Főoldal > EGÉSZSÉG > Vigyázat, puffasztó ételek: ezektől fájhat a hasad!

Vigyázat, puffasztó ételek: ezektől fájhat a hasad!

diétaétkezésfogyásgázképződéshasfájáshasmenéspuffadástáplálkozás
0

Írta:

Érdemes lehet kideríteni, megfigyelni, hogy neked mi okoz komoly puffadást, az alábbi lista a segítségedre lehet.

Honnan jön a puffadás? A puffadást a gázképződés okozza. Egy kutatás szerint egy átlagos ember 12-15 alkalommal enged gázt a nap folyamán. Ha valaki egyáltalán nem puffad, az sem egészséges. Amikor iszunk vagy eszünk, az étel és ital a gyomorba/belekbe kerül, ez pedig helyet foglal, ettől kissé “megnő” az ember. Tehát a kis puffadás nem feltétlenül jelent bajt, de ha már az a farmer szorít, ami addig jó volt, az nem egészséges.

Brokkoli, kelkáposzta, káposzta

A kelkáposzta, káposzta, brokkoli mind emésztetlen cukrokat tartalmaznak, a baktériumok pedig erjedni kezdenek a bélben, ez gázt termel és puffadást. De nem kell feltétlenül elkerülni ezeket az egészséges ételeket. Ha erősebb emésztőrendszert szeretnél, fogyassz több rostban gazdag ételt, ezzel elkerülheted a puffadást!
Mindig ehetsz zöldségeket, ha kontroll alatt tarthatod a bevitelt. Ha mégsem tudod korlátozni, hogy mennyit eszel, akkor párolj! A főzés a zöldségből a vizet párologtatja el, így a növény összemegy, kevesebb helyet foglal az emésztés során, ezért kevésbé puffaszt. Ez sem fogja teljesen megelőzni a puffadást teljesen, de talán mérsékli a problémát.

Hüvelyesek

Nem új hír, hogy a bab puffaszt, de mellette a lencse, a szójabab és a borsó is erős gázképző zöldségek. Alapvetően rengeteg fehérjét tartalmaznak, de szintén tartalmaznak cukrot, melyet a szervezet kevésbé tud megemészteni, ettől pedig felpuffadsz. Tehát amikor a hüvelyesek eljutnak a vastagbélbe, a baktériumok emésztetlen gázokat hagynak maguk után.
Ha mérsékelni szeretnéd a folyamatot, keverd össze a hüvelyeseket teljes kiőrlésű gabonával, mint a rizs vagy a quinoa. A tested előbb-utóbb megszokja ezeket az ételeket. Ha zöldséget, gyümölcsöt, teljes kiőrlésű gabonát, babot eszel gyakorta, a szervezeted egy idő után megszokja azokat.

puffadas2.jpg ()

Tejtermékek

Ha úgy érzed, néhány szelet sajt vagy egy tál müzli után nagyon erős savas érzésed van, lehet, hogy laktózérzékeny vagy. Ez azt jelenti, hogy a szervezeted nem tudja lebontani a laktózt. A gyomor-béltraktusban okozhat gázképződést, ez pedig puffadást idéz elő.
Szóval, mielőtt megvárnád a túlzott gázképződést, próbáld ki tejtermékek helyett a laktózmentes termékeket, vagy a tejhelyettesítőket, például a különböző növényi tejeket. 

Alma

Lehet, hogy napi egy alma az orvost távol tarja, de ugyanez nem áll a puffadásra. Az alma magas rosttartalmú és sok fruktózt és szorbitot tartalmaz, melyeket nem mindenki tud kellőképpen lebontani. Az eredmény: puffadás, gázképződés.
Egy alma átlagosan 4.5 gramm fehérjét tartalmaz és a napi C-vitamin szükséglet 10%-át fedezi, ezért sem érdemes lemondani róla. Az almafogyasztást kapcsolatba hozták a szívbetegségek kockázatának csökkenésével, valamint a légzőszervi panaszok javulásával. Ha megfelelő időben és megfelelő étrend mellett fogyasztod az almát, akkor nem lehet belőle baj. Egyéb puffasztó gyümölcsök: őszibarack, körte, aszalt szilva.

Sós ételek

A magas nátriumtartalmú ételek fogyasztása fokozza a vízvisszatartást, ez pedig puffadást okoz. A sót elkerülni nem egyenlő azzal, hogy nem nyúlsz a sótartóhoz.  Egy amerikai tanulmány szerint az emberek 90%-a több sót fogyaszt az ajánlott mennyiségnél. A nátrium a legtöbb csomagolt élelmiszerben megtalálható, beleértve a levesporokat, kenyeret és a sós ételeket. Ezért nagyon nehéz elkerülni a sót. Ha mégis ilyesmit ennél, igyál sok vizet, hogy segítsd a szervezeted munkáját.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X