Főoldal > EGÉSZSÉG > 5 dolog, amit nem tudtál a borsmentáról

5 dolog, amit nem tudtál a borsmentáról

alvásbetegségborogatásborsmentaegészségemésztésétkezésfejfájásfogyásfűszer
0

Írta:

Ha eddig a mentáról csak annyi volt meg, hogy a mojito koktél egyik legfontosabb alapanyaga, akkor bizony rossz úton jártál. A sokoldalú gyógynövény fogyókúrás, fájdalomcsillapító és gyógyító hatással is rendelkezik.

 

A borsmenta egy kis igényű növény, mely a félárnyékban, rendszeres locsolás mellett szépen tud növekedni akár a kertben, akár az erkélyen egy kis cserépben. Nem igényel különösebb gondoskodás, leveleit viszont rendszeresen lehet szedni, amikor csak szükség van rá, tavasztól egészen késő őszig. Íze kellemes hűsítő, a nyári hónapokban a legegyszerűbb vizes italt is feldobja, ráadásul számos gyógyító tulajdonsággal rendelkezik.

1. Megoldás emésztési problémákra  

Gyógyhatását már az ókorban kikísérletezték és azóta sikerült még tovább fejleszteni. A borsmenta epehajtóként segít az emésztési problémákon, megszünteti a felfúvódást, a teltségérzetet, a görcsöket. Serkenti a máj működését, de hasmenés és hányás esetén is segítségedre lehet.

2. Fejfájás ellen

Igen magas az illóolaj tartalma, amelynek az egyik fő összetevője a mentol, de csersav, keserűanyag és flavonoid is található benne. A borsmenta olaja belsőleg alkalmazva enyhíti a migrénes fejfájást is, valamint szájüreg gyulladása esetén kiváló is enyhítést ad. És mint a reklám mondja: friss leheletet biztosít.

borsmenta2.jpg ()

3. Zsírbontó hatása van

Akkor se nélkülözd, ha plusz kilókkal küzdesz. A borsmenta az egyik legnagyobb segítőtárs lehet a diétázásban, mivel a benne található mentol serkenti az anyagcserét, a vérkeringést, javít az emésztési folyamatokon. Ha semmilyen tartós betegséggel nem küzdesz, érdemes reggel és este is meginnod egy-egy csésze mentateát, és a hatását már néhány hét múlva érezni fogod, sőt látni is: a mérleged mutatóján. Ám arra figyelj, hogy maximum 10 napos borsmenta kúra után tarts legalább egy hét szünetet!

4. A nyugodt alvás segítője

A borsmenta fő hatóanyaga a mentol, amely azon kívül, hogy fájdalomcsillapító hatással rendelkezik, még nyugtat is. Ez a nyugtató hatás kihat a nyálkahártyától kezdve a bőrig. Ha éjszakánként felriadsz és órákig bámulod a plafont, akkor a menta erre is tökéletes megoldás. Aromaterápiája könnyíti a légzést és nyugodt alvást biztosít, így a pihenten ébredhetsz reggel.

5. Borogatásként is hatásos

A borsmenta szárított leveleiből készíthetsz gyógyteát: egy bögrényi forró vizet önts rá a teáskanálnyi szárított mentára, majd hagyd lefedve állni negyed óráig, és már ihatod is. Megfázás vagy orrdugulás esetén az illóolajos párologtatás ajánlott, sőt még borogatást is készíthetsz belőle, bármelyik égő vagy fájó testrészedre.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X