Főoldal > EGÉSZSÉG > 6 tulajdonság, amit biztosan nem tudtál meggyről

6 tulajdonság, amit biztosan nem tudtál meggyről

antioxidánsásványi anyagegészséggyógyulásgyümölcsmeggyvitamin
0

Írta:

A lassan beköszönő nyár egyik kedvenc gyümölcse a gyönyörű bordó, érett meggy. A savanykás gyümölcs nem minden országban ilyen népszerű, mint idehaza, pedig, ha tudnák a többiek azt a sok pozitív tulajdonságát, amit a lédús gyümölcshús tartogat, éjjel-nappal ezt ennék. Mi – szerencsére – megtehetjük, de hátha van, amit még te sem tudtál a meggyről.

 

Őshazája valahol Ázsiában található, a kínaiak már 3000 évvel ezelőtt is termesztették, de ismerték az ókori Egyiptomban, Görögországban és a Római Birodalomban is.

1. Gazdag vitaminokban

Hemzseg a fontosabbnál fontosabb vitaminokban (A-, B1-, B2- C-vitamin) és ásványi anyagokban (kalcium, kálium, magnézium, vas, cink). A bogyós gyümölcsökhöz hasonlóan kimagasló mennyiségben tartalmaz flavonoidokat, melyek antioxidáns hatásúak. A nagy mennyiségű B-vitaminok serkentik a keményítő és a fehérje feldolgozását, felszívódását is.

2. Vértisztító hatású

A kalcium, kálium és magnézium együtt dolgoznak a vér megtisztításán, a szívizom megerősítésén és a szabályos szívverés helyreállításán. Serkenti a máj- és vese működését, és jól hat a belek mozgására. Elsősorban a gyomor munkáját gyorsítja meg s azzal hat az egész emésztőrendszer mozgásának felgyorsulására. A kellemetlen székrekedést is képes megszüntetni.

3. Hat a gyulladásra és izomlázra

A meggyben található flavonoidok közül számos vegyület rendelkezik gyulladásgátló hatással. Ezek a vegyületek gátolják az úgynevezett ciklooxigenáz enzimet, mely felelős a gyulladások kialakulásáért. Egy-egy komolyabb edzés után, ha izomláz kínoz, igyál meg egy nagy pohár meggylevelet, lehet, hogy teljesen nem szünteti meg a fájdalmat, de enyhítést mindenképp hoz.

meggy2.jpg ()

4. Megoldás alacsony vérnyomásra

Ha nincs meg az elegendő ásvány a szervezetben, annak egyik tünete lehet az alacsony vérnyomás. A meggyben viszont van elegendő vas és egyéb ásvány, hogy a szív működése és a vérnyomás elérje a normális határt, és ott is maradjon.

5. A bordó szín ereje

Hogy az egyik leghatékonyabb antioxidáns forrásunk, arról a mély bordó színe árulkodik. Savanyú íze elijeszti a vírusokat, a gyümölcsöt sem támadja meg, és ezáltal hozzád is, csak a természetes források jutnak el.

6. A meggylé a legjobb

Nem csak eheted, hanem ihatod is. Napi három-négy pohár meggylé a legkitűnőbb ital, ami nem csak gyógyítja, de távol is tartja a betegségeket.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X