Főoldal > EGÉSZSÉG > Küzdj kelbimbóval a rák ellen!

Küzdj kelbimbóval a rák ellen!

antioxidánsdiétaétkezésfogyáskelbimbóméregtelenítésrákrák ellenesrákmegelőzészöldség
0

Írta:

Érdemes alaposan megismerni a zöldséget, mert a benne található vitaminok és ásványi anyagok jelentősen támogatják a szervezet természetes védekezőrendszerét!

 

A Brüsszel környékéről származó növény télen, nyáron „szállítja” a kellő mennyiségű vitamindózist. Könnyen termeszthető, egy tőn sok bimbó megterem, ráadásul kevés gond van vele, és még a fagyra sem érzékeny.

Szuper vitaminbomba

Számos előnye mellette az egyik legnagyobb, hogy C-vitamin tartalma magas, ezáltal segíti az immunrendszer egészséges működését. 10 dkg kelbimbó C-vitamin tartalma fedezi egy felnőtt napi szükségletét, így már csak az kell, hogy a felnőttek szeressék is, hiszen ennek megítélése nagyon megosztó. A titok mindig a jó elkészítésben rejlik, ha ez sikerül, nem csak a felnőttek, de a gyerekek is örömmel fogják fogyasztani, és ez nekik sem árt. Gazdag K-vitaminban, folsavban, A-vitaminban, mangánban és élelmi rostokban. De van benne kálium, B1-, B2- és B6-vitamin, E-vitamin, réz, vas és kalcium is. Ráadásul fehérjében is bővelkedik. Fontos tudni, hogy tápanyagértékét akkor őrzi meg a legjobban, ha párolod, és nem főzöd!

kelbimbo2.jpg ()

Segít a rák megelőzésében

Számos betegség kialakulását előzheti meg. Csökkenti a szívbetegségeket, az agyi elzáródást, és még a koleszterin szintet is szabályozza. A legjelentősebb eredményt azonban a rákos sejtek elszaporodásának megakadályozásában érte el, és ennek van egy „csodaszere” is. A kelbimbóban nagy mennyiségben megtalálható a szulforafán, ami élénkíti a méregtelenítést végző enzimek munkáját. Ez felel azért, hogy a lehetséges rákkeltő anyagoktól gyorsabban megszabaduljon a szervezeted. Ezt úgy éri el, hogy segíti a májban a méregtelenítő enzimek termelését. De segít a mellben keletkezett rákos sejtek burjánzásának megállításában is. Sőt egy másik összetevővel, a glükozinoláttal együttesen még hatásosabb eredményt érhet el a tüdő-, a vastagbél-, a petefészek- és húgyhólyag-rák megelőzésében.

Figyelj oda a vásárlásnál!

Egész évben kapható friss kelbimbó, de ha a fagyasztott kiszerelést választod, azzal is jól fogsz járni. Ha mégis a zöldségestől vásárolsz, akkor arra figyelj, hogy ne borítsák sárgás levelek, mert azok már fogyasztásra nem alkalmas példányok. A zöld, tömör fejű hajtásokat érdemes megvenni, és készülhet belőle az egészséges ebéd vagy vacsora. Lehet rakott étel vagy főzelék, mehet levesbe, de egy kis pirított fenyőmaggal kiváló köretként is fogyasztható.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X