Főoldal > EGÉSZSÉG > Harcolj karambolával a fertőzések ellen!

Harcolj karambolával a fertőzések ellen!

betegségegészségfertőzésgyógyulásimmunrendszer
0

Írta:

Ne érezd magad furcsán, ha a karambola szó hallatán nem tudod elsőre, hogy mire kell gondolnod. A csillag alakú, trópusi gyümölcs nem kapható minden hazai, sarki zöldségesnél, de egyre több helyen be lehet szerezni, és érdemes is, mert nem csak finom, de vitaminban is igen gazdag.

A karambola egy körülbelül tíz méter magas fán terem, csomókban, és főleg Délkelet-Ázsiában, különösen Malajziában ismert. Hazánkba pár éve kezdték csak importálni elsősorban Brazíliából, de Thaiföldről és Izraelből is érkezik az édeskés ízű csillaggyümölcs.

Jótékony hatásai

Kalóriákból keveset, vitaminokból, ásványi anyagokból azonban annál többet tartalmaz a héjastól is fogyasztható gyümölcs. 100 g gyümölcsnek mindössze 31 Kcal az energiatartalma, de már ez a mennyiség is fedezi az egészséges étrend melletti C-vitamin szükséglet több mint felét.

B-vitaminokban és ásványi anyagokban is gazdag, rendkívüli antioxidáns és antimikrobiális tulajdonságokkal rendelkezik, ezért erősíti az immunrendszert, és véd a fertőzésektől. Dél-Kelet Ázsiában a termését, levelét és gyökerét láz, fejfájás, hasmenés, bárányhimlő és egyéb betegségek ellen is alkalmazzák.

A gyümölcsben kimagasló mennyiségben található kálium, de egy kevés vasat és cinket is tartalmaz. Viszonylag magas oxálsav-tartalommal rendelkezik, ezért vese-, és szívbetegeknek, valamint reumásoknak nem ajánlatos nyers karambolát fogyasztani.

karambola2.jpg ()

Tárolás és fogyasztás

A megfelelően érett állapotú gyümölcsöt arról ismerheted meg, hogy a héja borostyánszínű, barna élekkel, ekkor a gyümölcshús bőséges létartalmú és ropogós. Ha már túlérett, akkor nagy, barna foltok láthatók a héjon, azt inkább ne is vedd meg. Trópusi gyümölcs révén fogyasztás előtt alaposan mosd meg, pucolni nem kell, ezért fontos a megfelelő tisztítás. 3-4 napig is eláll akár szobahőmérsékleten is.
Ha netán tengerparton tartózkodnál, akkor a koktélos poharad szélén is felfedezheted a csillag/karambola dekorációt, de ha már a kezedbe került, akkor salátákat, süteményeket ízesíthetsz és dekorálhatsz vele. A karambola levét üdítőként vagy más gyümölcslevekkel együtt is fogyaszthatod, egy jó turmixot is helyettesíteni tud.
Ha rendelkezel fűtött üvegházzal, vagy a szobád déli fekvésű, akkor akár a termesztésével is megpróbálkozhatsz, nem igényel sok figyelmet: legyen meleg és napfény. Folytontermő gyümölcs ezért akár egész évben élvezheted a karambola vitaminjainak jótékony hatásait.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X