Főoldal > EGÉSZSÉG > Szüntesse meg a lúdtalp okozta fájdalmat

Szüntesse meg a lúdtalp okozta fájdalmat

betegségegészségfájdalomláblábfájáslúdtalp
0

Írta:

Bár legtöbbször nem jár semmiféle panasszal, ám előfordulhat, hogy a deformáció komoly fá

Bár legtöbbször nem jár semmiféle panasszal, ám előfordulhat, hogy a deformáció komoly fájdalmakat és mozgásszervi betegségeket eredményez. Dr. Váradi Évától, a Fájdalomközpont aktív fájdalomcsillapítás specialistájától megtudhatja, mi mindent okozhat a lúdtalp, illetve hogy mit tehet a fellépő másodlagos panaszok ellen.

A láb szerkezete, felépítése

A láb csontokból, izmokból és szalagokból áll. A csontok alakja és elhelyezkedése alakítja ki a láb boltozatait, melyek közül a leglényegesebb a hosszanti és a harántboltozat, melyeket az izmok és a szalagok tartanak normál pozícióban. Ennek szerepe a nagy teherbírásban és a rugalmasság biztosításában van, így ha szerkezetében valamilyen változás következik be, az az egész testre hatással van. Ekkor ugyanis ez a rész nem képes megtartani a rá nehezedő súlyt, így a boltozat megsüllyed, és az eredetileg ívelt terület kiegyenesedik.

Lúdtalp abban az esetben alakul ki, amikor a láb statikai felépítése megváltozik. Ez adódhat többek között hirtelen növekedésből, fejlődési rendellenességből, felnőtteknél helytelen testtartásból, a medence előrebillentéséből, jelentős túlsúlyból (pl. terhesség). Ilyenkor a hosszanti boltozat megsüllyed, a belső boka befelé fordul, míg a sarokcsont kifelé. Ennek hatására a talp belső éle a talajhoz ér, ami szinte az egész vázrendszerre hatással van: kialakul az X-láb, hanyag tartás, és előrehaladottabb esetben a harántboltozat is megsüllyed.

Komoly fájdalmakhoz vezethet a lúdtalp

ludtalp2.jpg ()A lúdtalp önmagában egy ártalmatlan állapot, ám több mozgásszervi problémát is okozhat, ami akár kínzó fájdalommal is járhat. A statikai változások és a megnyúlt szalagok miatt ízületi kopás, láb-és talpfájdalom, valamint gerinc-derék-és csípőproblémák is jelentkezhetnek, melyek kihathatnak az illető mindennapjaira.

Fontos azonban tudni, hogy maga a lúdtalp ortopédiai probléma, reumatológiában –így aktív fájdalomcsillapítással- annak másodlagos panaszait látják el.

A lúdtalp szövődményei

•    Ízületi gyulladás
•    Ízületi kopás
•    Bütyök
•    Kalapácsujj
•    Derékfájás

A lúdtalpbetét önmagában nem megoldás

A lúdtalp kezelésének alappillérei a lúdtalpbetét és a speciális gyógytorna. Bár ezek lényegesen sokat javíthatnak a beteg állapotán, ám a fájdalom mindezek ellenére továbbra is fennállhat, kiváltképp az évek alatt kialakult szövődmények miatt. Dr. Váradi Éva, a Fájdalomközpont aktív fájdalomcsillapítás specialistája szerint a lúdtalp másodlagos panaszokra hatékony megoldást nyújt az aktív fájdalomcsillapítás. Ilyen például a helyi injekciós-infiltratív kezelés, mellyel sokat lehet segíteni a panaszokon, hiszen azzal remekül lehet orvosolni az esetlegesen kialakult gyulladást, valamint segítségével sikeresen csökkenthető a feszülés. Amennyiben a lúdtalp miatt térdízületi kopás is kialakult, úgy hialuronsavas kezelés javasolt, mely az ízületi résben egyfajta kenőanyagként funkcionálva visszaadja a porc rugalmasságát és az ízület fájdalommentes mozgását.

Mindezeken kívül a lúdtalp okozta derékfájdalmon hatásosan segít a kúrában végzett guna terápia, illetve az akupunktúra – ezek segítségével a gyulladásért felelős anyagok elszállítódnak, a szervezet öngyógyító folyamatai beindulnak, valamint a merev izmok ellazulnak.

Forrás: Fájdalomközpont

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X