Főoldal > EGÉSZSÉG > 5 hihetetlenül egyszerű tipp az egészséges életvitelért

5 hihetetlenül egyszerű tipp az egészséges életvitelért

egészségéletmódéletviteltipp
0

Írta:

Az egészség megőrzése néha igen bonyolult feladatnak tűnhet, főleg, amikor megannyi, egymásnak ellentmondó tippet kapunk. Az alábbi trükkök azonban igen egyszerűek és hatásosak, segítségükkel igazi wellness guru válhat belőled is.

 

1. Kezdd a napot fehérjével és zsírral!

Ha fehérjével indítod a napot, az bizonyítottan segít, hogy kevesebbet egyél a nap további részében, és abban is, hogy egész nap kiegyensúlyozott legyél. Ráadásul, azok a nők, akik fehérjében gazdag reggelit fogyasztanak, átlagosan 3 kilóval vékonyabbak, mint azok, akik inkább szénhidrátot esznek. Ha a fehérje mellé zsírt is fogyasztasz, az lassítja az étel felszívódását és egyensúlyban tartja a vércukorszintet, így elkerülheted a felesleges nassolást. Hogyha 4-6 óránként étkezel, a szervezetedben beindulnak a növekedési hormonok, és felpörög az anyagcsere. A kulcs, hogy megfelelő tápanyagot (fehérjét és zsírt) vigyél be a nap korai szakaszában a szervezetedbe, és egész nap élvezheted jótékony hatását.

2. Ne számold a kalóriákat és ne koplalj!

A kalóriák megszorítása, vagy rosszabb esetben a koplalás, harcra készítteti a szervezeted és felszabadítja a kortizolt, azaz a stresszhormont. Ahogy a szervezeted glükózt (vércukor) kezd el üzemanyagként felhasználni, a sovány izom leépül. Sajnos az izomvesztéssel a napi kalóriaszükségleted is jóval alacsonyabb lesz, és a normál étkezési szokásaid hízókúrává válnak. Heteket vehet igénybe, hogy a szervezeted több kalória felhasználására ösztönözd, de a kalória megszorítása és a koplalás már pár nap alatt képes lelassítani az anyagcserét.

eletmodos2.jpg ()

3. Aludd magad karcsúra!

Az alvás szabályozza a hormonműködést, megfékezi az étvágyat és csökkenti a szervezetben levő gyulladásokat. Ráadásul kipihenten jobban tudod kezelni a stresszt is. A minőségi alvás lendületet ad a kreativitásodnak, fejleszti a memóriát és növeli a pozitív életszemléletet. Jótékony hatásai tehát felbecsülhetetlenek, így, ha még nem tetted, sajátítsd el a kielégítő alvás alapjait. Viselj szemmaszkot vagy redőnnyel zárj ki a hálószobából a kinti világosságot, a telefon, a tévé és a számítógép fényeit is kapcsold le elalvás előtt 30 perccel. Legyen a cél napi 7-8 óra alvás. Ha éjszakai bagoly vagy, akkor is próbálj meg a hét néhány napján korábban lefeküdni. Ne feledd, az alvás jóval több kalóriát éget, mint a tévézés!

4. Emelj súlyt!

Mindegy, hogy kézi súlyt, a kisgyerekedet vagy a saját testsúlyod használod, az erősítő edzés nem vastagít, csak fokozza az anyagcserét, segíti a mélyalvást és növeli a csontok sűrűségét. A súlyzós tréningek hatására a szervezeted jóval azután is égeti a kalóriákat, hogy elhagytad az edzőtermet. Eddz fél órát kettlebellel, és végezd el rendszeresen a legjobb saját testsúlyos gyakorlatot, a planket.

5. Ne feledkezz meg az ásványi anyagokról!

A sejtjeid sóvárognak az ásványi anyagok tökéletes egyensúlyára a maximális egészség elérésének érdekében. Sajnos a feldolgozott asztali só fogyasztásával csak puffadunk és az egészségünknek is ártunk. Válassz inkább olyan természetes sót, mint a rózsaszín Himalája, amely 84 különböző ásványi anyagot juttat a szervezetünkbe. Gyakran vagy ideges, és/vagy székrekedéssel küzdesz? Mindez a magnézium hiány jele. Ha a Himalája só fogyasztása nem segít, szedj 400 mg magnéziumot tartalmazó táplálék-kiegészítőt, és fokozottan ügyelj a nyugodt életvitelre is.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X