Főoldal > EGÉSZSÉG > 7 természetes tipp az alacsonyabb vérnyomásért

7 természetes tipp az alacsonyabb vérnyomásért

egészségmagas vérnyomásvérvérnyomás
0

Írta:

Nem mindig kell gyógyszer, ha magas a vérnyomásod, pár egyszerű praktika is segíthet csökkenteni.

Jöhet egy erőteljesebb séta?

Egy erőteljesebb tempójú séta során a szív hatékonyabban használja fel az oxigént, vagyis nem pumpálja olyan nagy erővel a vért. Amikor csak teheted, illessz be a napodba 30 perc élénkebb, kardió jellegű mozgást. Idővel próbáld meg növelni a sebességet vagy a távolságot, így a szívedet nagyobb kihívások elé is állíthatod.

Lélegezz mélyen!

A lassú légzés és a meditációs gyakorlatokat ötvöző mozgásformák, például a jóga és a tai chi, csökkentik a stressz hormonokat, amelyek a renin termelődésért is felelősek. A renin a vesében állítódik elő, és ez szintén emeli a vérnyomást. Reggel és este is szánj 5 percet a légzési gyakorlatok kivitelezésére. Szívd be a levegőt jó mélyen, érezd, ahogy feltölt belül a levegő. Majd fújd ki és vele együtt minden benned felgyülemlett feszültséget.

Válassz káliumban gazdag ételeket!

A kálium rendkívül fontos szerepet játszik a magas vérnyomás leküzdésében. A legjobb káliumforrások közé tartozik az édes krumpli, a paradicsom, a narancslé, a krumpli, a banán, a bab, a borsó, a sárgadinnye, és az aszalt gyümölcsök, így például az aszalt szilva és a mazsola.

Olvasd el a címkéket a nátrium miatt!

Azok, akiknek a családjában korábban is voltak magas vérnyomásban szenvedő felmenők, valószínűleg még inkább sóérzékenyek lehetnek és nagyobb eséllyel alakul ki náluk is a betegség. Ettől függetlenül mindenkinek érdemes alaposan megnyirbálni a só-fogyasztását. Az ételeket inkább más fűszerekkel, gyógynövényekkel, citrommal és sótlan ételízesítő keverékkel ízesítsd.

tea2.jpg ()

Kényeztesd magad étcsokoládéval!

Az étcsokoládé flavonoidokat tartalmaz, amelyek az ereket rugalmasabbá teszik. Naponta egy-két kockát majszolj el, de arra figyelj, hogy a csoki legalább 70 %-os kakaótartalmú legyen.

Válts koffeinmentes kávéra!

A tudósok régóta vitatkoznak a koffein vérnyomásra gyakorolt hatásáról. A koffein megemelheti a vérnyomást méghozzá úgy, hogy az ereket összeszűkíti, ezenkívül a stresszt is fokozhatja. Ha nagyon feszült vagy, a szíved még több vért pumpál az erekbe, így a vérnyomás növekedni fog, és a koffein csak ráerősít erre. Ha nagyon sokat kávézol, akkor fokozatosan térj át a koffeinmentes verzióra, így megóvhatod a szíved.

Teázz!

A magas vérnyomás kordában tartásának egyik egyszerű és nagyszerű eszköze a tea. Már napi három csésze hibiszkusz tea is csökkenti a vérnyomást, ezért az eredményért valószínűleg a hibiszkuszban lévő fitokemikáliák a felelősek. Sok gyógynövényes teában rejlik hibiszkusz, de leginkább azokat a teakeverékeket részesítsd előnyben, amelyek az összetevőik között rögtön az elején említik ezt a növényt, így biztos lehetsz benne, hogy nagyobb adag lelhető fel benne ebből a „csodaszerből”.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X