Főoldal > EGÉSZSÉG > Forró és izzasztó – szaunával az egészségért

Forró és izzasztó – szaunával az egészségért

betegségegészségimmunrendszerizzadásszauna
0

Írta: and

Van másfél órád lazulni a melegben? Hajrá, mutatjuk, hogy hogyan csináld! A rendszeres szaunáz&aacute

Van másfél órád lazulni a melegben? Hajrá, mutatjuk, hogy hogyan csináld!

A rendszeres szaunázással tested megszabadul a felhalmozódott méreganyagoktól: a magas hő hatására verejtékezni kezdesz, és a kitágult pórusokon át a káros anyagok könnyen eltávoznak a szervezetedből. A hirtelen felszabadult anyagcseretermékek, például az intenzív izommunka során felhalmozódó tejsav kiürítését is fokozza a szauna, ezáltal megelőzhető az izomláz kialakulása. Az izmok regenerációjáért, a vérellátás javításáért is sokat teszel az izzadással, emellett ellazítja az izmaidat, az ízületeidet, sőt segít megelőzni a sérüléseket is. Fogyásnál a legszükségesebb, hiszen segíti az anyagcsere-folyamatokat, szebbé teszi bőrödet, de használatával immunrendszered is megerősödik.

Mindig edzés után

Sportolás előtt inkább ne szaunázz, mert már azzal kifárasztod a tested, és utána kevésbé lesz hatékony az edzésmunkád. Egy-két percre bemehetsz, hogy a hideg időben ledermedt izmokat kicsit felébreszd, de ez persze nem mentesít a szokásos bemelegítés alól. A szaunázást inkább az edzés utánra tartogasd, de ne azonnal az edzőteremből ess be a melegbe, adj időt a testednek, hogy megnyugodjon a kimerítő izommunka után. Ne felejtsd el, hogy vitathatatlan jótékony hatásai mellett ez is megterheli a szervezeted! „ A legtöbben csak berohannak edzés után a szaunába, majd mennek is tovább, ezzel pedig inkább ártanak maguknak, mint használnak – mondja Erdős Szabolcs személyi tréner. – Sportolás után érdemes várni legalább egy órát, hogy a fokozott izgalmi állapotból a szervezet visszatérjen a normális kerékvágásba. Ez idő alatt be lehet vinni egy kis energiát, hogy a vércukorszint ne legyen túl alacsony. Semmi esetre se együnk azonban sokat, mert ahogyan éhgyomorra, úgy tele gyomorral sem esik jól a szaunázás. A szaunázás során is sok folyadékot veszít a szervezet, mellyel nemcsak méreganyagok, de hasznos ásványi anyagok is távoznak. Ezeket is pótold, például izotóniás italok formájában” – tanácsolja. Szauna után se rohanj haza, szánj időt a levezetésre és pihenj egy kicsit. Hűtsd le tested a zuhany alatt. Ezt nyugodtan kezdheted langyos vízzel is, majd fokozatosan csökkentsd a víz hőmérsékletét. Először az alsó lábszáron kezdd a hűtést, majd fokozatosan haladj a szív felé. Ez egyben jó kis értorna is, mely erősíti az érfalakat.

szauna2.jpg ()

Finn vagy infra?

A legtöbb edzőteremben finn vagy infraszauna van. A finn szaunát a magasabb hőmérséklet miatt magas vérnyomás vagy szívproblémák esetén kerüld, mivel intenzívebb, forróbb, ám az egészséges szervezetre nézve hatásai ugyanolyan szuperek, mint az infráé. Az utóbbi jóval alacsonyabb hőmérsékleten, 40-60 fokon működik, épp ezért kevésbé megterhelő a keringési rendszer számára. Infrasugarak segítségével hatol be a bőr mélyebb rétegeibe, ahol hatékonyan lazítja az izomzatot. Az infrasugarak közvetlenül a bőrünket melegítik fel, így az izzadás mennyisége is fokozottabb, mint a hagyományos szaunában. Ennek megfelelően a méregtelenítés is intenzívebb, ám jóval többet kell várnod a hatásra, legalább 40-45 percet. Bármelyiket is válaszd, papucs nélkül lépj be a kabinba úgy, hogy előzőleg lezuhanyoztál és alaposan megtörülköztél, mert a száraz bőr könnyebben tud izzadni. Törülközőre vagy szaunalepedőre ülj, és ne feledd megkérdezni a többieket, hogy használhatsz-e bizonyos olajokat vagy zavarja-e őket az aroma.

A teljes cikket és további szaunatippeket keresd a Wellness magazin októberi számában!

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X