Főoldal > EGÉSZSÉG > Gyógyulj borókával!

Gyógyulj borókával!

betegségegészséggyógynövénygyógyszergyógyulás
0

Írta: and

A közönséges boróka hat faja nálunk is őshonos. Éppen ezért nem kell sokáig keresgélni, ha

A közönséges boróka hat faja nálunk is őshonos. Éppen ezért nem kell sokáig keresgélni, ha teáját vagy a fűszerét szeretnéd megkóstolni. A friss bogyó ráadásul rengeteg C-vitamint tartalmaz és sok, más betegségre valódi gyógyírt ígér.

A boróka a ciprusfélék örökzöld cserjéje, melyen megtalálhatók a zamatos, nagyon aromás, kissé csípős ízű termések. A szennyezett levegőt általában rosszul tűrik és fényigényesek, ez a két tulajdonsága pedig előre vetíti, hogy valami nagyon egészséges dologról van szó. A nemzetség több faja fűszer- és gyógynövény, mások viszont mérgezőek, de a közönséges boróka nem tartozik ez utóbbi kategóriába.

Gyógyító hatásai

A boróka termése illóolajat – terpinén-4-olt, pinént, szabinént – flavonoidokat, katechin cseranyagokat és invercukrokat tartalmaz. A friss bogyó sok C-vitamint tartalmaz, de tárolás esetén lebomlik, így utána már csak a fűszeres tulajdonságai tudnak érvényesülni.

Teáját régóta alkalmazzák házi orvosságként, mivel számtalan betegségre gyógyírt jelent. Kezelhető vele a magas vérnyomás, a pangásos szívelégtelenség, a nőgyógyászati problémák, az ízületi gyulladások, a reuma, de vizelethajtó, izzasztó hatású, és emésztést elősegítő hatásai is vannak. Alkalmazzák még fürdősók illatosítására, hörghurut elleni inhalálásra, de erős vese- és epekőoldó is.

boroka2.jpg ()

Ízesítő tulajdonságai

Nem csak a gyógyszeres dobozban van helye a borókának, hanem a konyhai fűszerespolcon is. Fűszerként frissen vagy szárítva, egészben vagy őrölve használhatod. Különösen a vadhúsokhoz, de mártások, pácok ízesítésére, sőt, húsok füstöléséhez is kitűnő megoldás. Ugyanakkor remekül illeszkedik salátákhoz, halételekhez vagy a főzelékekhez is. Arra figyelj, hogy ha egészben vagy felezve használod a bogyót, akkor tálalás előtt szedd ki az ételből, mert ha ráharap a vendég, nem biztos, hogy 10 pontot kapsz az elkészített lakomára. A bogyókból lekvárt és pálinkát is készítenek, ami közös bennük, hogy mind a kettő boróka-változat kiváló fertőtlenítő hatású.

Így készítsd teát!

Vágd össze apróra a bogyókat. Érdemes mindig frissen elkészíteni, így egy csészéhez 4-5 bogyót darabolj fel, majd forrázd le a vízzel. Hagyd ázni kb. 5 percig, majd szűrd le. Naponta 1-2 csésze tea fogyasztása ajánlott, és inkább csak kúraszerűen – 2-3 hétig – mintsem állandóan. A túlzott fogyasztása vesekárosodást okozhat, – ezért akinek vesefertőzése van, vagy valaha is vesekárosodása volt, ne használja ezt a növényt.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X