Főoldal > EGÉSZSÉG > Harcolj étkezéssel a mellrák ellen!

Harcolj étkezéssel a mellrák ellen!

antioxidánsbetegségegészségétkezésfájdalomgyógyulásmellmellrákráktáplálkozás
0

Írta:

A mellrák a leggyakrabban diagnosztizált és a második leggyakrabban halált okozó rákfajta Amerikában. Ha változtatsz az étkezési szokásaidon, máris rengeteget tettél a kockázat csökkentése érdekében. Az valószínű, hogy bizonyos ételek csökkentik a rákos sejtek növekedését, de ezek a kutatások még folynak.

A túlsúly elvesztése és az egészséges táplálkozás mind segítenek a kockázatok csökkentésében. Ha egészségesen étkezel, kevesebbszer leszel beteg és könnyebben el tudod érni az egészséges testsúlyt is.

Mellrák és étkezés

A tudósoknak eltérő a véleményük a mellrák és az ételek kapcsolatáról. Az eltérő kutatások nem azonos területeket és eseteket vizsgálnak, így nehéz is állást foglalni a témában. Van azonban néhány nyom, amin elindulhatunk, ha az étkezés és mellrák összefüggéseit keressük. Például a japán nők kevésbé hajlamosak a mellrákra, mint az amerikaiak. Azonban, ha Amerikában élnek, a kockázat ugyanakkorára nő. Ami leginkább hiányzik az amerikaiak táplálkozásából: hal és zöldség, viszont sok cukrot és készételt esznek. Úgy tűnik, Japán táplálkozása célravezető, ha el szeretnénk kerülni a mellrákot.

Rost

A növényekben található rost mindig része az egészséges táplálkozásnak. Megtalálható zöldségekben, gyümölcsökben és teljes kiőrlésű ételekben. Menopauzás nőknél a rost alacsonyabban tartja a hormonszintet, ezzel csökkentve a mellrák kockázatát. 25 gramm rost naponta elegendő ahhoz, hogy csökkentsd a kockázatot. Ha növényekben bővelkedő diétát tartasz, az nagyon kedvező a rost szempontjából. Ugyanis a rostban gazdag diéta magában foglalja, hogy kevesebb cukrot és több antioxidánst viszel be.

Gyümölcsök

A gyümölcsök tele vannak rosttal és antioxidánsokkal és gazdag vitaminforrások: A-, C-, E-vitaminok találhatók bennük. Ezen kívül a bennük lévő szelén segíti az antioxidánsok munkáját. A kémiai reakciók és a sejtcserélődés folyamatát is támogatja. Az abnormális sejtcserélődés következménye a rákos sejtek kialakulása.

Karotionidok

A karotinodiok olyan természetes összetevők, melyek néhány növény különleges színét is adják. 600 különféle színt biztosítanak összesen. Vizsgálatok kimutatták, hogy azoknál a nőknél, akiknek a vérében magas volt a karotinoid-tartalom, kisebb volt a mellrák kockázata. Néhány magas karotinoid tartalmú étel: répa, spenót, papaya, kelkáposzta, édesburgonya, paradicsom.

Flavonolok és flavonok

Összefoglaló néven flavonoidokként ismerjük őket, megtalálhatóak a növényekben. Azok a nők, akik magas flavonoidtartalmú ételeket fogyasztottak, kisebb eséllyel lettek rákosak. Ilyen növények: hagyma, brokkoli, fekete és zöld tea, gyümölcsök, étcsokoládé, bogyós gyümölcsök, zeller, kamilla tea.
Mindent egybevéve, a növényekben gazdag táplálkozás nagyon jó a rák elkerüléséhez.

mellrakellen2.jpg ()

D-vitamin

Számos tanulmány bizonyítja a D-vitamin jótékony hatását a rákkal szemben. Blokkolja a rákos sejtek növekedését és szabályozza a sejtciklust. Azoknál a nőknél, akik sok D-vitamint vittek be a szervezetükbe, kevésbé találtak elváltozást a mammográfián. Ez azt jelenti, hogy kevesebb rákos elváltozást is találtak. Egy tanulmány szerint a magas D-vitamin bevitel 70%-kal csökkenti a mellrák kockázatát menopauzán átesett nőknél. A nap nagyon fontos a D-vitamin szempontjából. A sötétebb bőrű embereknek több időt kell a napon tölteni, mint a világos bőrűeknek, hogy ugyanannyi D-vitaminhoz juttassák szervezetük. Ez a vitamin megtalálható még zsíros halakban, halmájolajakban és dúsított tejekben. Mindemellett a csontok egészségéért is fontos a D-vitamin kellő bevitele.

Gránátalma

Sok tanulmány bizonyította már, hogy a gránátalma gazdag flavonoidokban és polifenolokban. Most azonban felkerül a rákos megbetegedést gátló hatás is a listára. A gránátalma magok olaja 87%-kal csökkenti a mellrák kockázatát. Az egészséges élet és a mellrák elkerülése érdekében egyél minden nap egy közepes méretű gyümölcsöt! Természetesen a gyümölcslé jó alternatíva lehet. A gránátalma egyébként segít az Alzheimer- és Parkinson-kór elkerülésében is.

Kurkumin

A kurkumin aktív összetevője a kurkumának, mely egy nagyon ízletes fűszer. A kurkumin megöli a rákos sejteket, az egyik leghatékonyabb étel a rákkal szemben. Ezen felül javítja az emésztést, és nagyon magas a biológiai hasznosulása. Sőt, az egyik legjobb gyulladáscsökkentő szer is, segíti a csontok-ízületek fájdalmas gyulladásos tüneteit enyhíteni és megfiatalítja a bőrt.

Jó, ha tudod, hogy egyetlen gyümölcs nem fogja tudni távol tartani a mellrákot, de segíthet csökkentemi a rák kialakulásának esélyét, ha odafigyelsz a táplálkozásra, egészségesen élsz és rendszeresen mozogsz!

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X