és 50 éves kor között 1,3 mg-ra van szüksége minden nap. Idősebb nőknek 1,5 mg, idősebb férfiaknak 1,7 mg a napi adag.

Ezt edd: hüvelyesek, sárgarépa, spenót, burgonya, tej, joghurt, sajt, tojás, hal, máj, hús.

2. D-vitamin

„Napfényvitamin” néven is ismert, mert a bőrön keresztül beépül a napsugarakból. Megtalálható persze ételekben is, de nem túl nagy mennyisében. Ha egészségesen is eszel, sok időt töltesz is a napon, valószínűleg nem tudsz elég D-vitamint bevinni a szervezetedbe. Pedig nagyon fontos a csontozat,izomzat és immunrendszer számára.

Honnan tudhatod, hogy hiányzik: Gyakori tünete a D-vitamin-hiánynak a csont- és izomfájdalom, gyengeség, lehangoltság.

Mennyire van szükséged: A legjobban a vérkép tudja megmutatni, mennyi D-vitamin van jelen pillanatban a szervezetedben és mennyire van szükséged. 1 és 70 év között a napi ajánlott adag 600 IU (nemzetközi egység), 70 felett 700 IU. Sokan azonban azt mondják a szakértők közül, hogy akár 1000 és 6000 közötti IU D-vitamin is elkelhet naponta.

Ezt edd: zsíros halak (tonhal, makréla, lazac), sajt, tojás, narancslé, marhamáj.

3. C-vitamin

Ez a vitamin kétszer olyan hatékony, mint az antioxidánsok: segíti a szabad gyökök lekötését. A C-vitamin ezen kívül segíti az immunrendszer megfelelő működését, javítja az általános egészségi állapotot, de fontos az egészséges fogak és csontok számára is.

Honnan tudhatod, hogy hiányzik: Az első jel a fáradtság, izomfájdalom, száraz bőr. Ezen kívül tünet lehet a gyakori betegség, megfázás.

Mennyire van szükséged: Nőknek legalább 75 mg-ra, férfiaknak 90 mg-ra van szüksége napi szinten.

Ezt edd: citrusfélék, kivi, mangó, papaya, ananász, brokkoli, spenót, édesburgonya.

4. B12-vitamin

Akárcsak a B6-vitamin, a B12 is fontos szerepet játszik a megfelelő emésztőrendszer fenntartásában. Ezen kívül segíti a vörösvértestek kialakulását.

Honnan tudhatod, hogy hiányzik: Tanulmányok szerint a B12-vitamin hiánya mentális panaszokat okozhat: depressziót és szorongást, valamint látási zavarokat. Ha vegetáriánus vagy vegán vagy, B12-vitaminra is szükséged lehet.

Mennyire van szükséged: 14 és idősebbeknek 2,4 mg naponta, kismamáknak 2,6 mg, szoptató anyáknak pedig 2,8 mg.

Ezt edd: belsőségek, kagyló, hús, baromfi, tojás, tej, tejtermékek.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X