Főoldal > EGÉSZSÉG > Előzd meg az arcüreggyulladást!

Előzd meg az arcüreggyulladást!

arcüreggyulladáskezelésmegelőzésnáthaorrmelléküreg-gyulladás
0

Írta: and

Az orrmelléküreg-gyulladás leggyakrabban az arcüregben és a homloküregben alakul ki, és ha nem kezeljük időben és megfelelően, hónapokig vagy akár évekig is elhúzódhat. Az orrmelléküreg-gyulladás megelőzésére és kezelésére is hasznos tanácsokat nyújt Dr. Gazdag Mária, fül-orr-gégész. A nátha és tünetei A nátha tüneteit mindannyian jól ismerjük. Ilyenkor gyengének érezzük magunkat, hőemelkedésünk, ritkábban lázunk is lehet. […]

Az orrmelléküreg-gyulladás leggyakrabban az arcüregben és a homloküregben alakul ki, és ha nem kezeljük időben és megfelelően, hónapokig vagy akár évekig is elhúzódhat. Az orrmelléküreg-gyulladás megelőzésére és kezelésére is hasznos tanácsokat nyújt Dr. Gazdag Mária, fül-orr-gégész.

A nátha és tünetei

A nátha tüneteit mindannyian jól ismerjük. Ilyenkor gyengének érezzük magunkat, hőemelkedésünk, ritkábban lázunk is lehet. A nátha helyi tünete pedig az orrváladékozás, az orrdugulás, a könnyezés, a tüsszögés, a torokkaparás, a torokfájás, a köhögés, a fejfájás, esetleg szemfájdalom. A tünetek annak következtében alakulnak ki, hogy a vírusok megtelepszenek a nyálkahártyán. Nem meglepő, ha munkahelyünkön kapjuk el a náthát, hiszen ezek a vírusok cseppfertőzéssel terjednek, így kisebb közösségben könnyebben alakulnak ki a járványok.
A legyengült, valamint az idős vagy éppen fiatal szervezet esetében a megfázás gyakrabban előfordul és több szövődménnyel is járhat.

Meddig nátha és honnantól arcüreggyulladás?

arcureg2.jpg ()Az arcüreggyulladást leginkább az egyszerű nátha vírusa váltja ki. Ha kettő-négy hétnél is tovább tart a betegség, hátterében baktérium, allergia, orrpolip, orrsövényferdülés vagy gomba is állhat.
Ha a nátha fent felsorolt tünetei nem akarnak múlni, sőt, egy hét elteltével csak súlyosbodnak, lázat, fejfájást, arc és szem körüli fájdalmat érzünk, érdemes fül-orr gégészhez fordulnunk. Az arcüreg és a homloküreg gyulladása – ahogyan a nátha is – házilag is kezelhető, de a szakértő ugyanazt javasolja ebben az esetben és a nátha esetében is: ha egy hét után nem érzünk javulást, a szelíd gyógymódok mellett orvosi kezelésre is szükség van.

Az arcüreggyulladás oka, tünetei

Orrüregeinkből léggel teli üregek, orrmelléküregek nyílnak. Ezek az üregek begyulladnak, folyadék halmozódik fel bennük, és a gyulladástól megduzzadt nyálkahártya nem engedi a folyadék kiürülését. Ez maga az orrmelléküreg-gyulladás, amelynek leggyakoribb esete az arcüreggyulladás.
Tünetei például az orrdugulásban, köhögésben egyeznek a nátháéval, de legjellemzőbb tünete eltér attól. Ha előrehajolunk, és arcunkon lüktető fájdalom hasít keresztül, biztosak lehetünk benne, hogy ez a gyulladás áll fenn. Fejfájás, láz is párosulhat ezekhez, és szemünket, arcunkat duzzadtnak, érintésre érzékenynek érezhetjük.

Hogyan előzheted meg a gyulladást?

–    Gyakran mosd meg a kezedet szappanos vízzel. Étkezés előtt különösen figyelj oda a kézmosásra!

–    Ne dohányozz, és kerüld a cigarettafüstöt, mert a cigarettafüst – és bármilyen irritáló gáz vagy légszennyeződés – ingerli a légutakat.

–    Használj párásítót otthonodban, mert a száraz levegő is irritálja az orrnyálkahártyát. Ügyelj arra, hogy a párásító mindig legyen tiszta.

–    Mozogj a szabadban! Napi egy óra mozgás a friss levegőn nem csak az orrnyálkahártyádnak tesz jót!

–    Figyelj az étkezésre! Lehet, hogy meglepően hangzik, de a táplálkozás még az orrnyálkahártyádra is hatással van. A megfelelően összeállított vitamindús, nyomelemeket tartalmazó, alacsony zsírtartalmú, omega-3 zsírsavakat tartalmazó étrend a sejtosztódásra hatva nagyban segíti a nyálkahártya regenerációt. A csípős, túl fűszeres vagy forró ételeket azonban kerüld, mert ezek az orrnyálkahártyát is igénybe veszik.

–    Legyen megfelelő a napi vitaminbeviteled! Sokat segítenek a megelőzésben a megfelelően megválasztott vitaminkészítmények, kiváltképp az A- és E-vitamin tartalmúak.

Kezelés

Az antibiotikumos kezelés mellett számos hatékony gyógymódot alkalmazhatsz, amikkel javíthatsz az állapotodon.

–    Gyakran és megfelelően fújd ki az orrod! A megelőzés és a kezelés szempontjából is a legfontosabb az orrmelléküregek “kipucolása”, az orr szellőzésének helyreállítása. A szakértő szerint a szakszerű orrfújáskor az egyik orrlyukat kell csupán befogni, a másikat pedig szabadon kell hagyni. Gyerekeknél erre különösen kell figyelni, a klasszikus gyerek-trombitáltatás ugyanis, amikor az anyuka ritmikusan be-befogja a másik orrlukat is, teljesen felesleges, és elősegíti a váladék arcüregekbe, középfülbe való visszapréselését.

–    Használj orrspray-t! A nyálkahártya-lohasztó orrspray-k használata csökkenti az hártya duzzanatát, enyhíti a gyulladást, a nyákoldó tabletták vagy porok pedig könnyebben eltávolíthatóvá teszik az orrüregi váladékot. De mindig tartsd be a betegtájékoztatón előírt mennyiséget és időintervallumot.

–    Gőzölj! Nem véletlenül alkalmazták már dédnagymamáink is a népszerű és hatékony gyógymódot, a kamillás-sós vízzel való gőzölést, ez ugyanis – abban az esetben, ha nem vagy lázas – nagyon hatékony módja az orrüregek kitisztításának, és a kamilla borogatásra is alkalmas.

–    Melegíts sót! A forró sót csavard bele puha kendőbe, és azzal melegítsd arcodat, homlokodat, füledet. Kellemes és hatékony módszer!

–    Infrázz! Az infralámpa használatával megelőzheted a szövődményeket és általa gyorsabban felépülhetsz.

–    Gyógyulj természetesen! A bodza-, hársfa-, citromfű, kakukkfű, eukaliptusz- és menta-teát sokan tartják jótékony hatásúnak. Inni is szokás, de a gőze is kitisztíthatja az orrjáratokat. A mustármag vízzel felfőzve állítólag orrcseppként funkcionál, valamint a nyers, darált gyömbér fogyasztása jó az orrproblémák kezelésére.

–    Aromaterápiázz otthon! Párologtatóba, fürdővizedbe csöpögtess citromolajat, eukaliptuszt, levendulát, borsmentát. Mélyen lélegezd be a kellemes illatot, ami amellett, hogy segít az ellazulásban, tisztító hatású is.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X