Főoldal > EGÉSZSÉG > Kik hajlamosak a foglepedék képződésre?

Kik hajlamosak a foglepedék képződésre?

betegségegészségfogfogápolásfogászatfogmosásfogproblémalepedékszájhigiénia
0

Írta:

Foglepedék mindenkinél képződik, de vannak bizonyos kockázati tényezők, amelyek növelik a valósz&iacute

Foglepedék mindenkinél képződik, de vannak bizonyos kockázati tényezők, amelyek növelik a valószínűségét. Dr. Benkő Krisztina, az Oxygen Fogászat szakorvosa szerint nekik különösen fontos a professzionális fogápolás.

Mi az a plakk?

A fogászati (dentális) plakk a fogak felszínén kialakuló lepedék, amely a fogak egyes részeiről önmagától ledörzsölődik a nyelv súrlódó hatására rágás közben. Sok esetben a plakk szabad szemmel is látható, azonban a drogériákban kapható színezőtabletták olyan lerakódásokat is láthatóvá tesznek, amelyekre nem is gondoltunk. Ilyen módszerrel sem válik azonban láthatóvá az íny alatt megtelepedő lepedék. Ráadásul, amíg a fiatalabb korosztálynál még erőn és magasan tapad az íny, addig az idősebbeknél egy kissé már visszahúzódik, így főleg a cement-zománc határtól lejjebb tapad. Az íny alatt megült plakk pedig melegágya a gyulladásnak, a fogszuvasodásnak, végső soron a fog elvesztésének. Ezt a folyamatot természetesen az öröklött adottságokon kívül az életmód, az egészségi állapot és a fogápolási szokások is befolyásolják.

A fogkőképzős egyéni adottság is

A fogkőképződést teljesen meggátolni nem lehet, de a lepedék rendszeres eltávolításával sokat tehetünk a megtelepedése ellen. Kialakulását ugyanis a genetikai hajlamon kívül a táplálkozás és a szájhigiénia is meghatározza. Vagyis mivel a fogkő a lepedékből alakul ki, azt csakis alapos, részletes fogmosással, fogselymezéssel, fogköztisztító kefék és szájzuhany használatával tudjuk eltávolítani, így nem lesz egy olyan felület, amely megkeményedhet a nyálban lévő ionok hatására. Mindezek függvényében vannak, akiknek gyakrabban, másoknak ritkábban kell igénybe venniük a professzionális fogkő-eltávolítást. Ez az eljárás azonban évi 3-4 alkalommal ismétlendő, ugyanis a fogkő – azontúl, hogy nem szép látvány – az ínygyulladás okozója is lehet, amely kifejlett állapotában az íny vörösségét, duzzadását, vérzését okozza, sőt, sokszor a kellemetlen szájszag hátterében is ez áll. Az állandósult ínygyulladás pedig fogágy-betegségbe torkollhat.

fog2.jpg ()

Kik hajlamosak leginkább a plakk-képződésre?

–    Akiknek legyengült az immunrendszerük.
–    A cukorbetegek.
–    A vérképzőszervi betegségben szenvedők.
–    Az anyagcsere-betegséggel élők.
–    A várandós nők.
–    A dohányzók.
–    A rendszeresen stressznek kitett személyek.
–    A szájápolást elhanyagolók.

A professzionális szájápolás

-A professzionális szájápolás nem egyenlő a fogkő eltávolításával (depurálással), ahogyan sokan gondolják – hangsúlyozza dr. Benkő Krisztina, az Oxygen Fogászat szakorvosa. – Ez a szerteágazó eljárás ugyanis megszünteti az összes olyan okot, amely lehetővé teszi, sőt megkönnyíti a baktériumok megtelepedését a fogakon és az úgynevezett fogműveken (elálló szélű koronák, tömések). Vagyis a fogkő letisztítását követi az összes elszíneződés, felrakódás eltávolítása, a fogak felszínének felpolírozása, a nehezen elérhető területek megtisztítása, az ínybarázdák hidrogén-peroxidos vagy chlorhexidines átmosása, az elálló szélű fogművek, tömések lesimítása, és ha szükséges, gyógyszeres-fertőtlenítő zselék behelyezése. Az igazán gondos kezelés része a fogszabályozó eljárás is, hiszen a szabálytalan fogazat sokkal kevésbé hatékonyan tisztítható, így könnyebben megtelepszik rajta a lepedék is. Az esetleges gyulladások csökkentése, megszüntetése is része az kezelésnek, hiszen ez gyakori probléma a fogágy és az íny esetében is. 
Aki fogfehérítést tervez, tudnia kell, hogy a professzionális szájhigiénés kezelésnek mindenképpen meg kell előznie ezt az eljárást.

Forrás: www.oxygenfogaszat.hu


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X