Főoldal > EGÉSZSÉG > Immunerősítő antioxidáns csodaszer: a titokzatos máriatövis

Immunerősítő antioxidáns csodaszer: a titokzatos máriatövis

antioxidánsbetegségegészségimmunrendszervitamin
0

Írta: and

A hűvösebb napokon nem árt egy kis immunrendszer erősítés. A természetes lehetőségek közül próbáld ki most a máriatövist!

 

Ennek a bíbor-lila virágú gyógynövénynek áldásos hatásait – gyógyító ereje fényes, fekete magvaiban rejlik – már az ókori rómaiak felismerték, s előszeretettel alkalmazták különféle betegségek kezelésére. Mára már több mint 300 kutatás igazolja csodálatos hatékonyságát, több területen. Ismerd meg te is jobban ezt a 2013-ban az év gyógynövényévé választott virágot.

Mire jó?

1. Májbetegség kezelésére

A máriatövist főleg a májbetegség megelőzésére használják, májvédő és regeneráló hatása miatt. Ám nem csak védi, hanem ösztönzi is májat arra, hogy megszabaduljon az olyan méreganyagoktól, mint például a különböző antibiotikumok, nehézfémek, higany vagy növényvédő szerek. Ebben a gyógynövényben ugyanis három májvédő vegyület is megtalálható, melyek együttesen fejtik ki pozitív hatásukat. Az érett magvak 4-6% a szilimarin, mely bizonyítottan védi a májsejteket a káros anyagoktól. Az is köztudott, hogy megakadályozza a májban termelődő, és a méregtelenítő folyamathoz nélkülözhetetlen aminosavszerű vegyület, a glutation kiürülését. Sőt, bizonyos kísérletek szerint nemcsak megakadályozza a kiürülését, de 35%-kal meg is tudja növelni a glutation koncentrációját. (Ezért az alkoholisták vagy az alkoholos májkárosodásból felépülők májának is nagy segítség lehet.)
A máriatövis ugyanakkor regenerálja is a májsejteket. Hatására az elöregedett, elhalt májsejtek helyett egészséges, új sejtek jönnek létre. Elősegíti a májbetegedések, többek között a vírusos májgyulladás (hepatitis) és a májzsugor (cirrózis) gyógyulását.

mariatovis2.jpg ()2. Remek antioxidáns

A máriatövis kiváló antioxidáns hatással is bír, képes megvédeni a szervezetet a káros szabad gyököktől, ilyen jellegű tulajdonságai még a C- és E-vitaminét is meghaladják. (Ennek köszönhetően akár még a krónikus májbetegség tüneteit is képes visszafordítani.)

3.  Gyulladáscsökkentő

Rákos betegeknél megakadályozza, hogy a kemoterápia következtében károsodjon a máj, ráadásul még a felépülést is segíti. Gyulladáscsökkentő hatásának köszönhetően lassítja a pikkelysömörre jellemző sejtburjánzást. De emiatt hasznos lehet az endometriózis (a női meddőség egyik legfőbb oka) kezelésében is, mivel segíti a májban az ösztrogén lebontását. Mivel serkenti a koleszterinben gazdag emésztőnedv, az epe áramlását, így az epekő kialakulásának megelőzésében és kezelésében is hatékony szereppel bír.

4. Allergia ellen

Segít megtisztítani a szervezetünket az allergiát okozó méreganyagoktól. Ugyanilyen hatásos még egyéb bőrproblémák, így a pikkelysömör kezelésében is.

Hogy használd?

A máriatövis természetes formában júniustól augusztusig terem, a magokat pedig nyár végén érdemes begyűjteni. De nem kell lemondanod a többi időszakban sem a máriatövis áldásos hatásairól. Kapható ugyanis kapszula vagy olaj formájában, de persze a legegyszerűbb, ha teaként iszogatod akár egész évben.  Ha van egy kis napos meleg hely a kertedben, lakásodban már termesztheted is!

A máriatövismag teáját naponta kétszer érdemes fogyasztanod, étkezések előtt. 1 kanál magot 250 ml vízben forrázz le, majd hagyd állni kb. 5 percig. Ezután szűrd le és melegen fogyaszd.
Ha az olajas verziót választod, akkor naponta 1×1 teáskanálnyi mennyiséget fogyassz el reggel, éhgyomorra.
A kapszulás megoldás esetén pedig szedd a tablettákat az előírásnak megfelelően.
Az egészség megőrzése érdekében érdemes évente 2-3 hetes máristövismag kúrát is beiktatnod az étrendedbe.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X