Főoldal > EGÉSZSÉG > Készülj fel az influenza ellen!

Készülj fel az influenza ellen!

betegségegészséggyógyulásinfluenza
0

Írta:

A hűvösebb ősz, a kezdődő hideg tél kedvez a megfázásnak. Gyakran érezhetjük levertnek, fáradtnak magunkat, aminek a hátterében akár influenza is húzódhat.

Az influenza megbetegedést egy RNS-vírus okozza, amely igen ragályos, emberről emberre terjed orrváladékkal, köhögéssel vagy tüsszögéssel. Mindenkit megbetegíthet, azonban előfordulási gyakorisága gyermekkorban a legmagasabb. A legtöbb embernél a tünetek csak pár napig tartanak, amelyek a következők lehetnek: láz, köhögés, torok-, fej-, izomfájdalom, fáradtság, levertség, orrfolyás, vagy éppen orrdugulás. A tünetek nagyon általánosak, hátterében más megbetegedés is állhat.

Az influenza vírusok az ún. Orthomyxoviridae családjába tartózó kórokozók, amelyeknek három alcsoportját különítjük el: az A-t, a B-t és a C-t. Ezek közül leggyakrabban az Influenza A vírus okoz emberben megbetegedést. A vírus mindössze 8 gént kódoló RNS-ből áll, amit kívülről fehérjék burkolnak. Immunológiai szempontból a felszíni fehérjék két alkotóeleme meghatározó jelentőséggel bír: a haemaglutinin (H) és a neuraminidáz (N). Ezek megléte szükséges ahhoz, hogy a vírus a légzőszervünk nyálkahártyáján megtapadjon, majd szaporodjon. A vírus ezen részei nagyon variábilisak, így az Influenza A vírusnak rengetek alfaját különböztetjük meg. Mindenki hallott már a híres sertésinfluenzáról vagy H1N1 típusú vírusról. Ennek neve is a vírus speciális alkotóelemeire utal.

infl2.jpg ()Az influenza vírus különösen veszélyes lehet a gyermekekre, a 65 évnél idősebbekre, a terhes nőkre, valamint az immunbetegekre. Náluk az influenza nemcsak egyszerű megfázás képében jelentkezhet, hanem napokig tartó magas lázzal, tüdőgyulladással, vagy akár halállal is járhat. Így fontos hangsúlyozni, hogy az Influenza ellen ma már van megfelelő védőoltás, így az éppen aktuálisan terjedő törzs ellen védettséget élvezhetünk.

Házi praktikák

A kórokozók támadásainak sokkal jobban ellenáll szervezet, ha az immunrendszer erős. A helytelen táplálkozás, nagyfokú stressz, a rendszertelen és mozgásszegény életmód mind gyengítik szervezetünket. Ezért erősíteni és támogatni kell az immunrendszert, hogy kifogástalanul működhessen.
Klasszikus segítője immunrendszerünknek a C-vitamin. Ez a vitamin bevihető gyümölcsökkel – például kivivel, naranccsal, citrommal-, de savanyú káposztával, vagy pezsgőtablettával is. A közvetlenül forró teába csepegtetett citromlé sajnálatos módon elveszti hatását, hiszen a C-vitamin magas hőfokon bomlásnak indul.
A fokhagyma a népi gyógyászat meghatározó kelléke, nem hiába, hiszen vírusölő és antibakteriális hatása mellet az orrdugulást is megszünteti. Hetente egyszer nyers fokhagyma fogyasztása kellő védelmet nyújt.
A köhögést és a vírusos, illetve bakteriális légúti fertőzések tüneteit a kamilla gőzölése enyhítheti, ezen kívül serkenti az immunrendszer működését. Lázcsillapítóként a csipkebogyóból főzött forró tea rendkívül hatékony. Rengeteg vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, melyet lekvár formájában is bevihetünk szervezetünkbe.
Mindezek mellett a kevésbé ismert bíbor kasvirág kivonata remek ellenszer az influenza ellen, hiszen magát az immunrendszert erősíti, így állítva akadályt a vírusok elé.

Forrás: www.medukacio.hu


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X