Főoldal > EGÉSZSÉG > Így vizsgálják ultrahanggal a gyerekkori hasfájást

Így vizsgálják ultrahanggal a gyerekkori hasfájást

betegségegészséggyermekhasfájásultrahang
0

Írta:

Kisebb gyermekeknél, serdülőknél is gyakori panasz a hasfájás. A szülő számára sokszor nehé

Kisebb gyermekeknél, serdülőknél is gyakori panasz a hasfájás. A szülő számára sokszor nehéz eldönteni, hogy a holnapi matek dolgozat, vagy komolyabb stressz, iskolai konfliktus, esetleg valamilyen egészségügyi probléma áll-e a tünetek hátterében. Az okok feltárásában az ultrahangos vizsgálat is segíthet.

Stressz, iskolai gondok

A gyermekek számos trükköt bevethetnek, ha egy időre szeretnék elkerülni az iskolát. A legáltalánosabb panaszok közé tartozik a fejfájás, hányinger, hasfájás. Ha ezek a tünetek mindig azonos tantárgyból történő feleléshez, témazáróhoz kötődnek, akkor érdemes utána járni, nincs-e konfliktus a tanár-diák kapcsolatban, ami ezt előidézheti. Ha a gyermek reggelenként rendszeresen rosszul érzi magát, az inkább valamilyen osztálytársakkal kapcsolatos problémára utalhat, ilyenkor is érdemes a tanároktól, barátoktól, ismerős szülőktől is érdeklődni a gyermek iskolai magatartásával kapcsolatban.

Vegyük komolyan a tüneteket!

gyerekuh2.jpg ()A lelki problémák valóban sokszor okoznak gyomor-bélrendszeri tüneteket a gyerekeknél – mondja dr. Kövi Rita gyermekgyógyász, radiológus, az Ultrahang Központ főorvosa. Érdemes minden esetben ezt a lehetőséget is megvizsgálni, azonban fontos az is, hogy ne essünk abba a hibába, hogy gyermeki „hisztiként” kezelünk, elbagatellizáljuk a valós egészségügyi problémát. Ha a gyermeknél ismétlődően erős, görcsös hasfájás jelentkezik, vagy szinte állandó tompa fájdalomra panaszkodik, annak több oka is lehet. Az ultrahangos vizsgálat során ki tudjuk zárni például az epekő jelenlétét, de fényt deríthetünk egyéb problémákra is. Ha a hasfájást puffadás, a belek gázossága okozza, akkor fontos megvizsgálni, hogy mi idézi elő a tüneteket. A háttérben lehet laktóz intolerancia is, de okozhatja a belek gyulladása is, melyről az ultrahang képen látható megvastagodott bélfal árulkodhat. Összességében tehát az ultrahang segíthet kizárni a súlyosabb problémákat, vagy meghatározza a további vizsgálatok irányát.

Hogyan készüljünk a vizsgálatra?

A gyermek a vizsgálat előtt lehetőség szerint 3-4 órával már ne egyen. Erre elsősorban az epekő kizárása miatt van szükség, másrészt így az étkezés után esetleg jelentkező gázosság lefedheti a has egyes területeit, ezáltal nehezítené a vizsgálatot. Folyadékot viszont fogyaszthat bőségesen, sőt fogyasszon is, ezt kérni is szoktuk a szülőtől – magyarázza dr. Kövi Rita. Erre azért van szükség, mert a kismedence területe telt hólyaggal vizsgálható megfelelően. Ügyeljünk rá azonban, hogy az ital ne legyen szénsavas. Jó, ha a kisebb gyermeket előre felkészítjük a vizsgálatra, mely ugyan egyáltalán nem fájdalmas, de tapasztalataink szerint eltérően reagálnak az orvosi rendelő, a vizsgáló asztal és az ultrahangos készülék látványára. Hogy ne érje váratlanul, ezért jó, ha előre elmondjuk, hogy egy asztalon fekve picit hideg „kenőcsöt” a hasára kenve fogjuk megnézni a tévében, hogy mi van a pocakjukban. Ez általában segít enyhíteni a szorongásukat.

Forrás: www.ultrahangkozpont.hu

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X