Főoldal > EGÉSZSÉG > 6 dolog, amit nem tudtál a tofuról

6 dolog, amit nem tudtál a tofuról

diétaegészségétkezéstáplálkozástofu
0

Írta: and

A tofut, vagy más néven a szójababsajtot talán még azok sem ismerik igazán, akik már kóstolt&

A tofut, vagy más néven a szójababsajtot talán még azok sem ismerik igazán, akik már kóstolták, vagy rendszeresen fogyasszák. A szójatermékek egyik fajtája valódi fehérje-, és vitaminbomba, ami nem csak húspótló étel lehet, de még desszert is készíthető belőle.

A tofu alapjának számító szójababnak 2000 fajtáját ismerik már a világon, fogyasztásáról pedig 5000 éves feljegyzések is vannak a kínai császári udvarból. Ezek után nyugodtan kijelenthető, hogy nem egy újhullámos ételről van szó, hanem régi hagyományokkal rendelkezik. A fehérjékben gazdag tofu receptjét az időszámításunk előtti II. században fejlesztették ki, mi pedig már csak igazodunk hozzá.

1. Egyszerűen elkészíthető

A kínai, japán és koreai konyha ínyencségéhez nem kell egy különleges eljárást elképzelni. A tofu egész egyszerűen a szójatej fehérjéinek kivonásával és összepréselésével készül, az így kinyert túró és sajt pedig a végtermék. Semleges aromája és állaga kiválóan alkalmassá teszi bármiféle étel elkészítésére, lehet sós vagy édes, a variációknak csak a fantáziád szab határt.

2. Remek egészségvédő hatással bír 

Gyógyító hatása már régóta ismert. Könnyen emészthető, kis energiatartalmú, ásványokban és vitaminokban gazdag, koleszterinmentes élelmiszer. Jelentős B- (1,2,3) és E-vitaminforrás, de nem nélkülözi a vasat, a rezet, a cinket, a kalciumot, a nátriumot és a magnéziumot sem. Esszenciális aminosavakat (Omega-3) is tartalmaz. A Távol-Keleten sokfajta betegséget orvosolnak vele, többek közt az érelmeszesedést, keringési zavarokat. Rákellenes hatása van, különösen jelentős a prosztata és mellrák megelőzésében.

3. Diétázóknak és allergiásoknak is ajánlott

A tofu alacsony kalóriatartalmú, zsírszegény eledel, így fogyókúrázóknak is ideális: energiatartalma 506 kJ/121 kcal 100 grammban. Nem tartalmaz glutént, tejcukrot, tejfehérjét, cukrot, ezáltal az allergiás étrendekbe is remekül illik. Gyorsan telít, és segíti, gyorsítja az anyagcserét.

tofu2.jpg ()

4. A változó kor ellen is felveszi a harcot

Olyan életfontosságú anyagokat tartalmaz, mint a lecitin és a filoösztrogén. Előbbi fontos sejtalkotó, serkenti az idegrendszert, míg az utóbbi stabilizálja a hormonrendszert. Ez különösen fontos a nők számára a menopauza alatt. Jó bizonyíték erre, hogy az ázsiai nők nem szenvednek változáskori tünetekben, nem ismerik a hőhullám kifejezést.

5. Fogyasztásának veszélyei

A tofu ellenzői mellett sem mehetünk el szó nélkül. A legújabb kutatások szerint a szója és tofu termékek túlzott fogyasztása gyermekkorban felboríthatja a hormonháztartást, időskorban pedig elősegíti a memóriazavarok és egyes agykárosodást okozhat. Ugyanakkor az is bizonyított, hogy mértékletes fogyasztás mellett csak a pozitív hatásai érvényesülnek.

6. Még desszert is lehet

Gasztronómiai felhasználása Európában csak a második világháború után indult el, de mostanra egyre népszerűbb. A szójaalapú termékek palettája rendkívül széles, és ma már egyre több helyen beszerezhetőek. Lehet szeletelve, párolva, pácolva, pirítva, sütve, grillezve, rántva is készíteni, de nem kell megállni a főfogásoknál. Tofuból kiváló desszertek is készíthetők, fel lehet dobni gyümölcsökkel és a nyírfacukrot is jól bírja.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X