Főoldal > EGÉSZSÉG > 4 dolog, ami megzavarja a menstruációs periódusod

4 dolog, ami megzavarja a menstruációs periódusod

betegségciklusegészségfájdalomhormonmenstruációmenzesztampon
0

Írta: and

Nagyszerű lenne, ha a menstruációd a naptár szerint jönne meg minden hónapban és tudnál előre tervezni vele?

 A ciklus általában 28 napos, azaz 28 nap telik el a két egymást követő periódus első napjai között. A 24-31 napos is normálisnak mondható, de jó, ha tudod, hogy az állandóan rendszertelen periódus azt jelzi, valami nagyon nincs rendbe a szervezetedben. Az alábbi 4 dolog könnyen összekuszálhatja a menstruációs ciklusod.

Túl keményen edzel

Hallottál már róla, hogy néhány maratonfutónak teljesen elmarad a menstruációja? Sajnos ez nem csak mítosz: a rendszeres, kemény edzések alacsony testzsírszázalékkal párosítva jelentős terhet rónak a szervezetre, amelynek a hatására az agy leblokkolja a termékenységi hormonok termelődését. Mivel nem tudsz kihordani egy gyereket stressz alatt, a szervezeted ideiglenesen leállítja a hormonok képződését. A rendszeres testmozgást végző nők fele tapasztalt már apró menstruációs szabálytalanságot, egy tanulmány szerint. Ha csak pár napot késik, akkor semmi ok az aggodalomra, de fordulj mihamarabb orvoshoz, ha már 3 hónapja kimaradt a menstruációd. Az amenorrhea, azaz a menstruáció kimaradása csontritkuláshoz vezethet.

Túlsúlyos vagy

Az extra kilóknak jóval nagyobb a jelentőségük annál, minthogy nem férsz bele a kedvenc farmeredbe. A zsírsejtek jelentős száma növeli az ösztrogén szintjét a szervezetben. Az elhízott nők általában erős, rendszertelen és sokáig tartó ciklusról panaszkodnak. Ha van rajtad némi felesleg és hasonló tüneteid vannak, ne az legyen a megoldás, hogy extra méretű tampont szerzel be. A túl magas ösztrogénszint és az elhúzódó ciklus növeli a méhtestrák kialakulásának kockázatát. Ha képtelen vagy fogyni, konzultálj a nőgyógyászoddal a gyógyszerszedésről. A fogamzásgátlás, a hormonális egyensúly megteremtésével, csökkenti az endometrium rák esélyét.

menzesz2.jpg ()

Túl vékony vagy

A tested pont ellenkezően reagál, ha túl sovány vagy, azaz a szervezeted nem termel elegendő ösztrogént. Megfelelő jelenléte nélkül leáll a ciklus. Ha mindig vékonyabb voltál az átlagnál, akkor ez valószínűleg számodra nem okoz problémát. A zavarok általában akkor jelentkeznek, ha rövid idő alatt viszonylag jelentős mértékű fogyás következik be. Ha rengeteg kilót adtál le, de még így is normális tartományban van a BMI indexed, akkor a szervezeted pár hónap alatt alkalmazkodik, és ismét visszatér a megszokott ciklusod.

Keveset alszol

Az alváshiányt egész nap érzed a koncentrációdon, de ha rendszeressé válik, azt a ciklusodon is észlelheted. Azoknál, akik rendszertelenül dolgoznak, gyakoribb a szabálytalan ciklus, derült ki egy amerikai tanulmányból. A szervezet belső órája hatással van a termékenységi hormonra, ami befolyásolja a termékenységet és a menstruációt. A rendszertelen alvás a melatonin, azaz az alvási ciklust irányító hormon, szintjét is megzavarja.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X