Főoldal > EGÉSZSÉG > Ismerd meg a természet éléstárát!

Ismerd meg a természet éléstárát!

ehetőízletesnövényvirág
0

Írta: and

Körbevesz minket a természet. Tanulunk róla, benne élünk, bennünk él. A virágokat pedig különösen szeretjük. Nap mint nap ránk köszönnek a parkban, az út szélén, vagy az erkélyen, a balkonládákból. De ismerjük-e őket? Tudjuk-e, hogy legtöbbjük nem csak gyönyörködtet, hanem táplálékul is szolgál? Hogy nem csak hogy egészségesek, még ízletesek is? Fekete bodza (Sambucus nigra) […]

Körbevesz minket a természet. Tanulunk róla, benne élünk, bennünk él. A virágokat pedig különösen szeretjük. Nap mint nap ránk köszönnek a parkban, az út szélén, vagy az erkélyen, a balkonládákból. De ismerjük-e őket? Tudjuk-e, hogy legtöbbjük nem csak gyönyörködtet, hanem táplálékul is szolgál? Hogy nem csak hogy egészségesek, még ízletesek is?

Fekete bodza (Sambucus nigra)

A májusi táj elengedhetetlen kísérője, nagy, tányérszerű, illatos virágaival. Ezek palacsintatésztába sütve a legfinomabbak, de érdemes megbolondítani vele a muffint vagy a piskótatésztát is. Szörpként elkészítve mindenki kedvence! A virágokat megszárítva teaként is ihatod, izzasztó hatása révén meghűléskor segít a gyógyulásban.

Pitypang (Taraxacum officinale)

Gyermekkorunk Bóbitája sokféleképpen válik hasznunkra. Fiatal leveleit salátaként frissen fogyaszthatod más vadon termő zöldségnövénnyel, például csalánnal. Sárga virágaiból cukorral kellemesen keserédes szirupot, „pitypangmézet” készíthetsz.

Illatos ibolya (Viola odorata)

Az ibolyát ne csak illatáért szeresd, íze is remek! Színezhetsz és ízesíthetsz vele egyaránt. Süteménybe sütve, szirupként vagy fagylaltban is megállja a helyét. Nem hiába volt ez utóbbi Sissy kedvence! A kandírozott virágokkal profikat megszégyenítve díszíthetsz tortákat, krémeket.

Százszorszép (Bellis perennis)

Ezek a kedves fehéres-rózsaszínes virágok salátáink méltó díszei lehetnek. A még ki nem nyílt bimbókból hamis kapribogyót készíthetsz fehérborecet, só és bors hozzáadásával. A növény friss levelei is ehetők, felaprítva vajas kenyéren a helyük!

Levendula (Lavandula angustifolia)

A levendula igazi csodanövény, mely számos hasznos tulajdonsággal rendelkezik. Virágát süteménybe, lekvárba főzheted vagy teaként ihatod, mely fejfájás, görcsök, idegi alapú gyomorpanaszok, idegesség, nyugtalanság ellen fejti ki gyógyhatását, emellett még fertőtlenítő is! Emellett dekorációnak sem utolsó, és még a molyok is távol maradnak tőle. Kell ennél több?

Csipkerózsa (Rosa canina)

A szerényen illatos szirmokban csodás dekorációs lehetőség rejlik: zselékbe, lekvárokba téve gyönyörűen mutat. Kandírozva torták és egyéb finomságok éke lehet, salátád is feldobhatod vele, de ételek ízesítéséhez is remek. Kerti rokonainak intenzívebb színe az ételek festését is lehetővé teszi. Megér egy próbát!

Szívesen feltennéd kérdéseidet életmód szakértőnknek? Június 4-én, a Wellness-napon lehetőséged nyílik egy mini-tanácsadásra. Ha már regisztráltál a rendezvényre, a tanácsadásra e-mailben iratkozhatsz fel szakértőnknél: bakos.zsuzsi@jadejoga.hu

Epilálás – 8 tévhit, amit el kell oszlatnunk!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X