Főoldal > EGÉSZSÉG > Jojobával az egészségért

Jojobával az egészségért

betegségegészséggyógyulásjojoba
0

Írta: and

Ha eddig azt gondoltad, hogy a jojoba olyan, mint az aloe vera, akkor most eláruljuk, hogy tévedtél. Bár a legtöbb

Ha eddig azt gondoltad, hogy a jojoba olyan, mint az aloe vera, akkor most eláruljuk, hogy tévedtél. Bár a legtöbb kozmetikai szer ezt a két növényt használja a leggyakrabban, a jojoba mégis más: a világ egyik legértékesebb olaját nyerik a Dél-Amerikában őshonos cserjéből.

A jojobaolaj molekuláris szerkezete minden más olajétól különbözik, és egyedülálló tulajdonságokkal rendelkezik. Amerika őslakosai és az aztékok már nagyon régen felfedezték a növény figyelemre méltó pozitívumait, és természetes kozmetikumként, gyulladásgátlóként használták. A cserje érdekessége, hogy azért termel olajat, hogy a saját gyümölcsének és leveleinek vízveszteségét meggátolja. Nos, a bőrápolási termékekben pont emiatt használják a jojobaolajat.

Ráncok és narancsbőr

A jojobacserje diószerű terméséből nyerik ki ezt az inkább viaszhoz hasonlító olaj állagú természetes kozmetikumot. Számos biológiai és ásványi anyagot tartalmaz. Az olaj felveszi a harcot a ráncokkal és a narancsbőrrel, mivel kötőszövet erősítő hatása is van. Antiallergén, ezért bármely bőrtípusra használható. A jojoba olaja nagy mennyiségben tartalmaz keramidokat, amelyek betakarják a bőrsejteket, ezáltal a hidratálás szabályozásáért felelősek. Gazdag E-vitaminban, amely fontos anyag a szabadgyökök elpusztítása szempontjából, amelyek a bőr öregedéséért felelősek. A jojoba olajában található linolénsav és antioxidánsok pedig segítik a bőrsejtek regenerációját. Az olaj gyorsan felszívódik a bőrben és nem marad tőle zsíros érzés. Erős védőréteget képez a bőrön, így véd a dehidratáltság, valamint az allergének és a porszennyezés ellen.

jojoba2.jpg ()

Gyulladásgátló és napvédő

Hatékonyan kezelhetőek vele az olyan problémás bőrbetegségek, mint az ekcéma és a pikkelysömör. Nyugtatja az irritált bőrt és hatékony védelmet nyújt a nap káros sugarai ellen. Az olaj másik különlegessége, hogy gyulladásgátló tulajdonsága van. Ezáltal segít megakadályozni a pattanások kialakulását, így habár olajnak minősül, nem tömíti el a pórusokat, és kiegyensúlyozott faggyútermelést biztosít. Mivel könnyen és gyorsan felszívódik a bőrbe még a vérkeringést is serkenti.

A haj és a fejbőr egészségét is védi

De nem csak a bőr védelméért és szépségéért felel. A jojoba a hajad legnagyobb barátja is. Rendszeres használata segít megakadályozni a hajvégek töredezését és csökkenti a hajhullást. Egyensúlyban tartja a fejbőr sebum mennyiségét, amely a korpa kialakulását akadályozza meg. Az a legjobb, ha 100 százalékos jojobaolajat tudsz beszerezni, – drogériákban lehetséges – mert az így kapott terméket nyugodtan hozzákeverheted a hajbalzsamodhoz, vagy, ha más házi praktikát alkalmazol az egészséges hajad, bőröd érdekében, akkor ahhoz is bátran hozzá lehet adni.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X