Főoldal > EGÉSZSÉG > A gyomorégés növeli a rák kockázatát?

A gyomorégés növeli a rák kockázatát?

betegségegészségfájdalomgyomorégésrák
0

Írta:

Egy új kutatás szerint a gyakori gyomorégés megnöveli a torok- és hangszálgyulladás kocká

Egy új kutatás szerint a gyakori gyomorégés megnöveli a torok- és hangszálgyulladás kockázatát. Dr. Mármarosi István, az Oxygen Medical gasztroenterológus főorvosa a reflux kezelési lehetőségeire hívta fel a figyelmet.

A gyomorégés önálló rizikófaktor

A gyomorégést, amely a reflux egyik gyakori velejárója nem csak a vele járó kellemetlenség, de az esetleges következmények miatt sem szabad elhanyagolni. A Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention című szaklap számolt be arról a nagyszabású vizsgálatról, amely szerint a reflux – amely a gyomorégés leggyakoribb oka önálló rizikófaktora a torok – és a hangszáldaganatnak is. Összesen 467 torokdaganattal és 163 hangszáldaganattal kezelt beteget vontak be a kutatásba és az ő adataikat vetették össze 1234 olyan személyével, akiknek nem volt daganatos betegsége. Valamennyiükkel kérdőíveket töltettek ki, amelyekben beszámoltak a gyomorégési tapasztalataikról, a rákbetegség esetleges családi halmozódásáról, a dohányzási és alkoholfogyasztási szokásaikról. Mivel közismert, hogy nyaki- és feji daganatok kialakulásában szerepet játszhat a HPV fertőzés is, így a résztvevőkön ezt kiszűrő vértesztet is végeztek.

gyomoreges2.jpg ()Az eredmények azt mutatták, hogy a gyakori gyomorégést tapasztalóknak 78 százalékkal nagyobb esélye volt a torok- és a hangszáldaganatra, függetlenül attól, hogy nem voltak erős dohányosok és alkoholfogyasztók.

Védekezési lehetőségek

 A kutatás eredményei közt szerepelt az a megállapítás is, hogy a savlekötők használata kifejezetten védőfaktornak bizonyult, ugyanis az ilyen készítményeket alkalmazók közt 41 százalékkal csökkent az említett daganat kialakulásának esélye.
-Maga a gyomorégés néhány életmódbeli szabály betartásával is csökkenthető – hangsúlyozza dr. Mármarosi István, az Oxygen Medical gasztroenterológus főorvosa. – Ezek a következők: kevesebb és gyakoribb étkezés, a dohányzás elhagyása, az irritáló (például csípős, savanyú, túl fűszeres, esetleg morzsálódó) ételek mellőzése. Hasznos lehet még az éjszakai saváttörés megelőzésére az ágy fejvégi részének megemelése is. Így zavartalanabb lehet az alvás és elkerülhető, hogy a folyadék a légcsőbe és a tüdőbe jusson, és esetleg visszatérő tüdőgyulladást és hörghurutot okozzon. 
Fontos tudni, hogy az életmódbeli változtatások bevezetésével és orvosi segítséggel jól karbantartható a reflux. A kezelés már csak azért is elengedhetetlen, mert a kezelten betegség rákmegelőző állapothoz vagy akár daganathoz is vezethet. A leggyakoribb szövődmény mégis a nyelőcsőgyulladás vagy – fekély. A legfontosabb, hogy már a legkisebb, tartósan jelentkező panasznál is forduljunk orvoshoz, de fogyás vagy hányás esetén mindenképpen!

Forrás: www.oxygenmedical.hu

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X