Főoldal > EGÉSZSÉG > Berkenyével a rák ellen

Berkenyével a rák ellen

betegségegészséggyógyulásrákrákmegelőzés
0

Írta:

A berkenye fajtáiból hazánkban is nagyon sok megtalálható, bár a nevük más, mégis van közös tulajdonságuk: mind védett, és mind kiváló gyógynövény.

A sok jóból is kiemelkedik a fekete berkenye, vagy más néven arónia, melynek gyulladáscsökkentő és betegségmegelőző hatásai vannak.

Ásványi anyagokban gazdag

A fekete berkenye a bogyós gyümölcsök közt a legtöbb P-vitamint (heszperidin, rutin, citrin) tartalmazza, mely kitűnő koleszterincsökkentő, biztosítja az érfalak rugalmasságát és áthatolhatóságát, megakadályozva ezzel a meszesedésüket. Kitűnő jód forrás, valamint tartalmaz A-, és B2-vitamint, makro-mikroelemeket, mint a vas, réz, molibdén, kálcium, bór és mangán. Tápértéke kiemelkedően magas, ennek köszönhetően figyeltek fel rá orvosi körökben is. Gyógyhatásait a flavonoidok, a C- és H-vitamin biztosítja, de tartalmazza a zsírban oldódó A-, E- és K-vitaminok provitaminjait is. Ezeknek köszönhetően sejtszintű védelmet biztosít a szervezetnek a káros szabadgyökökkel szemben, erős antioxidáns hatással rendelkezik, ezáltal védelmet nyújt a rákos megbetegedések ellen.

berkenye2.jpg ()Betegségek ellen is hatásos

Értágító hatása miatt jelentősen csökkenti a vérrög képződés veszélyét, a trombózis kialakulását is. A magas vérnyomás mindhárom stádiumában ajánlott a fogyasztása, természetes szíverősítő, megelőzi a gyulladások kialakulását. A kis bogyós gyümölcs eredményesen használható immunbetegségek, epe- és májbetegsgek ellen, de az allergia és a káros sugárzás okozta ártalmak ellen is védelmet nyújt.

Vitalizáló vitamin

Az idegrendszer betegségei és az öregedési folyamatok ellen is használhatod. A bőr öregedését esszenciális zsírsavak segítségével késlelteti. A fekete berkenyét a fiatalság, a vitalitás és a jó közérzet gyümölcsének is nevezik. Hatékony méregtelenítő, fokozza a bélműködést, így ha diétázol, akkor is érdemes beépítened a napi táplálkozásodba. Az eredmény: fiatalság és karcsúság.

Lédús színező

Ugyan nem a téli hónapok a kedvencei a növénynek, inkább a tavaszt kedveli, de szerencsére ma már nálunk is kapható olyan készítmény, amely a fekete berkenyét természetes őrlemény formájában, vagy akár más biogyümölcsökkel együtt tartalmazza. Ehetetlen íze miatt frissen amúgy sem alkalmas az emberi fogyasztásra. Májusban, mindegy 10 napon keresztül virágzik. A bogyókat sokféle módon használják fel, nem csak a magas lé tartalma, hanem a héjában lévő növényi színezőanyagok miatt is. Lehet adagolni eperlekvárhoz, vagy a málnás joghurtba, de nagyon finom kompót, vagy szörp készíthető belőle. Igazi szuperital, ami a gyermekeknek és felnőtteknek is a kedvence lehet.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X